Ahogy bevezetőnkben is említettük, a múlt hétvégén zárult AGROmashEXPO, AgrárgépShow szakkiállítás eseményeiről látnivalóiról folyamatosan beszámoltunk. A rendezvényről készült beszámolókat, külön rovatban találják az Agroinform.hu látogatói.

A  Novara Coop Kft. Az NCK-700 talajmaró elektronikus vezérlése egyedülálló a piacon – és géptesztek is igazolták az eszköz kíméletes munkáját! Az AGROmashEXPO és Agrárgépshow rendezvényen volt az automata kitérésű talajmaró premierje.

Az NCK-700 talajmaró - fotó: Agroinform.hu

A Diamant 11 félig-függesztett ekék kimagaslóan teljesítettek – mindez elegendő ok volt a LEMKEN számára, hogy kifejlessze utódját, a Diamant 16-ot, amely elődjénél még takarékosabb és kényelmesebben kezelhető munkagép. Az új ekecsaládot és az új generációs Karat-12 grubert is bemutatták a kőbányai kiállításon.

Az új Karat-12 gruber

Sok gazdálkodó kíváncsi arra, hogy vajon miképpen zajlik egy élő árverés. Ezúttal bárki személyesen is megtapasztalhatja: 2019. február 7.-én 11:00 órától igazi, régi vágású, élő aukciót tartanak Somogyjádon.

Ez a Rába Steiger 250 traktor is az árverés tárgyát képezi

A KITE Zrt. a Debreceni Egyetem Mezőgazdasági-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karával és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarával együttműködve idén is megszervezte január 7-11. között a hagyományos továbbképzését a partnergazdaságok növényvédelmi szakmérnökei részére. A részvevők öt napon keresztül 50 előadást hallgathattak meg.

A részvevők öt napon keresztül 50 előadást hallgathattak meg.

Ma már szinte magától értetődő módon kezeljük az infokommunikációs technológiai (IKT) eszközöket. Ezek az eszközök, valamint a kapcsolódó technológiák és igénybe vehető szolgáltatások a mezőgazdaságban is nélkülözhetetlenek, amit az ágazat döntéshozóinak körében végzett országos felmérésünk eredményei is alátámasztanak.

Az elmúlt három évben, sorozatban bővül a mezőgazdasági gépek, berendezések forgalma. A gépberuházások értékének 58 százalékát az erőgépek, 42 százalékát az erőgépek munkagépei és az egyéb gépek jelentik. Az új eszközök vásárlását elsősorban az uniós és más gépbeszerzési támogatások élénkítették, és a nagyobb gazdaságokra voltak jellemzők. Az önerős beruházások jelentős része ugyanakkor inkább a használt piacon realizálódott, és a kisebb gazdaságok választották ezt a beszerzési forrást.

Az önerős beruházások jelentős része ugyanakkor inkább a használt piacon realizálódott, és a kisebb gazdaságok választották ezt a beszerzési forrást.

A PREGA – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferenciát és Kiállítást 2019. február 19-én és 20-án, a budapesti Aquaworld Hotel Resort-ben rendezi meg az Agroinform.hu együttműködésben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és az Agrármarketing Centrummal. Magyarország legismertebb agrárkonferenciája* 2019-ben a stratégia, a tervezés és a gyakorlat témák köré épül.

Magyarország legismertebb agrárkonferenciája* 2019-ben a stratégia, a tervezés és a gyakorlat témák köré épül.

Gyümölcstermesztéssel foglalkozó családból származó két mérnök úgy döntött, 2018-ban keres magának olyan technológiákat, mellyel növelni tudják a hatékonyságukat, gazdaságosabban tudnak termelni és mindezt a legkevesebb emberi munkaerő-ráfordítással tudják megoldani.

Az automata gyümölcsbetakarító naponta 0,6-0,8 hektár betakarítására képes