Ennek azért van különleges jelentősége, mert a szamóca szakaszos érése jelentősen növeli a betakarítás munkaerő-igényét, ami a költségek számottevő növekedését váltja ki, és rontja a termesztés gazdaságosságát, szakképzett kézi munkaerőt pedig csak nehezen és drágán lehet ehhez a művelethez beszerezni – írja a freshplaza.de német nyelvű hírportál.

Mindezt a műveletet a gép a gyümölcsök és a növények komolyabb megsértése nélkül végzi, így nemcsak a munkaerő-problémát oldja meg, hanem a termék jobb minőségét is garantálja, ami kissé futurisztikusnak tűnik, de a belga tervezők szerint a gép ezt teljesíteni tudja. Ebből adódóan a földieper-termesztő vállalkozások máris nagy érdeklődést mutatnak az új fejlesztés iránt.

robot

A robot nemcsak a munkaerő-problémát oldja meg, hanem a termék jobb minőségét is garantálja – fotó: freshplaza.de

Tom Coen, az Octinion vállalat vezérigazgatója bejelentette, hogy a közeli jövőben várhatóan megkezdődik a szóban forgó robot forgalmazása, a konstruktőr cég más termékeivel együtt, mivel az egy sor más, kiesebb képet és eszközt is előállít a szamóca-termesztés megkönnyítése érdekében.

A PREGA Konferencia és Kiállítást jövőre is megrendezzük február 18-án és 19-én. A 2020-as rendezvényre már most megveheti jegyét 50 százaléknál is nagyobb kedvezménnyel. Regisztráljon a prega.hu oldalon.