Visszatér az Agroinform.hu-ra a nagysikerű Körkérdés rovat, amiben különböző szakembereket, agrárvállalkozások szakértőit kérdezünk egy adott témával kapcsolatban, segítve az olvasókat szakmai információkhoz, tanácsokhoz jutni egy munkaművelettel, szakmai kérdéssel vagy esetleges gépbeszerzéssel kapcsolatban. Így minden héten különböző nézőpontokból kaphatsz hasznos tanácsokat az éppen aktuális kérdésekre.

E-heti témánk a bálázás, erre a munkafolyamatra nem árt időben felkészülni. Két kérdést tettünk fel interjúalanyainknak a témában, ezek a következők:

  • 1. Mivel nyújtanak többet a modern bálázók a 10-20 évvel ezelőtti típusoknál?
  • 2. Hogyan válasszunk gazdaságunknak megfelelő bálázót? Mire figyeljünk?

Nézzük, milyen válaszokat kaptunk!

Markovics Tamás, termékmenedzser, Kuhn Center Magyarország Kft.

Mivel nyújtanak többet a modern bálázók a 10-20 évvel ezelőtti típusoknál?
Az elmúlt 20 évben a hengeres körbálázók teljesítménye, napi kapacitása nagyon sokat fejlődött mind a fixkamrás bálázók, mind pedig a változókamrás bálázók terén.

A KUHN VB 3100 sorozat egy megerősített hátsó ajtóval rendelkezik, aminek alsó görgője és felső szíjvezető-síkja is van. A bálázó elülső szegmensében egy nagy sima henger hajtott tisztítógörgővel megakadályozza a termény feltorlódását és a gép szennyeződését.

bálázó

Az elmúlt 5 évben egyre inkább a változókamrás bálázók felé dőlt a mérleg nyelve gépvásárláskor – fotó: Kuhn

A PROGRESSIVE DENSITY rendszer minden egyes KUHN VB bálázóban bizonyította értékét. A rendszer növeli a nyomást ahogy a bála növekszik, és a beállított magkeménység mellett biztosítja a kemény külső héjat. Ahogy a bálakamrában nő a bála, a szíjfeszítő kar folyamatosan növeli a két darab munkahengerben a nyomást 1-1 nagy rúgó előfeszítő segítségével. Ezáltal ahogy növekszik a bála a bálakamrában egyenes arányosan nő a sűrűsége is. Ez eredményezi azt a bálamagot, ami nem túl lágy, nem túl kemény. Keményebb külső réteggel a szalmabálák jobban tolerálják a rossz időjárási körülményeket, míg a szenázsbálák megtartják alakjukat, ezáltal javítva a bálák tárolását és a kezelhetőségüket.

A kezelői beállítások, például a bálaátmérő és a kés aktiválása a monitoron keresztül érhetők el. A kezelői figyelmeztetések, a bálák mérete és kezelői adatai, beleértve a bálák számát, szintén rendelkezésre állnak egy helyen.

Hogyan válasszunk gazdaságunknak megfelelő bálázót? Mire figyeljünk?
Egy bálázó kiválasztásának fő szempontjai a mai gazdaságokban, hogy minnél nagyobb teljesítményre legyenek képesek, hosszú távú megbízható működés mellett. A nagy teljesítmény kulcsfontosságú tényező a váltakozó időjárási körülmények mellett. A gép maximális hatékonyságának elérése érdekében a megbízhatóság elengedhetetlen.

A VB 3100 sorozat bálakamrája 3 bálakamrahengerrel és 5 szíjjal rendelkezik. A bálakamrában lévő szíjak és görgők gyors, állandó magképződést biztosítanak. Ebben az előkamrában mérsékelt vagy puha bálamagok is választhatók bármely művelet szükségességének kielégítésére. Az újratervezett bálakamra egy új, nehezebb felső görgővel van ellátva, amely agresszív profillal rendelkezik, ez pedig kevesebb szennyeződést eredményez a gép elejénél.

Kövesdi Sándor, értkesítési vezető, Magtár Kft.

Mivel nyújtanak többet a modern bálázók a 10-20 évvel ezelőtti típusoknál?
A mai bálázók gyors rendfelszedéssel, rotoros gyors anyagtovábbítással, nagy területteljesítménnyel rendelkeznek, jelentősen megelőzve a korábbi gépeket. Szeletelő szerkezetek szenázs készítéséhez akár 32 késsel, szabványos, 1,2 m széles báláknál 2-4 cm szecskahosszal a silózókkal is felveszik a versenyt. Korábban a bálatömörség nem minden típusnál volt állítható, ezzel együtt a bálasúly is kisebb volt. A mostani bálázók precízen állítható bálatömörséggel és pontos bálasúlybeállítási lehetőséggel rendelkeznek.

A modern bálázók esetében kisebb a veszteség és könnyebb a karbantartás a régebbi típusokhoz képest – fotó: Agroinform.hu

Elérhető már a kezelő elektronika a gyors bálakészítésért, kiegészíthető akár bálanedvesség-méréssel vagy bálasúly-méréssel. A kötözésnél korábban zsineget alkalmaztak nem necchálót, a kötés zsineggel azonban lassú és ki is tud bomlani szállításkor, ezzel a módszerrel sok a levélveszteség. Necchálóval gyorsabb a kötés, kisebb a beázási veszteség, nincs levélveszteség. A zsineges és necchálós kötözőszerkezeten túl fóliával is lehet a körbála külső héját bekötni a csapadékvíz biztos elvezetésére, a beázási veszteség csökkentésére.

A modern bálázók karbantartása jelentősen könnyebb a központi zsírzó vezetékekkel és központi olajozókkal, eltömődésgátlókkal a körbálázókban és nagybálázókban. A bálázó után bálagyűjtő kocsik kapcsolhatók a gyorsabb begyűjtés érdekében. Speciális kivitelben elérhetőek már folyamatos üzemű körbálázók, amikkel megállás nélkül készülhet a körbála, vagy fóliázó-csomagoló egységgel egybeépített körbálázók, illetve nagyon magas tömörítési sűrűséget elérő szögletes nagybálázók.

ISOBUS csatlakozással, elektronikus címkézéssel és GPS kapcsolattal a bálaszám, az elkészült bála helye, a bálasúly és nedvességtartalom online módon rögzíthető pl. bérvállalkozó elszámolását megkönnyítendő.

Hogyan válasszunk gazdaságunknak megfelelő bálázót? Mire figyeljünk?
A felsoroltak vizsgálatával a számunkra legideálisabb bálázót tudjuk kiválasztani:
• Állattenyésztési célú vagy ipari hasznosítású bálákat kell készíteni?
• Saját célra vagy bérmunkában?
• Körbálát vagy szögletes bálát lehet a gazdaságban jobban kihasználni?
• Állattenyésztésben mennyi a szenázs, a széna, a lucerna, és a szalmabála elvárt mennyisége tonnában, majd darab súlyra lebontva? 
• Milyen szállítási, rakodási és tárolási lehetőségek állnak rendelkezésre a folyamatban?
• Milyen teljesítményű traktor áll rendelkezésre a bálázóhoz?
• Mennyi átlagban, az éves szinten bálázandó terület?
• Van-e speciális igény pl. kukoricaszár bálázása, szeletelés, csomagolás, a terület jellegzetességei miatt tandem futómű, vagy a lehető legnagyobb bálasúly? 
• Mi az elkészült bála további felhasználása, mivel bontjuk, mivel szeleteljük, mivel lehet a betakarított terményt a leghatékonyabban a véghasználatra alkalmassá tenni?

Pöttinger

Tanulmányozzuk a fenti kérdéseket a megfelelő bálázó kiválasztásához – fotó: Magtár Kft.

A Magtár Kft. a fenti feladatok ellátására a PÖTTINGER IMPRESS 125F, 155V, 185V bálázókat ajánlja. A cég a 2015-ben bemutatott új IMPRESS körbálázó családban olyan műszaki megoldásokat vezetett be, amelyek elsődleges célja a takarmány jó minősége, a minimalizált teljesítményigény, a biztos bálaindítás a legnagyobb szárazságban és melegben is, a gyorsabb és egyenletesebb anyagáram, a kiváló rendfelszedő talajkövetés, a kiemelkedően egyenletes szeletelt anyagminőség.

A gyártás és a kivitelezés technikájában a PÖTTINGER 12 db szabadalommal védett újítást vezetett be, pl.: Perfect Flow egyenes, felső anyagáram, amely miatt nincs szögtörés és levélveszteség, vagy az új 650 mm-es nagyméretű továbbító rotor, amelynek sebessége szinkronizált a rendfelszedővel és a bálaindító hengerekkel. A rotor felett elhelyezett szeletelőegység a legkisebb teljesítményigényű szeletelővel és hidraulikus felső nyitású eltömődésgátlóval ellátott, amit nyitva hagyva gyorsabb a bálázás, ha nem szeletelünk. Újdonság még a TWIN BLADE megfordítható, mindkét oldalon élezett, hosszú élettartamú kések, az EASY MOVE oldalra kihúzható késtartó, a Pre-Selection egyedi vágókésszám-beállítás, a legújabb fejlesztésű necchálóbeadagoló szerkezet elektromágneses fékezéssel és még sorolhatjuk a fejlesztések és szabadalmak sorát.

Szabó Tibor, kereskedelmi vezető, McHale Gépker Kft.

Mivel nyújtanak többet a modern bálázók a 10-20 évvel ezelőtti típusoknál?
A mai bálázóknál a fejlesztés elsődleges területei a felhasználóbarát kezelés, a széleskörű használhatóság, a nagy kapacitás mellett is hosszú távú működés és a minőségi bálakészítés. A korszerű bálázókon számos beállítási lehetőség kínálkozik, lehetőséget nyújtva így a gépek optimális kihasználására az adott terményhez vagy körülményhez igazítva. Bár lényegesen többféle beállítás létezik, azonban a bálázók működtetése nem igényel komolyabb szakmai tudást.

A kényelem fontos szempont, így a mai bálázógépek kezelése, vezérlése egyszerűen elvégezhető, egy elektromos kezelőpulton keresztül a traktor vezetőfülkéjéből. A kapacitás, a teljesítmény fokozódott (pl. nagyobb munkaszélességű rendfelszedő, rotoros anyagtovábbítás) illetve kevesebb leállás szükséges a karbantartáshoz, pl. az automatikus zsírzásnak, olajzásnak köszönhetően. A gépek működtetése ma már nagyobb üzembiztonsággal történik, mint a 10-20 éves elődöknél. A mai bálázók által elkészített bálák minősége pl. a bálák tömörsége, alaktartósága növekedett, minőségi szálastakarmányt biztosítva ezáltal az állattenyésztés számára.

McHale

A modern bálázóknál fontos szempont többek között a könnyű kezelhetőség, a kényelem és a széleskörű használhatóság – fotó: Mchale

Hogyan válasszunk gazdaságunknak megfelelő bálázót? Mire figyeljünk?
Célszerű figyelembe venni, hogy mi az igény, mennyi darabszámú bála elkészítése kívánatos évente. Nem ugyanaz  a gép szükséges pl. 500 vagy 10.000 bála éves bálázáshoz. Az alacsony igényhez egy olcsó, kisteljesítményű gép is elegendő, azonban egy közepes- vagy nagy darabszámú igény esetén, ugyanez a gép nem biztos, hogy megállja a helyét, főleg nem hosszú távon. Fontos, hogy mit szeretnének a bálázóval bálázni, csak száraz terményt (széna, szalma) vagy „zöld”, szenázsbálákat is akarnak készíteni, ehhez mindenképpen javasolt a szeletelős bálázó.

Érdemes latba vetni a bálaméret állítási lehetőségét, főként azoknak a vállalkozóknak, akik egyaránt báláznak száraz terményeket, illetve készítenek szenázs (csomagolt) bálákat vagy bérmunkát szolgáltatnak. Akiknél fontos a napi nagy bálaszám, ajánlatos olyan gépet választani, melyen megtalálhatók a karbantartást és üzemeltetést segítő felszereltségek, pl. automatikus lánckenés, kenhető csapágyak, eltömődésgátló stb. Nem utolsó sorban fontos az élettartam, hiszen többnyire a jó minőségű alkatrészekből készült gép tudja kiszolgálni az adott igényeket hosszú távon.

automatikus lánckenés

Az McHale V660 bálázó karbantartását automatikus lánckenés és eltömődésgátló segíti – fotó: McHale

Nagyobb- közepes gazdaságok vagy bérvállalkozók számára javasolható a McHale V660 típus, mely változókamrás elven működő bálázó. A készíthető bálaméret 0,65-1,65 cm között állítható, 2,1 m munkaszélességű rendfelszedővel, 15 késes szeletelő egységgel rendelkezik. Automatikus lánckenés, eltömődésgátló segíti a karbantartást és a traktorkabinba helyezhető kezelődobozán a bálázáshoz szükséges paraméterek egyszerűen beállíthatóak. Hosszú távú működés mellett is, magas értékállóságot nyújtanak.

Dobos Péter, kereskedelmi vezető, Valkon 2007 Kft.

Mivel nyújtanak többet a modern bálázók a 10-20 évvel ezelőtti típusoknál?
Az elmúlt években – a többi mezőgazdasági géphez hasonlóan – a bálázókban is leginkább az elektronika fejlődött, az ISOBUS már a gép megjelenése óta sztandard megoldásnak számít a hazánkban legnépszerűbb KRONE típusban, a Comprimában. A KRONE esetében azonban számos egyéb, fontos fejlesztés is megjelent, mint pl. a NovoGrip rúd-heveder leváltotta a rúd-láncos megoldást, szinte minden KRONE bálázóban alap a vezérlés nélküli EasyFlow rendfelszedő, és persze rendkívüli újdonságnak számított 2007-ben a semivario bálakmara bemutatása, mely ötvözi a fixkamrás bálázók egyszerűségét a variokamrás bálázók adta lehetőséggel, hogy a bálaátmérőt változtassuk.

bálázó

Nagy újítás volt az EasyFlow vezérlés nélküli rendfelszedő – 70%-kal kevesebb kopóalkatrészt tartalmaz, mint a vezérelt – fotó: Valkon

Hogyan válasszunk gazdaságunknak megfelelő bálázót? Mire figyeljünk?
Mivel a géppel elérhető 1,25 és 1,5 méteres átmérő a legtöbb gazda igényét maradéktalanul kielégíti, ezért csupán a bálaátmérő miatt nem szükséges drágább, bonyolultabb variokamrás gépet vásárolni. A keresztrudas-NovoGrip hevederrel történő bálaképzés miatt minden terményben használható, nem okoz problémát a nedvesebb szenázs vagy épp a puskaporszáraz szalma sem. Ilyen kategóriájú gép esetén mindenképp ajánlatos egy-két ezer eurót rászánni, és szeletelős változatot választani. Kötözés tekintetében ma egyértelműen a háló az uralkodó, de a gép alkalmas fóliával történő palástkötözésre is.

bálázóA NovoGrip szakítószilárdsága lényegesen nagyobb, mint a láncé, nem zajos, nem nyúlik és kenni sem kell. A keresztrudas megoldás minden anyagban biztos bálaforgatást garantál – fotó: Valkon

Körkérdéssel minden héten hétfőn és csütörtökön jelentkezünk újabb aktuális témákkal. Figyeld az Agroinform híreit!

Amennyiben bálázó beszerzésén gondolkodsz, érdemes az Agroinform.hu Piacterén is körülnézned, ahol több száz hirdetés között válogathatsz.

Emellett a Piactéren bálacsomagolót , bálafogó villát és bálaszállító kocsit is találsz a szálastakarmány-betakarítás egyéb gépei mellett.