A molekuláris genetikai eszközök lehetőségeit aknázzák ki a ciroknemesítés során az Alfaseed Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. karcagi telephelyén, ahol egy 1200 négyzetméteres tároló és alapanyag-fogadásra alkalmas csarnok is épül; a két fejlesztésre több mint 680 millió forintot fordítanak.

A genetikai alapú ciroknemesítésre a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program Plusz (Ginop Plusz) európai uniós társfinanszírozású pályázatán csaknem 275 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a budapesti székhelyű Alfaseed Kft., a támogatás intenzitása 68,24 százalék.

A 2022 tavaszán indult és a tervek szerint 2025 tavasszal véget érő projekt a nemesítést rendkívül hatékonnyá tevő ipari kutatást, emellett kísérleti fejlesztést is tartalmaz, egyben új eszközöket is vásároltak.

szemes cirok

Új tulajdonságokat rögzítenek a nemesítés során a szemes cirok esetében: magas fehérjetartalom, betegség-ellenállóság – Fotó: Shutterstock

A növénynemesítő kamrában bármilyen éghajlati viszonyt modellezni tudnak

Az év eleje óta a nemesítési program szolgálatában áll a növénynemesítő kamra (speed breeding chamber), amelyben modellezni képesek bármilyen éghajlati viszonyt, gyorstenyésztési folyamatot tudnak létrehozni, azaz lerövidül a nemesítési folyamat. A kiemelt fontosságú tulajdonságok figyelembevétele mellett, elméletileg

a nemesítési folyamat 8-10 évről akár 4-6 évre csökkenthető egy új hibrid kialakítása során.

Új cirokhibridek:  magasabb fehérjetartalom, jobb termőkepésség

Az új nemesítési eljárások ismeretében, az új eszközök használatával olyan tulajdonságokat tudnak rögzíteni az új hibridekben a szemes cirkok esetében, mint a magas fehérjetartalom, magas termőképesség, betegség-ellenállóság, növényvédőszer-tolerancia az eddig meglévő jó alkalmazkodóképesség, szárazságtűrés mellé.

Az Alfaseed Kft. célja, hogy nemesített anyagaik minőségükben, terméspotenciáljukban méltó versenytársai legyenek az Európában és Európán kívül nemesített cirokhibrideknek és -fajtáknak.
A vállalat, gyártó és feldolgozó kapacitás kiépítésére a Ginop Plusz egy másik, szintén európai uniós társfinanszírozású pályázatán több mint 202 millió forint feltételesen vissza nem térítendő támogatást nyert. A támogatás intenzitása 70 százalék.


1200 négyzetméteres csarnok

A már folyamatban levő és a tervek szerint idén szeptemberben záruló projektben infrastrukturális és ingatlan beruházást, illetve az információs technológia fejlesztését vállalták. A kutatási és termelési tevékenység növelése humánerőforrás-fejlesztéssel is jár.

Egy 1200 négyzetméteres tároló és alapanyag-fogadásra alkalmas csarnok épül, amely közvetlen kapcsolatban lesz a feldolgozó és raktárépülettel. A két épület funkcionálisan is összekapcsolódik. Az új épületben egy elkülönített, külön kezelhető "okos végtermék" raktár lesz RF ID T-home raktározási rendszerrel ellátva, ahol minden egyes csomag egyedileg nyilvántartott. Az üzleti felhőszolgáltatás lehetővé teszi, hogy munkaállomástól függetlenül elérhetők legyenek az információs rendszerek és akár távolról, valós időben tájékozódjanak a munkatársak a változásokról, információkról.

Alfaseed Kft.

A 2006-ban alapított Alfaseed Kft. magyar, családi tulajdonban lévő növénynemesítéssel, fajtafenntartással, vetőmag-szaporítással és értékesítéssel foglalkozó cég. A vállalat az elmúlt években folyamatosan növelte feldolgozó-kapacitását, mert a nemesítési eredmények miatt az előállított vetőmag mennyisége sokszorosára nőtt. A termelés mellett a vetőmagüzem az, amely a legnagyobb energia-, humán erőforrás- és eszközlekötést jelenti a vállalkozás számára. A mintegy ötven munkavállalót foglalkoztató vállalat vetőmagjait három kontinens majdnem ötven országában vetik.

A nyilvános cégadatok szerint az Alfaseed Kft. értékesítésének nettó árbevétele 2021-ben csaknem 2,114 milliárd forint volt, 2020-ban több mint 1,8 milliárd forint. A társaság adózott eredménye 2021-ben több mint 239 millió forint volt, egy évvel korábban meghaladta a 296 millió forintot.