Hajdúböszörmény határában rendezett almatechnológiai gépbemutatót a KITE Zrt. és a BASF. A szakmai előadásokkal és kertszemlével egybekötött rendezvényen olyan gépek munkáját tekinthették meg a résztvevők, amelyek elengedhetetlenek minden 21. századi precíziós gazdálkodásban.

A szakmai előadásokat követően a közeli almaültetvényre érkezve tekinthették meg a látogatók a gépek munkáját. Az automata ládaadagolóval és sorkövető ultrahangos rendszerrel ellátott Technofruit CF 110 típusú önjáró almakombájnt 33 lóerős Lombardini motor hajtja. Ám nem csak almaszüret idején vehetjük hasznát ennek az innovatív gépnek: hajtásválogatáskor vagy a jégháló-manipulálásakor is jelentős segítséget nyújt, és a tél folyamán a felsőágcsoportok metszését is hatékonyan elvégezhetjük vele.

kombájn

A Technofruit CF 110 egy műszakban 40 konténernyi gyümölcs betakarítására képes

Kiváló, 2,8 méteres fordulási sugarának köszönhetően szintén hatalmas segítség az almásokban a 3400 köbcentiméteres, 4 hengeres motorral ellátott, 90 lóerős, 3000 kg össztömegű John Deere 5090 GF típusú traktor. A John Deere 5G sorozatú speciális traktorok kíméletesek a talajhoz, alacsony a fogyasztásuk, és elég erőt és sokszínűséget kínálnak ahhoz, hogy a hétköznapi feladatok széles palettáját lefedjék. A KITE Zrt.-nél a gazdák saját munkakörülményeikhez mérten különböző opciókkal egészíthetik ki a standard gépeket. A kertszemlén bemutatott John Deere 5090-es 12/12 szinkronváltós gép, amelynek maximum haladási sebessége 40 km/óra, és amelyet 96 liter/perces mechanikus hidraulikarendszerrel szereltek fel.

John Deere

John Deere 5090 GF traktorokra a talaj kímélése és az alacsony a fogyasztás jellemző

A rendezvény résztvevői megtekinthették működés közben a forradalmi technológiával dolgozó, elektrohidraulikus vezérléssel működő Orizzonti Vega soraljművelőt is. Az alapgéphez több adapter is rendelhető, amelyek rendkívül egyszerűen cserélhetők. Az Orizzonti Vega kinyúlása a gép közepétől számítva 80 cm, amely plusz opcióval 120 cm-re növelhető.

A kártevők elleni szerek kijuttatásához az elektromos szakaszolóval, illetve Bravo Computer-vezérléssel ellátott Nobili Antis 2000 V permetezőt ajánlja a gazdáknak a KITE Zrt. Légszállítása alacsony, 36 800 köbméter/óra, hiszen főként olyan intenzív gyümölcsösökre fejlesztették ki, ahol keskeny sortávok között kell dolgozniuk a gazdáknak. A Nobili Antis a kétfokozatú, Axiál-rendszerű mellső  légbeszívásnak köszönhetően nem kavarja fel a permetlét, és jobb fedést biztosít a fák levelein. A gépet dupla átfordítható fúvókákkal szerelték fel. A megfelelő fúvókaméret optimálisan választható, amely segítségével befolyásolhatjuk a porlasztást és a cseppméretet.

Nobili

A Nobili Antis 2000 V permetezőt főként olyan intenzív gyümölcsösökre fejlesztették ki, ahol keskeny sortávok között kell dolgozni

A téli kihívások legyőzésére egy olyan innovatív gépet is bemutattak a helyszínen, amely végleg eloszlathatja a gyümölcstermesztők rémálmát, a tavaszi fagykárt. A TOW&BLOW ma a világ leghatékonyabb fagyvédelmi szélgépe, amely a felső légrétegek melegebb levegőjét juttatja vissza az ültetvénybe. Akár 5 hektáros területek fagyvédelme is megoldható rendkívül rövid üzembehelyezési idővel. Szállítása könnyen megoldható traktorral vagy pick up-pal.

A rendezvényen két különleges almafajtát is megismerhettek a résztvevők. A Fujion óriási előnye a hazai fajtákkal szemben, hogy varasodás-rezisztens, illetve lisztharmatra is toleráns. A Fuji fajtakör iránt jelentős a piaci kereslet, ezen belül a Fujiont egyre többen keresik, hiszen a fajtakörön belül ez az a gyümölcs, ami előnyösebb termesztési lehetőséget nyújt a gazdák számára. Alternanciára kevésbé hajlamos, illetve a színesedése is rendkívül jó a magyar klimatikus viszonyok között. A színesedéshez különböző technikai segítségeket nyújt a KITE Zrt. növényvédőszeres-stimulátoros és technológiai elemek beépítésével.

A másik rezisztens fajta a Smeralda, amely folyamatos magas terméshozamot produkál, ez által óriási árbevétel érhető el vele. Könnyű a termeszthetősége, a metszése és a koronafenntartása is, vagyis egy rendkívül prosperáló fajtáról van szó, melynek termesztése jelentős sikereket ígér.