Tapasztalataink alapján a dróntechnológia sikeres és eredményes használata a mezőgazdaságban nem csupán a megfelelő drón kiválasztásában rejlik, hanem nagy hangsúlyt kell fektetnünk a megfelelő szenzor kiválasztására és az adatfeldolgozásra/monitoringra is.

Útmutatásként olyan belépő szintű szettet válogattunk össze, mellyel szolgáltatásainknak köszönhetően a növények fizikai és biológiai állapotát is nyomon tudja követni a vegetációs időszakban digitális térképek alapján. A dupla kamerának köszönhetően mindezt egy repüléssel képes elvégezni, minimális repülésiidő-csökkenéssel.

A konfiguráció két önálló főegységből épül fel: a drónból, és a kiegészítő multispektrális kamerából, mely képes a nem látható fénytartományok alapján a növényzet biológiai állapotát vizsgálni – stressztérképet készíteni (NDVI). Ezzel egyidőben a drón nagy felbontású kamerája a kultúra fizikai állapotát rögzíti (pl. vadkár, elemi kár, víznyomás stb.).

Az egyszerű repüléstervezést és vezérlést a kiemelkedő stabilitású és megbízhatóságú érintőképernyős eszközön végezhetjük, akár a tábla mellett. A négy darab mellékelt akkumulátornak köszönhetően nagy területek felmérése is elvégezhető, hiszen a drón képes megszakítani a misszót és akkumulátorcsere után az adott ponton folytatni azt.

drón

AGRONmapper online adatfeldolgozás

Az AGRON Basic alapját a jól bevált strapabíró és megbízható DJI Phantom 4 Advanced drón biztosítja. Ezen kívül egy belépő szintű multispektrális kamerával szállítjuk, mely saját felfogató adapterrel, GPS vevővel,

saját tápellátással rendelkezik és kalibrálható is.

drón

A drónnal nagy terület is felmérhető, ugyanis képes megszakítani a misszót és akkumulátorcsere után az adott ponton folytatni azt

Az AGRON Technologies Kft. hivatalos magyarországi forgalmazója a Survey 3 kameráknak. A drónon semmilyen átalakítást nem szükséges elvégezni, egyszerűen a gyári csavar helyekre rögzül egy dönthető felfogató adapter, ami szükség esetén könnyedén eltávolítható. Segítségével a drón sebességének megfelelően állítható be a kamera dőlésszöge és közben mindig biztosítja, hogy 90 fokban lefelé nézzen az optika. Ez a pontos térképkészítés alapja.

A témához ajánljuk: Drónok és kamerák az AGRON Shopban

A fejlett GPS vevőnek köszönhetően nagy pontosság érhető el, hiszen minden fotót koordinátákkal lát el, ennek köszönhetően alakíthatók a fotók koordinátahelyes térképpé. A MAPIR Survey 3N kamera kompatibilis az AGRONmapper monitoring rendszerével.

120 méter magas repülés során egy akkumulátorral kb. 30 hektár térképezhető fel. A kamera rögzítő adapterek segítségével több DJI dróntípuson is használhatóak a Survey 3 kamerák: DJI Mavic Pro, DJI Mavic 2, DJI Mavic 2 Zoom, DJI Phantom 4 (összes), DJI Inspire 1, DJI Inspire 2.

drón

A drón minden fotót koordinátákkal lát el, így alakíthatók a fotók koordinátahelyes térképpé

Kalibráció

Egy multispektrális kamera a növények leveleiről visszavert fényt elemzi, ezáltal könnyen belátható, hogy a kapott érték erősen függ a beeső fény változásaitól. A Survey 3 kalibrálható, így későbbi mérésekkel összevethető értékeket szolgáltat. A kamera a vörös (R), a zöld (Green) és közeli infravörös (NIR) tartományokat képes érzékelni, így a legelterjedtebb indexek számíthatók vele (NDVI, ENDVI, GNDV, stb.)

A témához ajánljuk: A mezőgazdasági drónokkal végezhető analízisekről bővebben

térkép

A kamera a vörös (R), a zöld (Green) és közeli infravörös (NIR) tartományokat képes érzékelni, így a legelterjedtebb indexek számíthatók vele

Kinek ajánljuk

A mezőgazdaságidrón-technológiák iránt érdeklődőknek, akik a fizikai állapotok mellett szeretnék a növények biológiai állapotát is nyomon követni. A Survey 3 kamerák használatával átfogó képet kaphatnak a stresszhelyzetről és a fotoszintetikus aktivitásról többek között az NDVI index alkalmazásával.

drón

A drónnal a fizikai állapotok mellett a növények biológiai állapota is nyomon követhető

Az AGRON Technologies komplett mezőgazdaságidrón-megoldásokat kínál a speciális felhasználásra felkészített drónok kereskedelmétől, az oktatáson át az adatfeldolgozásig. Kínálatunkban kizárólag olyan eszközöket talál, melyek már bizonyítottak, használatuk valódi előnyökkel jár.