A világ legnagyobb, mezőgazdasági gépeket és berendezéseket bemutató kiállítása november 12-e és 16-a között kerül megrendzésre Hannoverben. Az Agritechnica rendezvénysorozaton az innovációs termékek kerülnek a figyelem középpontjába, méghozzá a kiállítás rangos pályázatán keresztül, amire idén 393 újítást neveztek a gyártók. A pályázatokat szigorú kritériumok alapján bírálták el az Agritechnica-t szervező DLG (Német Mezőgazdasági Társaság ) szakértői. A független bizottság összesen négy újdonságot díjazott aranyéremmel, míg 33 innovációnak itélt ezüstérmet. Az elismerésben részesített gépeket az Agritechnika kiállításnapjain természetesen élőben is meg lehet majd tekinteni.

Agritechnika 2013 – Innovációs Díj aranyérmesek

AirSep pneumatikus szennyeződés-leválasztó

A díjazott fejlesztő cég neve: GrimmeLandmaschinenfabrik GmbH & Co. KG, Damme, Németország
A fejlesztés megtekinthető az Agritechnica kiállításon: 25-ös pavilon,  F11-es stand

A burgonya betakarítása során használt rendszerek általában mechanikus úton választják szét a burgonya gumókat  a gumószerű szennyeződésektől- mint például kövektől és rögöktől.

Ezek a gépek azonban általában csak a betakarítási teljesítmény hatékonyságát szolgálják.

Az innovációs aranyéremmel kitüntetett AirSep rendszerű gépben egy perforált szállítószalag dolgozik, amelyen alulról felfelé fújt  levegő átáramoltatásának kombinációjával egy pneumatikus szeparátor is működik.
A burgonya áthaladása során a gumók fennmaradnak a finoman rezgő és levegővel befúvott szállítószalagon, míg a nehezebb kövek és rögök legördülnek a szalagról.

A szeparátor minőségi fokozata és a teljesítménye is fokozatmentesen állítható a traktorból. A betakarított termény összetételének megváltozásával a levegő áramlási sebessége és a szállítószalag mozgása is megváltoztatható.

AXMAT: Műtrágyaszóró automatikus szóráskép-beállító rendszer.

A díjazott fejlesztő cég neve: RAUCH LandmaschinenfabrikGmbH, Sinzheim, Németország
A rendszer megtekinthető az Agritechnika kiállításon: 15-ös pavilon, D30-as standon, valamint
17-es pavilon, A26-os standon.

A Rauch bemutatja az AXMAT névre keresztelt világújdonságát, amely egy automatikus online mérésen alapuló műtrágyakijuttató rendszer. Az AXMAT esetében automatikus módra állítható a gép tartályában lévő műtrágya típusának, dózisának adagolása és a kívánt munkaszélesség is, amelyben dolgozni szeretnénk. Az AXMAT segítségével sikerült elérni a legmagasabb - korábban soha nem tapasztalt - műtrágyázási pontosságot, amelyet a fejlesztés az automatikus támogatásnak, a mikrohullámú érzékelőknek és az automatikus beállító rendszernek köszönhetően teljesít.

A szóráskép automatikus beállítása után a rendszer állandóan figyeli az aktuális folyamatot és a kibocsátási ponton a műtrágya mennyiségét- és összetételét is korrigálja, ha szükséges.

A műtrágyaszóró automatikus ön- beállítása lehetővé teszi a kijelölt munkaszélességben a lehető legnagyobb pontosságot, amit egyébként a hagyományos beállítások mellett képtelenség lenne tartani. Az automatikus önellenőrzés kezdeményezheti a beállítások újrafelosztását az internetes kapcsolat jelzései alapján - mint például a tábla szélének változó formáját érzékelve a munkaszélességen is módosíthat, vagy az időjárás megváltozásával a műtrágya komponenseit is felülírhatja.

Az AXMAT rendszer javítja a műtrágyázás hatékonyságát, csökkenti a károsanyag-kibocsátást és a műtrágya költségeket, valamint növeli a termésbiztonságot. A fejlesztés kísérleteit és első felhasználói eredményeket a francia IRESTEA ellenőrző intezet vizsgálatai is megerősítették.

Merlo teleszkópos hibrid rakodó - Hibrid Turbofarmer 40,7


A díjazott fejlesztő cég: MerloS.p.A, Cervasca, Olaszország

Az Agritechnika kiállításon megtekinthető: 6-os Pavilon, C15-ös stand.


Első alkalommal mutatnak be idén hibrid rakodógépet kifejezetten mezőgazdasági hasznosításra tervezve. Az Agritechnika történetében egyedülálló elektromos jármű jellemzője, hogy kezelés közben meghagyták a váltás lehetőségét a hajtásban, -elektromos és dízel üzemmód között.


Elektromos üzemmódban 30 kWh lítium elem látja el a készüléket energiával. Előnyei között felsorolható, hogy csendesen működik és károsanyag-kibocsátás mentes, így zárt épületekben is használható.

Hibrid üzemmódban a dízelmotor az állandó sebességet biztosítja a működéshez, valamint biztosítja a tápellátást a hajtóművel és az akkumulátort is tölti egyszerre.


A meghajtó szerkezet lehetővé teszi, hogy felére csökkenjen a névleges teljesítmény és hogy a dízelmotor korlátozása nélkül is hatékony munkát tudjon végezni a rakodó.

Mindezeken felül, az alacsony terhelésű vagy alapjárati fázisok tisztán elektromosan működtethetőek, aminek eredményeként a üzemanyag-költségeket és a CO2 -kibocsátást - a motor kímélése mellett - akár 30%-ra is le lehet csökkenteni!


CLAAS Online Szimulátor kombájnokhoz és traktorokhoz


A fejlesztő cég neve: CLAAS VertriebsgesellschaftmbH, Harsewinkel, Németország

Az Agritechnikán megtekinthető a termék: 13-as Pavilon, B05-ös stand.


A CLAAS Online Szimulátor képes szemléltetni a kombájnok és traktorok teljes üzemi viselkedését - a legkülönfélébb feltételek mellett - a szamítógépen keresztül. Ez a szimulátor lehetővé teszi többek között azt is, hogy még az aratás előtt segítsen kiválasztani a gép legoptimálisabb beállításait, így amikor munkára kerül a sor, akkor az első naptól kezdve a leginkább költséghatékony módon lehet dolgozni a kombájnnal. Éppen ezért érdemes a szimulátoron a munkafolyamat előtt az ehhez kapcsolódó gyakorlóprogramot elvégeznie a kezelőnek.

 

A gyakorlóprogram azt is biztosítja, hogy a kezelő még több technikai lehetőséget ismerjen meg, vagy egy új gépet már az első üzemórától kezdve maximális hatékonysággal tudjon használni. A szimulátor használatával a gépben fellépő működési zavarok és károk minimálisra csökkenthetők.

 

Tapasztalt gépkezelők számára is ajánlott a programmal való gyakorlás, hiszen így frissíteni tudják tudásukat és a rendszeres használattal folyamatosan javítani tudják teljesítményüket -és ki tudják használni a gép maximális képességét a költség- megtakarítás érdekében.

 

Hamarosan újabb cikkekkel jelentkezünk és az ezüstérmes díjjazottakról is részletesen beszámolunk!