A mezőgazdaság robotizálását a fejlett országokban a munkaerő-kínálat csökkentése és a munkaerőköltség növekedése, valamint a minősége javításának, a terméseredmények maximalizálásának javítása kényszeríti ki. A magas induló beruházási költség azonban korlátozza a mezőgazdasági robotok piacának széles körű növekedését – írja a Syngenta blog.

A FAO adatai szerint világszerte 550 millió farm táplálja az emberiséget, de 90 százalékuk családi tulajdonban lévő néhány fős, tőkehiánnyal küzdő vállalkozás.

A brit farmerszövetség, a National Farmer’s Union (NFU) viszont a jövőbe pillantott, amikor bemutatta a Future of Food 2040 című tanulmányát. Eszerint két évtized múlva a brit szigeteken robotok művelik a földet, ugyanakkor a vertikális farmokon széles körben elterjedt lesz a függőleges zöldségtermesztés.

robot

fotó: Syngenta blog

Ami a robotokat illeti, széles körben dolgoznak különféle munkára alkalmas egységek kifejlesztésén. Ilyen például az Essex University képünkön látható kísérleti eperszedő manipulátora. A fejlesztők abból indultak ki, hogy ha létre tudnak hozni egy olyan robotot, amely meg tudja különböztetni az érett gyümölcsöt az éretlentől, és a puha epret gyorsan, mindenféle sérülés nélkül képes dobozokba rakni, akkor sínen vannak: a krumpliszedő robot összebarkácsolása már igazán könnyű feladat lesz.