A technikát az olasz Agrointelli Robotti szállította. A vetést valójában nem a robot végezte, hanem a hozzákapcsolt, egyébként normál trakotorral is vontatható, 4 soros, Miedema CP 42 típusú vetőgép. A teljes művelet olcsóbb és költséghatékonyabb volt, valamint elhanyagolható mértékű talajtömörödéssel járt – írja a Future Farming.

Automatizált burgonyavetés.

A Robotti munka közben a Miedema vetőgéppel – fotó: Twitter/BVeldhuisen

A robot erőforrása 2 darab, egyenként 75 lóerős Kubota dízelmotor. Egyik, a hidrosztatikus négykerék-meghajtást és kormányzást biztosítja, a másik, a vontatott eszköz meghajtását és hidraulika-rendszerét működteti. A navigációt RTK GPS-szel történik. Az Agrointelli tesztel egy teljesen hasonló, a Robotti 150D típusra felfüggeszthető, burgonyavető szerkezetet is, de már úton van a burgonyaszedő kivitel is.

Az Agrointelli együttműködik a holland Wageningen University-vel és a Dewulf-fal. A nagyközönség számára a gyakorlati bemutatók helyszíne Lelystad város mellett, várhatóan szeptember elején, a „PotatoEurope 2021“ burgonyatermesztési szakvásáron lesz. A rendezvényhez csatlakozik még Németország, Belgium és Franciaország is. A szervezők több mint 275 kiállítóra, közel 16 ezer látogatóra számítanak.