CASE IH, Deutz-Fahr, Fendt, Landini, TYM, néhány traktormárka a sok közül amelynek modelljei a II. NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow Szántóföldi Show-jának gépkapcsolataiban mutatkozott be. Ezeket is bemutattuk a hétfői beszámolónkban.

Számos márka erőgépújdonsága vonult fel a mezőhegyesi rendezvény bemutatóján - fotó: Agroinform.hu

Ahogy telnek az évek, egyre bővül a hazai piacon a talajlazítók választéka. A csökkentett menetszámú művelés előtérbe kerülése, illetve a talajtömörödés problémája és az egyre gyakrabban előforduló belvízprobléma mind-mind közrejátszik szélesedő alkalmazásukban. Cikkünkben megpróbáltuk összefoglalni melyik változat alkalmazása mikor előnyösebb.

Nem mindegy, hogy melyiket mikor használjuk - fotó: Agroinform.hu

Amennyiben idén gabonavetőgép vásárlást tervez, érdemes lehet igénybe venni a Zetor-Vas Kft. GASPARDO NINA 300 gabonavetőgép TESZT AKCIÓJÁT! Ennek keretén belül a Zetor Vas Kft. leszállítja, beüzemeli a vetőgépet, és a gazda elégedettségére bízza, hogy a teszt végén megvásárolja-e azt.

GASPARDO NINA 300 gabonavetőgép munka közben

Az érvényben lévő új előírásoknak megfelelően, a nyugat-európai országokban a bálákat már csak oldalsó védőelemmel ellátott bálaszállító pótkocsin lehet szállítani. Mivel a nyugati előírások gyorsan válnak más uniós országokban is kötelező érvényűvé, várható, hogy hasonló szabályozások egyre gyakoribbá és általánosabbá válnak további államokban is. A lengyel Pronar ezért ebben az évben olyan bálaszállító pótkocsit dobott piacra, amely a rakomány biztonságos szállítása mellett a rakodási időt csökkenti.

Oldalfallal is ellátja bálaszállító kocsiját opcióban a Pronar - fotó: Pronar

A gépbemutató helyszínéül egy Berlin melletti gazdaság szolgált, a premierre pedig a világ minden tájáról érkeztek újságírók. A tábla széléről jól láthatóak a gépek ürítőcsigái, amint cápauszonyhoz hasonlóan kiemelkednek az állományból, és várják, hogy lecsaphassanak a területre. A Krone új zászlóshajója a BiG X 1180-as önjáró silózó nem véletlenül kapta a „világ legnagyobb és legerősebb” jelzőket, hiszen technikai adatokkal viszonylag könnyen alátámaszthatóak a "leg" jelzők.

A Krone új zászlóshajója a BiG X 1180-as önjáró silózó - fotó: Agroinform.hu

Lezárult a szakmák olimpiája, a EuroSkills, melyet 2018. szeptember 26. és 28. között rendeztek meg Budapesten. A 31 fős magyar csapat tagjai között volt az AXIÁL Kft. szervizszerelője, Szerletics Máté is, akit kollégája, Karagity István szervizmérnök mentorált.

Szerletics Máté az erős nemzetközi mezőnyben a 9. helyezést szerezte meg

A KITE Zrt., mint a John Deere és JCB egyetlen hivatalos hazai forgalmazója előrendelési lehetőséget biztosít 2019-re új JD kombájnok, JD traktorok, JD vetőgépek, JD permetezőgépek, JD bálázók, Orthman sorközművelők, SIP és Köckerling munkagépek tekintetében, valamint JCB rakodókra és Joskin szállító eszközökre.

JD traktorok és Orthman sorközművelők is előrendelési akcióban - fotó: Agroinform.hu