A dél-angliai University of Plymouth kutatói manapság a cornwalli karfiolföldeken ellenőrzik munkájuk eredményét. A tét a The Telegraph szerint, hogy sikerül-e robottal elhárítani a munkaerőhiány okozta károkat, és sikerül-e csökkenteni a farmerek költségeit.

robot

A kamerák és az érzékelők a robot ujjaiban arra is alkalmasak, hogy felmérjék a növények növekedését – fotó: blog.syngenta.hu

Az időjárás miatt ugyan lassabban, de közeledünk a szálastakarmány-betakarítási szezonhoz. Bemutattuk a Kubota szálastakarmány-betakarításhoz kapcsolódó gépeit, hiszen minden egyes munkaművelethez a kaszálástól a rendkezelésen át a bálázásig kínál munkaeszközöket a gazdálkodók számára.

gép

A Kubota kaszákra jellemző a csendes, minimális karbantartási igényű, problémamentes üzemeltetés – fotó: Két-Kata Kft.

Bemutattuk a négy típust tartalmazó új New Holland CX 5-6 szalmarázóládás kombájnokat, amelyek az átdolgozott cséplő- és tisztítórendszerüknek köszönhetően kimagasló áteresztőképességgel rendelkeznek, így nagyobb terményhozam esetén is nagy haladási sebességet tesznek lehetővé. Ezáltal még nehéz körülmények között is nagy napi területteljesítményt garantálnak.

gép

Nagyobb terményhozam esetén is nagy haladási sebesség – fotó: Agrotec Magyarország Kft.

Részletesen olvashattak a Deutz-Fahr 5DS, 5DF és 5DF Ecoline traktorsorozatról, amely gyümölcs- és szőlőültetvényekben is használható, keskeny nyomtávú erőgépcsalád rendkívül széles modellválasztékkal, több mint 40-féle kivitelben. Részben az első tartószerkezet új geometriájának köszönhetően akár 60 fokos tengelykikormányzási szög válik lehetővé. A kategóriájában legrövidebb tengelytávokkal együtt ez teszi a Deutz-Fahr új speciális alkalmazású traktorjait a piacon kapható legfürgébb gépekké – melyek egyben a leginnovatívabbak is.

traktor

Jelentősen csökkent a modellek üzemanyag-fogyasztása – fotó: Dorker Kft.

Kovács Endre, a Tume gyár országfelelőse 34 éves, fiatal kora ellenére nagyszámú szakmai tapasztalattal rendelkezik. A Temesváron élő országfelelős tavaly kezdett a finn vetőgépgyártónál, és az alkalomból górcső alá vettük vele a Tume géptípusait. Magyarországon jelenleg a legnépszerűbb Tume termék a Nova Combi, amely létezik 3000-es és 4000-es modellben is.

gépA Nova Combi nagy előnye, hogy a műtrágyát a vetőmag alá tudja helyezni – fotó: Axiál Kft.