Természetesen nem olyan ördöngösség, ha éppen nem akarunk sokszoros áron „gyári logós" kábelt venni, vagy éppen egy öreg gépről van szó, és már semmit sem gyártanak hozzá. Bár börzéken, online vannak elérhető alkatrészek, de néha előfordulhat, hogy apróságokról, mint például egy akkukábelről már nekünk kell gondoskodni. Amennyiben van egy jól felszerelt műhelyünk, rövid idő alatt elkészíthető. Erről szól a két mellékelt videó is.

Nagyon fontos! A kábel kiválasztásánál mindig vegyük figyelembe, hogy hova szánjuk a gépen belül, mekkora áramerősséggel lesz terhelve, illetve hány amperórás az akkumulátor, ha közvetlenül rácsatlakozik. A fentiek figyelembevételével válasszuk meg mind a kábel keresztmetszetét, mind a saruk méretét. Az áramerősségre alulméretezett kábel tüzet is okozhat! A túl vastag kábel más jellegű probléma okozója lehet, a fajlagosan nagyobb ellenállás miatt.

Szintén fontos a kábel hossza, amely optimális legyen az adott beépítési helyre. A lényegesen hosszabb kábel szintén veszélyforrás (nem 2-3 centin múlik), mert elfér ugyan a gépben, de kicsúszhat, beakadhat valahova, egy forgó alkatrész elszakíthatja, és máris kezdhetjük elölről a javítást, s lehet, hogy váratlan leállás lesz éppen a szántóföld közepén.

Ami szintén veszélyes, ha maradéktalanul ellátja ugyan a feladatát, de a rezonanciától előbb-utóbb kidörzsölődik a burkolata, és durva rövidzárlat keletkezik, ami szintén tűzveszélyes lehet.


Nem probléma, ha mi magunk szeretnénk csatlakozó kábelt készíteni, de mindig a gyárival azonos helyre és azonos hosszúságban tegyük vissza, és pontosan tudjuk, milyen áramerősség fog rajta átmenni.

Az első videóban egy forrasztott, míg a másodikban egy préselt sarucsatlakozás kialakítását láthatjuk.