Filoména erősen koncentrál, úgy tolja bevásárlókocsiját a szupermarketben a polcok között. Most megáll, levesz a polcról egy körülbelül egy méter hosszú hajlított hidraulikacsövet és beteszi a kocsijába. Három méterrel odébb ismét megáll, hogy ezúttal egy olajcsövet szerezzen. Ebben a szupermarketben azonban nincs pénztár, ahol fizetni kellene: Filomena az Argo Traktorgyárban dolgozik. Egy csomó kollégájával és kolléganőjével együtt a gyártószalaghoz szükséges alkatrészeket gyűjtik a kocsikba.

A gyártószalag minden egyes állomására pontosan azokat az alkatrészeket juttatják el, ami az adott gyártási folyamat megkíván. Az előnye annak, hogy minden szükséges alkatrészt egy központi „piactérről” szednek össze, hogy a szerelőcsarnok most jól áttekinthető, az egész termelési folyamat rendezett és sallangmentes, a targoncás forgalom csökkent.

Paolo Fracassini közel egy éve vezeti a Kai Zen néven ismert termelési folyamatot az észak-olaszországi Argo Traktorgyárban, Fabbricoban. Ez egy olyan folyamat, mely szervezeti egységenként halad folyamatosan előre. A fényben úszó és igazán monumentális 18 000 m2 alapterületű csarnokban gyártják a kék Landini traktorokat. Fracassini üzemvezető az acélcsarnokok egyértelmű előnyét fedi fel: a konstrukció flexibilitása miatt a legutolsó földrengés semmilyen kárt nem okozott.

Nagyon sok alkatrészt maguk állítanak elő az olasz gyárban, többek között a 120 lóerős traktorok első tengelye, hajtóműve és bolygóműve is itt készül az odaszállított acélból. Naponta 50 kabint szerelnek a traktorokhoz kompletten, a hegesztésektől a vezetőülésig.

A traktorgyár kapacitása az üzemvezető elmondása alapján naponta 70 egységben maximalizálható. Összességében az Argo Holding évente világszerte 17.000 traktort értékesít, de legerősebbek természetesen az otthoni környezetben, hiszen az olasz piacon 2012-ben körülbelül 2400 traktort adtak el. Az olasz piacot egyébként a Landini vezeti 1800 traktorral.

A negyedik generáció bemutatkozik

Simone Morra, 38 éves, és majdnem két méter magas. Ő a vállalkozás elnökének az unokaöccse, és ő felelős a terjesztésért. Az egész Európából érkező közel 60 szakújságírónak rendezett eseményen egy csomó számot és információt közölt. Ezekért korábban állandóan könyörögni kellett, sokszor teljesen eredménytelenül. Az Argo új, előremutató dizájnjába tartozik ez a nyitottság és a kommunikációban mutatott új keletű dinamizmus is, ami egy igazi áttörés az eddigiekhez képest.

A visszavonult előző elnök, Valerio Morra irányítása alatt a vállalkozás az utóbbi években a hangsúlyt a traktorkínálat fejlesztésére helyezte. Az eredmény jól látható: a jövő traktorkínálata a standard traktoroknál 60-tól 300 lóerő közötti tartományba esik.

Az Agritechnica 2013 kiállításon egy sor technikai-technológiai újdonságot mutat be a Landini, mely újdonságok kifejlesztése igen sok pénz befektetésével jöhetett csak létre. ”Mi a vállalkozás nyereségéből mindig fordítunk a fejlesztésekre” - hangsúlyozta Simeone Morra.

2012-ben 472 millió euró forgalmat tudtunk generálni (2011-ben a forgalom 478 millió euró volt), és 2013-ban terveink szerint elérjük az 500 milliót. Az EBIT (kamat és nyereségadó-ráfordítások levonása előtti eredmény) 2012-re 9,3 százalékra növekedett a 2011-es év 8,5 százalékához képest is. Morre 2013-ra is 9,3 százalékos EBIT-et prognosztizál jó 500 millió eurós forgalom mellett, aminek 5,7 százalékát, azaz több mint 30 millió eurót különítettek el kutatási és fejlesztési célokra.