A drónokkal kapcsolatban az egyik legnagyobb probléma az egy felszállással végezhető munka rövid időtartama. A telepek nem biztosítanak megfelelő repülési időt a nagyobb gazdaságok ellátására. Azonban, ahogy az autóiparban, a technológia ezen a területen is gyorsan fejlődik – olvasható a futurefarming.com cikkében.

Vegyük például az egyik hibrid multirotor drónt, amely benzinnel és árammal egyaránt működtethető, és teherbírása 4 kg. Ez a drón a közelmúltban világrekordot teljesített a levegőben való tartózkodásban, egyfolytában 4 óra 34 percet repülve. Ez mintegy tízszer hosszabb idő, mint egy átlagos, akkumulátorral hajtott drón teljesítménye. Az ilyen fejlesztések fokozzák az érdekeltséget a drónokba való beruházások iránt.

drón

A legújabb fejlseztések a levegőben való tartózkodás idejét is folyamatosan növelik

Több lehetőség a drónok mezőgazdasági alkalmazására

A drónok alkalmazási területei gyorsan bővülnek. Jelenleg több vállalat is olyan drónok kifejlesztésén dolgozik, amelyek gyomirtással foglalkoznak. Kínában, a DJI létrehozta a nyolcrotoros Agras MG-1 gépet, amely megfelelő mennyiségű permetlét szór ki, és modulálja a terület egyenletes lefedettségét.

Japánban a Nileworks olyan multikopter drónokat fog építeni, amelyek képesek látni egy adott tábla alakját, és csak 30 cm magasságból permeteznek, ami csökkenti az elsodródást. A drón azt is képes lesz felmérni, hogy mennyi peszticidre van szükség a növények állapota alapján. Ennek a drónnak a becsült költsége várhatóan 35.500 dollár. A farmerek a gépet egy iPad-ról tudják irányítani. Ezeknek a drónoknak mindegyike egy liter peszticidet visz fel, és egy hektár permetezését 20 perc alatt végzi el. A Nileworks 2019-ben tervezi bemutatni a drónt, először Japánban, később pedig több más országban.

A drónokkal történő gymirtásnak még hosszú utat kell megtennie

Nem mindenki optimista a legújabb fejlesztéseket illetően. Az ausztrál Planfarm cég drónkutatójának, Peter Newman-nak a legújabb kutatásai azt mutatják, hogy a drónokkal történő gyomirtásnak még hosszú utat kell bejárnia. Newman szerint egyelőre a földi technológia a legjobb választás. Ez elsősorban a szükséges képminőség beszerzésének magas költsségeivel függ össze – mondja Newman.

A drónok alkalmazásának egyéb hátrányai is vannak. Például, a ragadozó madarak, mint a sasok előszeretettel támadják a drónokat. És az ilyen találkozás igencsak sokba kerülhet. Newman másban látja a drónok szerepét. A drónok azonosítani tudják a gyomokat, miközben a traktorok a talajon végzik a permetezést.

drón

Rengeteg drón képes már permetezni, de egyes szakértők szerint a gyomok azonosításában van nagyobb jelentőségük – fotó: Agroinform.hu

Katonai minőségű izraeli drónok

Mindemellett több száz új lehetőség van a drónok mezőgazdasági alkalmazására, amelyeknek tesztelése folyamatosan halad. Ennek egyik példája a Ninox Robotics kísérlete Ausztráliában, amelynek célja a kártevőprobléma leküzdése az országban. A katonai minőségű izraeli drónok segítségével a vállalat felkutatja az agresszív kártevők – vadkutyák, nyulak és disznók – jelenlétét a falusi körzetekben.

Cedric Jullien francia agrártermelő, az Axe-environnement vállalat igagatója, amely eszközökkel látja el a precíziós mezőgazdaságot. Jullien repcevetései fölött egy drón repül, hogy a vetéseket feltérképezze, és meghatározza a növényvédő szerek leghatékonyabb alkalmazását. A gazda drón-technológia segítségével térképezi fel a vetéseit. „Négy éven keresztül foglalkoztam precíziós gazdálkodással” – mondja – „remélve, hogy javítani lehet ennek a farmnak az életképességét, és hogy maximális mennyiségű információt töltsek le a farmhoz tartozó táblákról."

Önműködő robot-méhek

És mi a helyzet a parányi drónokkal? Az USA-ban a Walmart szabadalmat nyújtott be a beporzó drónoknak nevezett önműködő robotokra, amelyek segítenek a növények beporzásában. Japán kutatók ugyancsak próbálkoztak olyan apró robotok létrehozásának lehetőségével, amelyek az igazi méhek hiányában képesek beporozni a növényeket.

A lehetőségek korlátlannak látszanak. A drónok nagyüzemi mezőgazdasági alkalmazását azonban nemcsak a költségtényező akadályozza. Olyan gyakorlati akadályok is vannak, mint a törvényi szabályozások és a repülésbiztonság. Előfordult néhány komoly baleset, és a kormányok mindent meg fognak tenni a légterük biztonsága érdekében.

Mentsd el a naptáradba Magyarország precíziós konferenciáját!
PREGA 2019 – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás
Időpont: 2019. február 19-20.
PREGA SCIENCE – Precíziós Gazdálkodási Tudományos Konferencia
Időpont: 2019. február 19.

A PREGA 2019 szervezői:

kép

kép

Főtámogató:

AXIÁL