A szakmai rendezvényen a kínálatába tartozó munkagépekből 11 típust vonultattak fel a bemutatón, amely egyben a négy helyszínt érintő, Güttler DEMO Show 2015 bemutató-sorozat utolsó állomásának is otthont adott. A több mint 70 megjelent vendéget Szabó István ügyvezető köszöntötte, majd pedig a gyártók képviselőinek ismertetése mellett megkezdődött a felsorakoztatott gépek gyakorlati bemutatkozása.

Güttler

Güttler
A Güttler Supermaxx szántóföldi kultivátor legújabb generációját friss szántás elmunkálásában láthattunk munka közben. A Supermaxx-ról lényegében elmondhatjuk, hogy egy univerzális talajművelő eszköznek számít. Könnyebb talajokon gabonatarló hántására is alkalmas, de a megszokottól erősebb rugós kapáinak köszönhetően a tavaszi talaj-előkészítésben még a nedves talajok szántáselmunkálására és magágykészítésére is alkalmas. A szántóföldi kultivátor-család legújabb generációjánál teljesen átgondolták a gépet, lényegében az 5 sorban elhelyezett 13 cm osztástávolságú, rugós kapák maradtak meg a korább generációból.
Güttler Átdogozták a vázat és új középső toronyrészt kapott a munkagép, 56 cm-es gerendely magassága nagy átömlési keresztmetszetet biztosít. A művelőelem-sort kiegészítették új elemekkel. A rugós kapák előtt egy Flatspring rugós talajsímitó végzi az egyengetést, rögtörést, a kapák munkáját pedig egy sor 12 mm-es átmérőjű, 130 mm osztásközű rugósborona és 33 mm átmérőjű RollFix rögtörő syntetic ultrahenger zárja le és tömöríti. A rugós boronafogai a csillagok között helyezkednek el, így segítik a henger öntisztulását is, így nedves talajkörülmények esetén is kiválóan alkalmazható. A Supermaxx-ról ITT olvashatnak bővebben.GüttlerA Güttler talajművelő gépek bemutatkozását a PrimusPlus grubber folytatta. Már többször bemutattuk korábbi cikkekben és beszámolókban a PrimusPlus függesztett nehézkultivátort, amellyel egyaránt végezhetünk sekély tarlóhántást 15 cm mélységben és alapművelést, akár 30 cm munkamélységben. A kultivátor jól ötvözi a nehézkultivátor előnyeit, a Güttler prizmahenger kiváló tömörítő, lezáró munkájával. Bővebben ITT olvashat a PrimusPlus-ról.GüttlerTermészetesen a felvonultatott Güttler termékek sorából nem maradt el a cég egyik legrégibb és legnagyobb sikereket elért terméke a Güttler henger. A bemutatón megismerkedhettek a vendégek gyakorlat közben az új elrendezésű vontatott Güttler hengerrel, amely a felhasználói igényeknek megfelelően offset elrendezésű, alacsonyabb árfekvésű. A Flatspring simítóval egy egységet alkot a henger és az elrendezésnek köszönhetően nagyon jók a tagok átfedései. A Güttler hengerekről ITT olvashat bővebben.
GüttlerA Földmester magágykészítő régi jól bevált termékei a hódmezővásárhelyi gyártónak. A CrossBoard simítót 3 sorban követik a lándzsás kialakítású művelőkapák, majd a megmunkált talajt a Simplex Güttler henger tömöríti és zárja le. A Földmester magágykészítő egy menetben végzi a szántáselmunkálást és a magágykészítést, így idő és költségmegtakarítást eredményez alkalmazása.GüttlerVogel-Noot
A Törökszentmiklóson gyártott TERRADIG talajlazító családot az XS kivitel 7 késes változata képviselte. A 95 cm-es keretmagasságú, lazító 43 cm-es késosztással rendelkezik, és akár 55 cm-es munkamélységre is képes. A lazítón két sorban elhelyezett, speciális kialakítású késszárak vágóéllel kombinált kopólemezzel vannak ellátva. Fontos kiemelni, hogy nem csak az itt látható kétsoros tüskés hengerrel szerelhető a lazító, hanem a többi munkagépnél már megszokott kialakítású egyéb hengertípusok is alkalmazhatók rajta. A végső tiszta talajfelszínről és bakhátmentes munkáról oldalsó terelőlemez gondoskodik.

Vogel-Noot

Széles körben elterjedtek itthon a Vogel-Noot váltvaforgató ekék, melyek közel 25 éve készülnek a cég mosonmagyaróvári gyárában. Az itt bemutatott XS1150 réselt kormánylemezes váltvaforgató eke gerendelyének keresztmetszete 150x150x12 mm, így a legkötöttebb talajokon is biztonsággal alkalmazható. Az optimális szármaradvány-leforgatásról a három dimenzióban állítható előhántók és az ekeszáron elhelyezett szárterelő lemezek gondoskodnak. Az ekefej osztása 115 cm, a vázmagasság 82 cm, így ezzel az átömlési keresztmetszettel a nagy mennyiségű kukoricaszárral borított táblákon is eltömődésmentesen lehet dolgozni.

Vogel-Noot

Az XS eke kombinált szállítókerékkel van felszerelve, amely könnyen állítható mind munkahelyzetben, mind a szállításhoz. Gazsi Zsolt, a gyártó értékesítési vezetője elmondta, hogy a hazai értékesítésre kerülő ekéik kifejezetten a magyar igényekhez, illetve körülményekhez lettek kifejlesztve, mind anyag, mind pedig munkaminőségben egyaránt. Igazi újdonság volt a Hektor 1000 féligfüggesztett eke tarlón járó változatának bemutatkozása. Vogel-NootA 150x150x12 (16) mm-es gerendely keresztmetszettel szerelt ekét a optimális súlyáthelyezés és a kiváló nyomtartás jellemzi. Elérhető a hazánkban leginkább ajánlott nyírócsavaros kőbiztosítással vagy a teljesen automatikus, non-stop hidraulikus ekefej biztosítással. A fogásszélesség állítása mechanikus módon vagy a ©plus Vario változatoknál fokozatmentesen hidraulikusan a traktorfülkéből végezhető.Vogel-NootA bemutatón a Vogel-Noot egyre szélesedő szántóföldi kultivátor kínálatból az 5 méteres TerraFlex 500 Hydro modell mutatkozott be, mely 240-270 LE-s erőgépekkel működtethető. A gép rugós vagy merev kapaszárakkal szerelhető fel, amelyek osztása 33 cm. A vázmagasság 80 cm, amely a 33 cm-es kapaosztással együtt megfelelő átömlési keresztmetszetet biztosít nagyobb szármaradvány esetére is. A kapaszárak után fokozatmentes tárcsasor egyengeti a talajfelszínt és gondoskodik a bakhátmentes talajról, a talajlezárást pedig ezen a munkagépen TerraPak II. henger végezte.

HürlimannAL-TERRA, HUNIPER, HÜRLIMANN
A gyakorlatban is bemutatkozott a hazai szinten év elején debütált Hürlimann XB traktor. A bemutatón a 102 LE maximális teljesítményű változatot láthattuk több munkagéppel is üzemelni. A Same Deutz-Fahr csoporthoz tartozó svájci Hürlimann traktorgyár könnyű univerzális XB sorozatában új Deutz FarMotion Tier4i motorok szolgálnak erőforrásul. A nyomaték-átvitelről hagyományos mechanikus vagy irányváltóval szerelt, terhelés alatt kapcsolható Hi-Lo váltóval rendelhető. A kedvező ár-érték arányú erőgépet, premierje apropóján már bemutattuk részletesen, melyet ITT olvashat.

HuniperSzinte biztos, hogy ismerik a Huniper márkanevet, hiszen közel 38 éve van jelen növényvédő gépeivel és folyékony tápanyag-kijuttató eszközeivel a hazai gazdaságokban. A most bemutatott Huniper 3000 vontatott permetezőgép is több évtizedes múltra tekint vissza. Legújabb E-3000 vontatott permetezőjük minden olyan fontos kiegészítővel elérhető, melyek a mai modern növényvédő gépeken már megszokott, mint pl. elektromos szakaszolás, automatikus vagy kézi szabályozás vegyszerbekeverő, illetve tiszta vizes tartály kézmosóval.AL-TERRABemutatták a békéscsabai forgalmazó egyik népszerű termékét, az AL-TERRA Kombi vontatott  "V" elrendezésű tárcsás boronát is. A kötött talajok megmunkálására is kiválóan alkalmazható AL-TERRA tárcsák 560 és 610 mm átmérőjű csipkés tárcsalevelekkel, állítható sárkaparókkal, könnyű vagy nehéz kivitelű, rugós terhelésű elmunkáló hengerekkel vannak szerelve. A tárcsaleveleket között öntvény távtartók vannak, a gép vázszerkezete pedig erős robosztus kialakítású, melegen hengerelt "U" szerelvényből kialakítva.AL-TERRAA bemutatót a Agrogazda.hu mérőműszerek Kft. kormányautomata rendszerének a bemutatója zárta, melyet a cég képviseletében Kocsis Árpád mutatott be a Hürlimann erőgépen felszerelve. Az UniDrive kormányautomatikánál a központi egység, egy elektromechanikus motor fogaskoszorúval (kényszerhajtással) kormánykerékre szerelt kormánygyűrűvel továbbítja a kormánykorrekciókat. A tárcsa működés közben:

kormányAz automatika központi egysége iránytűvel, 9 tengelyes giroszkóppal (dőlésszögmérő szenzorral) és gyorsulásmérővel rendelkezik. Elérhető opcióban a lábkapcsoló berendezés, a gyors átszereléshez egy átszerelő kitet is rendelhetünk az automatikához, melynek segítségével a gépspecifikus rögzítőelemek és kábelek fixen kiépíthetőek a többi gépen is, és a kormányvezérlés villanymotorja pár mozdulattal, másodpercek alatt levehető és áthelyezhető.

A rendezvényen készült további képeinket IDE kattintva tekinthetik meg.