A martonvásári székhelyű Marton Terra Kft. közel 600 hektárnyi területén elsősorban szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik, de ezt kiegészítve húsmarhákat is tartanak. 9 település határában 52 táblájuk van, négy nagyobb tömbben, a féltől a 108 hektáros területig minden előfordul. Varga Ferenc ügyvezetővel beszélgettünk.

Milyen talajokon gazdálkodnak?

– Martonvásár a mezőföldi rész északnyugati csücske. Nagyon jó középkötött talajaink vannak, a domborzat ugyanakkor itt kezd átmenni a Dunántúli-középhegységbe. Néhol vannak komoly dombjaink, de azért alapvetően sík területeken kell dolgoznunk.

A klasszikus kultúrákat termesztjük, ősziek közül a repcét, a búzát és az árpát, a tavasziak közül pedig a napraforgót és a kukoricát. A búza egyébként egyre inkább előtérbe kerül, ezen belül is a durumbúza az egyik fő növényünk. Az állattenyésztés miatt minden évben vetünk 30-40 hektár rozsos bükkönyt, ebből szenázst készítünk, ennek a tarlójába pedig kukoricát szoktunk vetni. A klasszikus négyesből próbálkozunk néha kitörni, így vetettünk ősszel 30 hektár őszi mákot is…

Varga Ferenc

Varga Ferenc, a martonvásári székhelyű Marton Terra Kft. ügyvezetője – fotó: Vaderstad Kft.

Hogy alakultak az idei eredmények?

– A rozs még az átlagosnál is jobb volt idén, az árpa pedig meglepően rosszul sikerült, a tavalyi 7 t után idén 4,5 t lett hektáronként. A búza 6 tonnát adott, azon belül 5-öt a durum – ezek jó eredmények. A repce is gyenge lett idén, 2 t/ha eredménnyel, a napraforgó is a fele annak, mint szokott. A kukorica kikelt, szép volt, de a virágzás környékén olyan légköri aszály ért bennünket, hogy nem volt szemképződés. Így üzemi átlagban fél tonnát adott hektáronként, de mivel a takarmányban minden tétel számít, betakarítottuk. Az idei évünk így, ahogy szokták mondani, pozitív nullára fog kijönni.

A gépesítésre rátérve; a Väderstad gépei közül melyek segítik a mindennapi munkájukat?

– 5 db géppel dolgozunk a svéd gyártó palettájáról: van egy Tempo és egy Rapid vetőgépünk, a talajmunkagépek közül az NZ Aggressive viszonylag új, 3 éves, idén pedig két új géppel gazdagodtunk a digitális átálláshoz kapcsolódó pályázat keretén belül: egy TopDown és egy Carrier XL egészíti ki a gépparkunkat.

Mik a tapasztalataik a vetőgépekkel kapcsolatban?

– A Tempo egy 6 soros, vontatott verzió, 3 éve használjuk. Nagyon jó választás volt, csak jót tudok elmondani róla. Precíz, pontos, 14–15 km/h sebességgel szoktuk használni. Egy nagy, 270 hektáros táblában, bérmunkában 24 óra alatt 110 hektárt vetettünk el vele, azért ez csúcsközeli teljesítmény! Eddig nem volt ezzel a géppel semmilyen műszaki problémánk, bár a beüzemelésnél az ISOBUS-os kapcsolattal megizzadtak a szervizesek. A traktor és a vetőgép rendszere azóta már szépen dolgozik egymással.

A 4 méter munkaszélességű Rapid négyéves, előtte egy háromméterest használtunk ugyanebből a márkából. A mostani már ISOBUS-os, Ipaden keresztül kezelhetjük, nagyon precíz gép. Nagy a magtartály és a műtrágyatartály, és van egy plusz aprómagvető is rajta, így egyben tudjuk a bükkönyt is vetni, ez nagyon megkönnyíti a munkánkat. A mák vetésénél érdemes belegondolni, hogy hektáronként 1 kg magra van szükség. Az két marék… 30 hektárra hozott a forgalmazó 30 kg vetőmagot, plusz még tartalékba 5 kg-ot. Egy fél marékkal maradt az egész terület bevetése után, és nem kellett a tartalékhoz nyúlni! A 4 méteres kivitel egyetlen hátránya, hogy szélessége miatt nem egyszerű a vonulás vele….

Hogy szerepelnek a talajművelő gépek?

– Először használtan vásároltunk egy Carrier tárcsát. Ezzel nagyon meg voltunk elégedve, de egy 24 éves gép volt, így azért sűrűn kellett már rajta csapágyat cserélni. Ezt váltottuk idén a Carrier XL-lel. A tárcsa mellé vettük akkor a kombinátort. Egy kollégának dolgozott itt a szomszédban, és egy csapadékos tavasszal láttuk, hogy milyen jól mennek vele – kölcsönkértük, kipróbáltuk, és láttuk, hogy nagyon jó. Így vettünk egy sajátot is. A 8 méteres NZ Aggressive lóerőigénye nem teljesíthetetlen; a 220 lóerős traktor gond nélkül vitte.

A TopDown régi vágyunk volt, így az idei pályázat kapcsán egy Bactofil-kijuttató szerkezettel felszerelve meg is kaptuk. A használat során így egy menetben kimegy a baktériumtrágya is. A TopDown már tavasszal itt volt, így idén nem vettük elő az ekét, teljesen áttértünk a forgatás nélküli talajművelésre, és nagyon lecsökkentettük a menetszámokat.

Szerző: Fodor Mihály, Agrárágazat

További információ a Väderstad gépekről:

Vaderstad Kft.

Cím: 2475 Kápolnásnyék, Összekötő út 1.
Tel.: +36 22/709-000
E-mail: infohu@vaderstad.com

Honlap:
www.vaderstad.com/hu

www.vaderstad.com/hu/kapcsolat/

vaderstad logó