A kombájn az olyan híres bortermő régiók igényeinek kiszolgálására készült, mint Champagne, Médoc és Burgundy, azzal a céllal, hogy a gépesített szürettől kezdve egészen a feldolgozásig megmaradjon a szőlő minősége. Ezeken a vidékeken a sorok közt legfeljebb másfél méter távolság van, gyakran meredekebb hegyoldalakon, miközben a szüretelő gépnek a sorok fölött kell haladnia.

A gép bemutatója, a SITEVI 2021 nemzetközi szőlészeti, borászati, olíva-, gyümölcs- és zöldségtermesztési szakkiállításon volt.

Szőlőkombájn új megközelítésben

A méretek és formatervek kétségtelenül összefüggnek a gyakorlati alkalmazhatósággal. A New Holland és a több mint 90 éve az autótervezésben jeleskedő Pininfarina együttműködéséből született meg az elképzelés, figyelembe véve a tisztán elektromos meghajtás támasztotta igényeket is.


A fülkeformát valójában a pezsgőspohár ihlette – magas, felül széles, alul pedig keskenyedő –, utalva a prémium bortermelőkre, akik a fő ügyfélkörét jelentik. Ez a forma egyedülálló rálátást biztosít a kezelőnek a szőlőtőkékre és a gép teljes környezetére.

New Holland szőlőkombájn

Nem űrjármű, mezőgazdasági gép

A szabadon álló vázkeret sportos megjelenést kölcsönöz, míg a vezetőfülke hátul szögletes formája még inkább kiemeli a jármű dinamizmusát. A nagy méretű, egyetlen ajtónak és a forgatható ülésnek köszönhetően minden könnyen hozzáférhető a belső térben, és kényelmes munkakörnyezetet biztosít.

A fa használata hozzájárul a fülke exkluzív megjelenéséhez, és egyben kapcsolódik a boroshordók faanyagához, az üzleti profilhoz.

New Holland szőlőkombájn

New Holland szőlőkombájn

Szőlőszüretelő gép újraértelmezve

Elektromos gyommentesítő kihordógépalapra

A New Holland Agriculture az XPower™ elektromos gyomirtási megoldások családját bővíti a New Holland Braud 9000N hordozógépre integrált új, keskeny szőlőültetvényekre szánt XPN koncepcióval, amelyet szintén a „SITEVI 2021" szakkiállításon mutattak be először a nagyközönségnek.

Az új konstrukció a széles szőlőültetvényekhez való XPS típussal az elmúlt két évben szerzett tapasztalatokon alapul.

Az XPN változatban a generátort egy terhelésérzékelővel ellátott hidraulikakör hajtja. Továbbá egy teljesen új, kifejezetten keskeny szőlőültetvények követelményeihez igazodó gyomirtó adapterrel van felszerelve, például a Champagne régióban előforduló fajtákhoz.

New Holland elektromos gyomirtó szőlőültetvényekbe

New Holland Braud 9000N kihordógép új funkcióval

A többcélú alkalmazhatósággal összhangban az XPN egység az alapgéphez két pár rögzítőszerkezettel kapcsolódhat az eredeti eszközfelfogatási pontokhoz, és az IntelliView IV™ kezelőfelületről működtethető.

Az XPower-technológia alkalmazásával a talaj és a szőlők egyaránt megóvhatók a munkafolyamat során, ami az XPN-t a vegyszeres gyomirtás és talajművelés valódi alternatívájává teszi, ráadásul karbonsemlegesen.

Az AGXTEND, a New Holland Braud és a Zasso csapatai kéz a kézben dolgoznak ezen a projekten, egyesítve tudásukat és szakértelmüket a technikai kihívások kezelésében, azzal a céllal, hogy a 2023-as szezonra készen álljanak a piaci bevezetésre.

Forrás: www.newholland.com