A Dolina Kft. saját fejlesztésű- és saját gyártású gépe a Ködsárkány, amely a szőlő- és gyümölcsültetvények talajmenti fagy elleni védelmére szolgál.

A Ködsárkány egyedisége technológiájában rejlik, miszerint a gép a tűztérben meggyújtott tüzelőanyagot elégeti és a keletkező hőt, füstöt és vízpárát az ültetvényben elteríti.

Az eszköz munkáját gyakorlati gépbemutatókon tekinthették meg a gazdálkodók.

A Dolina Kft. több mint negyven éves múlttal rendelkezik – kezdetben az építőgép- és alkatrészgyártás, 2008-tól pedig a kazánfejlesztés-és gyártás területén jeleskedett a társaság.

Farkas László, a Dolina Kft. fejlesztője és feltalálója azonban nem csak vassal foglalkozik, amióta világ a világ, mindig volt kiskertje. Jelenleg egy hektárnyi szőlő- és gyümölcsültetvényt gondoz, ahol az ültetvények 2016-ban száz százalékos tavaszi fagykárt szenvedtek annak ellenére, hogy minden hagyományos védekezést alkalmazott.

Füstölt szalmabálával, fagyvédő öntözést hajtott végre, de semmi sem segített. A veszteség következtében kereste, kutatta azt a megoldást, hogyan lehetne megvédeni az ültetvényét a tavaszi faggyal szemben, de nem találta meg a számára elfogadhatót.

Más korábban használt módszerek esetében a legnagyobb probléma költség oldalon jelentkezett, ugyanis a piacon található eszközök rendkívül drágák voltak és a viszonylag hatásos rendszerek üzemeltetési költsége ráadásul hektáronként 200-300 ezer forintra rúgott.

Mivel a cégben korábban is gyártottak már szalmatüzelésű kazánokat, ezért Farkas László úgy gondolta, kihasználja az ilyen kazánok egyetlen hátrányát, nevezetesen, hogy rettenetesen tudnak füstölni, és ezt a hátrányt előnyre fordítja.

Így jött az ötlet, hogy a szalmabálás kazánt, traktorral vontatható szerkezetre telepítse.

A kardántengely segítségével hajtja meg a ventilátort, amely szétfújja a füstöt és a meleg levegőt az ültetvények között. A gép vizet is permetez a meleg levegővel, ami meghozta az igazi sikert, így született meg a Ködsárkány.

A meleg levegő a fagy ellen véd, míg a keletkező vízgőz és füst nem engedi „elszökni” a talaj melegét.

Gépbemutató szilvásban – fotó: Agroinform.hu

A befecskendezett víz hatására megnő a levegő páratartalma, ami nagyon fontos a fagy elleni védekezésben, mert az alacsony relatív páratartalom jelentős mértékben növeli a fagyveszélyt. A porlasztott víz továbbá megnöveli a kifújt, füstös meleg levegő térfogatsúlyát, következésképpen az szétterjed az ültetvényen, akár egy ködpaplan.

A derékmagasságban szétterjedt füstös, párás levegő kitűnően véd a kora hajnali hideg ellen.

A Ködsárkány több méretben készül, a legnagyobb kapacitású kazántérbe a körbála is egyben befér és 300 liter vizet porlaszt el. A körbála helyett bármilyen más olcsó tüzelőanyag is felhasználható – például a metszés után hátramaradt gallyak, vagy venyige.

A begyújtást követően két-három perc múlva már jön a meleg levegő, a füst és a vízpára – így egy-egy körbála 5-6 órán keresztül ég.

A nagyteljesítményű berendezés 8-10 hektáron képes megoldani a védekezést.

Természetesen a kiskert tulajdonosokra is gondoltak a Dolina Kft. szakemberei, így megalkották a gép telepített változatát, a Ködgombát. A Ködgomba névre keresztelt berendezés körülbelül 3000 négyzetméter területet képes megvédeni.

A Ködsárkány, rövid pályafutása alatt óriási hírnévre tett szert, hiszen számos külföldi és magyar kertészetben üzemelték be alig egy év leforgása alatt.

A bámulatos hatékonyság mellett a kedvező ár, rendkívül olcsó üzemeltetés és egyszerű kezelhetőség is emeli a Ködsárkány népszerűségét.

A Dolina Kft. szakemberei kapacitásbővítés előtt és folyamatos fejlesztések közepette arra kérik a gazdálkodókat, hogy előre gondolják meg gépigényüket, hiszen a fagyveszélyes időszakban egyszerre nem fognak tudni kiszolgálni minden kertészetet.

A Ködsárkány folyamatos tesztelés és fejlesztés alá van vetve a Dolina üzemében, így a következő széria a magas szintű hozzáadott érték következtében már minimális áremelkedéssel lesz elérhető a termelők számára.

Az első széria néhány eszköze korlátozott számban, a bevezető áron még megvásárolható.

FIGYELEM! A Ködsárkány 60%-os állami pályázati támogatás keretén belül is megvásárolható!(Vidékfejlesztési Program VP3-5.1.1.1-16 kódszámú “Éghajlatváltozáshoz kapcsolódó és időjárási kockázatok megelőzését szolgáló beruházások támogatása” című pályázata).

Gyártó: Dolina Termelő És Kereskedelmi És Szolgáltató Kft.

2730 Albertirsa, 3763 hrsz. külterület 40-es sz. út 5-6 km.

Weboldal: https://fogdragon.eu/hu-hu/

E-mail: sales@fogdragon.eu

Telefon: +36 20 436 6000