Forradalmi újítás a drónüzemeltetésben – forrás: myactioncam.hu/

Növekvő elvárások és ellenálló dróndokkoló

A dróntechnológia minden olyan iparágra és alkalmazásra hatással van, ahol az adat- és információgyűjtés vagy a különböző munkafolyamatok (mezőgazdaság, katasztrófavédelem) hatékonysága jelentősen növelhető, illetve a művelet időtartama csökkenthető.

DJI M30 drón

DJI Matrice 30-as ipari drón – fotó: myactioncam.hu/

A következő lépés az, hogy a drónok nagyobb autonómiával, automatikusan is működjenek távoli helyeken és csak távfelügyelettel. A DJI Dock bevezetésével ez a következő években már valósággá válik, amelyet a Matrice 30-as ipari drónszéria dokkolós verziójához vezettek be. A DJI Dock IP55-ös védettségű, -35 és +50 Celsius-fok közti hőmérséklet-tartományban is képes műköni, sőt

a belső részek is vízállóak, nem csak a dokklóegységben, de a Matrice 30 drónban is!

A feladatokat a drón előre programozva, automatikusan is elvégezheti, nem kell ismételten távoli helyszínekre kivonulnunk.

Az M30-as ipari drón mindössze 25 perc alatt feltölthető és már újra levegőben is lehet.

drón kamera

A DJI M30 dokkolható drón fő eszköze egy többfunkciós kamerarendszer – fotó: myactioncam.hu/

7 km-es repülési sugár és 40 perces repülési idő

Az M30-as dokkolható drón hét kilométeres hatósugarat fed le, küldetésenként 40 perc repülési idővel. Egyetlen DJI Dock lehetővé teszi a hatalmas területen lévő objektumok rugalmas vizsgálatát, legyenek azok akár villanyvezetékek, vasútvonalak, hidak vagy akár mobiltornyok.

Az M30 drón hatótávolsága és repülési ideje együttesen lehetővé teszi a helyszínek, objektumok tartós ellenőrzését, valamint a nagyszabású mérnöki és építési projektek rendszeres nyomon követését a levegőből.

Az európai piacra a DJI Dock dróndokkoló előreláthatóan 2023 nyarán vagy őszén érkezik meg.

DJI drón hőkamerás

DJI M30 drón hőkamerás változatban is elérhető – fotó: – fotó: myactioncam.hu/

Teljes körű programozás a DJI FlightHub 2 segítségével

Az alkalmazással repülési terveket és küldetésütemezéseket állíthatunk be, rendszerezhetjük a gyűjtött adatokat és csapatszinten dolgozhatjuk fel azokat. A küldetéstervezéstől az adatok felülvizsgálatáig mindent távolról, online végezhetünk, amely a felhőalapú irányításának és felügyelet új szintjének köszönhető.

A DJI Enterprise, az eszközök gyártója és fejlesztője elindítja a Cloud API hozzáférést is, amely megnyitja a platformot a harmadik fél fejlesztői előtt. A vállalati felhasználók képesek lesznek saját megoldásokat fejleszteni és a dokkolóegység műveleteit a meglévő munkafolyamatokba integrálni.

Egyszóval, teljes kontrollt adnak az üzemeltetőknek az alkalmazás felett.

DJI drón

A kézi irányítóegység – fotó: myactioncam.hu/

A távoli eszközellenőrzés jövője

A DJI Dock egység és az M30 Dock ipari drón kétségtelenül az ipari innováció következő hullámát képviseli. Azon szervezetek számára, amelyek már használnak drónokat a távoli infrastruktúrák ellenőrzésére, ezen nagy teljesítményű eszközök folyamatos munkavégzést, a meglévő munkafolyamatokba való zökkenőmentes integrációt és a helyszíntől és körülményektől függetlenül hatékony megoldásokat ígérnek.

Azoknak, akik még nem alkalmaznak dróntechnológiát, a felügyelet nélküli és automatikus küldetések költséghatékony alternatívát jelenthetnek a kézi adatgyűjtéssel szemben – legyen szó a helyszíni biztonság biztosításáról vagy például egy építkezés előrehaladásának felméréséről.

Jelenleg a világ számos joghatósága korlátozásokat vezet be a BVLOS és a felügyelet nélküli repülésekre, de a DJI Enterprise bízik benne, hogy az új eszközpárosítás jelentős változást fog hozni a szabályozások terén.