A houstoni Robo Industries Inc. és a leesburgi (Virgina) székhelyű DH Tech már élesben teszteli a közös fejlesztésű gumikerekes, földgázüzemű homlokrakódó gépet, amely teljesen autonóm üzemmódban végzi az anyagmozgatást és tehergépkocsik rakodását, környezetbarát módon, nagy költséghatékonysággal. A munkagép kérhető tisztán elektromos meghajtással is.

A két cég csak technológiai fejlesztő és márkafüggetlen beszállító, nem munkagépgyártó, de retrofit (utólagos) beépíthető megoldásokat is kínálnak.

rakodógép

Autonóm üzemmód, nagy költséghatékonyság – fotó: www.robo-us.com

Már működik, de...

A rendszer már működőképes, de természetesen még javában a tesztüzemek és finomhangolások zajlanak. A kotrógépek és földgyaluk az eddigi tapasztalatok alapján oldalirányban 1 cm pontosságra, míg függőlegesen milliméter pontosságra képesek. Ez a gépek mozgására, a szerelék pozíciójára igazak, mert tudjuk jól, a talaj nem fa- vagy fémfelület, és a vetőgépek vetési mélységét is centiméterben határozzuk meg, nem milliméter pontossággal.

Az autonóm gépek munkaterületén nem lehet dolgozó – legfeljebb a kezelő, felügyelő –, jelenleg (még) sokkal szigorúbb a munkavédelmi szabályozás, mint normál esetben.

A gépek természetesen szinte minden lehetséges eszközzel fel vannak szerelve: RTK-GPS, LiDAR, 3D kamerák, radar, vagy még ultrahangos érzékelőkkel is.

Ugyanakkor ez még mindig kevés, kell a mesterséges intelligencia is, főleg a gép védelmének érdekében. Amíg egy rutinos gépkezelő "ránézésre" tudja, mennyi vizes kavicsot, földet stb. vehet fel, vagy észreveszi, ha egy nagyobb törmelék, kő kerül a kanálba, addig ez az autonóm gép esetében mesterséges intelligenciával sem biztos, hogy megoldható. Végül csak a gépkezelői beavatkozás hoz eredményt, de ugyanilyen gond lehet a gép elakadása vagy kerekeinek kipörgése.

Ezen problémák bármikor felmerülhetnek a mezőgazdasági alkalmazásban is (elakadás, kerékkipörgés), de említhetnénk akár a szilázsbálák vagy istállótrágya rakodását, ahol szintén jelentősebb súlykülönbség lehet állagtól függően.

A nagy szemestermény-tárolókban szintén lehetne alkalmazni autonóm rakodógépeket a felhalmozáshoz, azonban itt megint kérdés, mikor és mennyire lesz képes felvenni a versenyt a mesterséges intelligencia egy "profi" gépkezelővel, hiszen megvan a felkupacolás technikája; vagy hogyan kezeli, mikor és mennyire lehet belehajtani a terménybe.

rakodógép

Megbízhatóan dolgozik, de munka közben még merülhetnek fel kérdéses helyzetek – fotó: www.robo-us.com

Tények

A Robo Industries megoldásai utólag is telepíthetők a legkülönfélébb munkagépekre, mint ahogyan az automatikus kormányzás egy régebbi traktorra. Az önvezetés mellett az automatikus műveletvezérlésre is lehetőség van megbízható helyzetfelismeréssel, és összességében akár 63%-kal növelhető a termelékenység.

Az első kérdés az üzemeltetők részéről mindig a költségcsökkentés. Akár teljesen személyzet nélkül lehetséges a 24 órás, folyamatos üzemelés, hatékony üzemanyag-fogyasztással, optimalizált feladattervezéssel, a munka előrehaladásának nyomon követésével és egyéb előnyökkel. Egy fix pontról és egy számítógépről egy ember több gépet is felügyelhet. A fentiekkel 45 százalékos költségcsökkentés érhető el.

Végül, de nem utolsósorban, a biztonságos működés érdekében rugalmasan beállítható, teljes körű, 99%-os biztonsági lefedettséget is kínál, megbízható akadályérzékeléssel és/vagy kikerüléssel és már vezeték nélküli távvészleállítással is. Az ismert geofence munkaterület, a gépállapot-ellenőrzés és egyéb fejlett funkciók már szinte minden gépen elérhetők.

rakodógép

Egy ember több gépet is felügyelhet – fotó: www.robo-us.com

Forrás: www.robo-us.com