KRONE kaszák

Az 1200 hektáron, Győr-Moson-Sopron megyében, Magyarkeresztúron gazdálkodó Jurs-Agrar Kft. állatállománya 200 db fejős tehénből és növendékeikből áll. Ekkora állománynál fontos a hatékony szálastakarmány-betakarítás. A vállalkozás tulajdonosát kérdeztük, milyen kaszák váltak be a gazdaságban.

„Az állatállomány számára megfelelő takarmányt kell előállítanunk a tejtermeléshez, ez a legfőbb cél" – mondta el a vállalkozás tulajdonosa, Johannes Schimpfle. "2018-ig csupán egy darab kaszával dolgoztunk, ami ráadásul nem KRONE volt. Mivel 150 hektár lucernánk van, amit évente háromszor, négyszer kaszálunk, az új gép vásárlásánál leginkább olyan szempontokat vettünk figyelembe, mint az egyszerűség, területteljesítmény és megbízhatóság.

KRONE

Johannes Schimpfle, a Jurs-Agrar Kft. tulajdonosa szerint a Krone kaszákkal a gépkezelő is nagyon elégedett

Így aztán a gumihengeres, szársértős KRONE EC R320 CR függesztett hátsó- és EC F320 CR húzott kialakítású frontkasza mellett tettük le a voksunkat, és így egy erőgéppel el tudjuk végezni a munkánkat. Gépkezelőnk szereti és rendszeresen karbantartja a gépeket. Csak pozitív véleményünk van a kaszákról” – mondta el a gazdálkodó.

Krone

A KRONE EasyCut kaszákat kifejezetten nehéz körülményekre fejlesztették

Nézzük, mit is tudnak a KRONE EasyCut kaszái!

A KRONE EasyCut front- és hátsó függesztésű kaszái 2,7 és 4 méter közötti munkaszéleségben szársértő nélkül vagy szársértővel (gumihengeres, acélverőujjas) szerelt változatban is elérhetők. Különösen a dombos területeken való használatra fejlesztették ki őket a kompakt és könnyű építésű M-jelű, „hegyi” frontkasza modellek.

Krone

SafeCut működés közben

Valamennyi kasza esetében a „KRONE-védjegynek” számító teljesen zárt kaszagerendelyben elhelyezett nagyméretű fogaskerekek hajtják a SafeCut biztosítással ellátott kaszatárcsákat, mely egyébként rendkívül könnyen is szerelhető. A tárcsák forgásiránya változtatható, ezáltal szabadon határozhatjuk meg, hogy szűkített vagy szélesebb rendre kívánjuk rakni a levágott terményt.

A SmartCut tárcsalehelyezésnek köszönhetően nehéz körülmények között, kevés anyagnál is tiszta, csíkozásmentes lesz a vágáskép, de a nagy állomány sem jelent akadályt.

SmartCut

SmartCut

A hátsó függesztésű kaszákat DuoGrip kaszamegfogás tartja, ez nem csak a legegyenletesebb talajnyomás beállítását teszi lehetővé, hanem viszonylag könnyű szerekezete ellenére rendkívül masszív konstrukció.

Krone

DuoGrip

A KRONE továbbra is elsősorban a gyors reagálású, karbantartásmentes és minimális meghibásodási lehetőséget tartalmazó mechanikus tehermentesítést részesíti előnyben, de sok kaszánál lehetőség van a rugó-előfeszítés hidraulikus beállítására, ezzel ötvözve a mechanikus és hidraulikus rendszerek előnyeit, kiküszöbölve az esetleges hátrányokat, hibalehetőségeket. Bizonyos típusoknál pedig – a vevői igényeknek megfelelően – választható a mechaniukus mellett tisztán hidraulikus előfeszítés is.

Krone

Mechanikus tehermentesítés hidraulikus állítással

Tárolás során a hátsó kaszák nem csak üzemi, hanem szállítási helyzetben, felhajtott állapotban is lerakhatók, ezáltal lényegesen kevesebb helyet foglalva a gépszínben.

A frontkaszákat mindenki igénye szerint tolt vagy vontatott függesztőrésszel is választhatja, ezzel válaszolja meg a KRONE az örökös vitakérdést, hogy melyik a jobb megoldás: a tolt vagy húzott kialakítás.

Krone

Tolt és húzott kialakítású frontkasza

Műszaki adatok röviden:

EC F320 front kasza

• Kialakítás: tolt vagy húzott
• Munkaszélesség: 3,14 m
• Szállítási szélesség: 3,00 m
• TLT ford. szám 1000 1/min
• Rend szélessége 1,4 / 1,1 m
• Tömeg 860 kg

EC R320 hátsó kasza

• Munkaszélesség: 3,16 m
• Szállítási magasság: 3,90 m
• TLT ford. szám 540 1/min
• Tömeg 840 kg

KRONE rendképzők

Az Erdőháti Limusin Kft. 1200 db húsmarhát tart, a szükséges takarmányt pedig 400 ha kaszálón termesztik. A cég tulajdonosa, Angelo Macellari számolt be ta Krone gépekkel kapcsolatos tapasztalatairól.

„A Swadro 1400 középrendkézőt 2010-ben vásároltuk. A 14 méter munkaszélességű gépet nagy megelégedéssel használjuk, csupán a területre jellemző nehézségekből adódó hibái voltak, véleményünk szerint más gép nem bírta volna eddig. Így a Swadro lecserélésén nem is gondolkozunk egyelőre, mert gyakorlatilag komoly hibáktól mentesen működik. Ami eddig előfordult: a két rotor alatti kocsit cseréltük, de ezt nem a gép hibájának, hanem a rossz területnek tulajdonítom. Természetesen kopóalkatrészként már cseréltünk rugósfogakat is. Bátran merem ajánlani más gazdáknak, mert nálunk bizonyított, és ez azt jelenti, hogy tartós, jó minőségű gép, amelyik szép munkát végez."

Krone

Angelo Macellari, az Erdőháti Limusin Kft. tulajdonosa szerint a rendképző tartós és jó minőségű munkát végez

A KRONE SWARDO 1400 középrendképző

Krone

A SWADRO 1400 erős kialakítású, nagyteljesítményű, négyrotoros középrendképző 11 és 13,5 méter között beállítható munkaszélességgel. A rotorok meghajtásáról karbantartás-mentes hajtómű gondoskodik, a karok vezérlése pedig a Dura-Max vezérlőpálya feladata, mely fix, nem állítható, de erre nincs is szükség. A vezérlőpálya háza teljesen zárt, karbantartásmentes, és 3 év garanciát ad rá a gyártó.

Folyékony zsírt vagy hasonlót hiába is keresnénk. A speciális anyagnak és hőkezelési eljárásnak (bainetes gömbgrafitos öntöttvas, 10+00 N/mm2 szakítószilárdsággal) köszönhetően a kenés nélküli pálya is ellenáll a legnagyobb terheléseknek, s lehetőséget teremt az igen meredek vezérlési pálya kialakításának, és a karok hirtelen irányváltásának. Ezáltal a pálya állítása feleslegessé válik, a kopás mérséklése érdekében nagy átmérőjű (46 mm), tartós kenésű csapágyak kerülnek beépítésére. Ennek is köszönhető, hogy a KRONE SWADRO által képzett rend szinte minden vizsgálatban, tesztben a legjobbként végez.

Krone

Az egy egységet képező karok rendkívül stabilak, és esetleges sérülés esetén – két csavar oldásával – akár kint a földön is pillanatok alatt cserélhetők. Bár a többrotoros KRONE rendképzők esetén már nem kell bajlódni a karok kiszerelésével vagy behjlítgatásával, hogy a szállítási szélességen vagy magasságon belül maradjunk, azoknál a gépeknél, melyeknél ez esetlegesen mégis szükséges, egyszerűen felhajthatók és a kopórészek speciális Hardox acélból készülnek. Ezáltal kizárt, hogy egy idő után kilazuljon, lazává, „lötyögőssé” váljon a kar.

Krone

Többrotoros rendképzők rotorjai „kardánikusan”, vagyis minden irányból csuklósan vannak felfüggesztve. A rotorok futóművei leeresztéskor elsőként a hátsó kerekekre fekszenek fel, és csak ezt követően ereszkednek rá az elsőkre. Kiemeléskor a sorrend megfordul. A repülőgép startja és leszállása ihlette a futómű ilyenszerű működésének megalkotóit. A Jet-Effekt révén a rotorok kiemelésekor és letételekor is tiszta marad a termény és nem sérül a gyepnemez.

A rotorok alatti tandem vagy tridem futómű a legpontosabb talajkövetést szolgálja, a rotort megvezető kerekek a rugósfogakhoz a lehető legközelebb kerültek elhelyezésre, sokféle beállítási lehetőséggel.

A takarmány mozgatásáról az új Swadróknál már Lift-fogak gondoskodnak. Ennek az újszerű, gyakorlatias fogkialakításnak számos különleges előnye van:

Krone

• nagyobb teljesítmény, gyorsabb munkasebességgel
• jobb terményfelvétel és a takarmánynövény veszteségének minimalizálása
• egyenletesebb rendképzés
• jobb minőségű takarmány, mivel szennyeződés nem fordulhat elő
• a gyepnemez kímélése

Műszaki adatok:

• Munkaszélesség: 11,00-13,50 mMsz.
• Állítás: hidraulikus
• Rendszélesség: 1,40-2,20 m
• Rotorok száma: 4 db
• Karok száma: 4x13 db
• Dupla Lift fogak száma: 208 db
• Rotorok magasságállítása: elektromos
• Rotorok egyedi kiemelése: széria

KRONE bálázók

Az 1040 hektáron gazdálkodó Agrocentina Kft. 440 tejelő tehenet (tisztavérű Holstein Fríz) tart. Az állomány napi átlagos termelése 11.000 liter.

„Állatállományunk szálastakarmány igényét saját területről biztosítjuk, ami kb. 5000 bála lucernát, 1000 bála szénát, valamint 6-7000 bálaszalmát jelent éves szinten. Ezen felül 100 vagon lucernaszenázst iskészítünk. A szálastakarmány betakarítását 2009 óta Krone gépekkel végezzük. Az utóbbi években a hatékonyság növelése érdekében a kisebb és régebbi EC 280 kaszát EC R320-ra cseréltük, beszereztünk 2 db vontatott kétrotoros oldalrendképzőt (SW810, TS620) is. A 150-es átmérőjű bálákat 2 db Krone Comprima F155-tel készítjük.

Bálázó esetében más márkát is kipróbáltunk, de számunkra a Krone vált belegjobban. Tapasztalataink alapján ez a legmegbízhatóbb az eddigi bálázóink közül, és kezelhetősége is egyszerű, alkatrészigénye minimális. Gépkezelőink is ezt szeretik a legjobban. Ezekkel a gépekkel gyorsan, kiváló minőségben be tudjuk takarítani a terményt, amit megkíván a magas minőségű tejtermelés” – mondta el Grónai Gyula, ügyvezető igazgató.

Krone

Grónai Gyula, az Agrocentina Kft. ügyvezető igazgatója szerint a Krone bálázók megbízhatók és az alkatrészigényük minimális

A Comprima bálázócsalád

Krone

Hazánkban is a legnépszerűbb és legnagyobb darabszámban értékesített körbálázó a Comprima család F155(XC) semivario változata. A bálázó rendkívülisége elsősorban az egyedülálló bálakamra kialakításban áll. A fixkamrás bálázónál – a világon egyedülállóként – lehetőség van a bálakamara 1,25 és 1,50 cm közötti beállítására, 6 különböző átmérő választásával.

Kialakítása lényegesen egyszerűbb, mint a variokamrás bálázóké, sokkal kevesebb meghibásodási lehetőséggel, egyszerűbb karbantartással, könnyebb kezelhetőséggel és kedvező árával méltán lett sikertermékTermészetesen „többcélúan”, univerzálisan használható, mindegy, hogy szalmáról, szénáról, szenázsról, lucernáról vagy épp esetleg kukoricaszárról van szó.

Rendfelszedője 2,15 m széles (DIN 11220) a jól ismert EasyFlow vezérlés nélküli megoldású, mely a vezérelthez képest közel 70%-kal kevesebb kopóalkatrészt tartalmaz. Széria a görgős rendleszorító és gumi támkerék. A „W” alakban, 55 mm-es osztásban elhelyezett rugósfogak 6 mm átmérőjűek.

Krone

Szecskázó nélküli vagy szeletelős változatban maximálisan a betakarítás igényeihez igazítható a gép. A 17 késsel 64 mm, a 26 késes változattal pedig 42 mm-es elméleti szecskahossz érhető el. Természetesen a késszám kapcsolható, vagy teljesen ki is iktatható, a kések pedig egyedileg, külön-külön biztosítottak. A késkazetta hidraulikusan leereszthető, egy esetleges „bemedvézés” gyorsan elhárítható.

A bálakamrában a tömör bálákról a már több ezerszer bevált rúdlánc-elevátor továbbfejlesztett változata gondoskodik. A rudakat összekötő NovoGrip heveder csendes, nem igényel kenést és szakítószilárdsága is sokkal nagyobb. Nem mellékes, hogy a gyár a hevederre 3 év garanciát ad.

Krone

A kötözés történhet hálóval vagy palástfóliával is. A fóliás kötözésre felkészített gépnél az átállás gyorsan, pillanatok alatt megtörténhet, ez nagyon hasznos lehet, ha bálázást követően még csomagolni szeretnénk a bálát.

Valamennyi Comprima bálázó ISOBUS-os fedélzeti elektronikával rendelkezik, így akár saját monitor nélkül is megvásárolható és üzemeltethető. A megvásárolt monitorral más KRONE isobusos gépet is üzemeltethet, de a CCI terminállal akár egy RAUCH műtrágyaszórót is működtethet (monitortól és géptől függ!).

A 2007-ben debütált Comprima F155(XC) 2018-as megújulása során új kialakítású rendfelszedőt, megújult elektronikát és központi számítógépet, valamint modernebb dizájnt kapott.

Krone

Műszaki adatok:

• F155XC
• Bálaátmérő 1,25-1,50 m
• Bálaszélesség: 1,2 m
• Szeletelő késszám: 17 v. 26 db
• Rendfelszedő szélessége: 2,15 m
• Kötözés: háló v. fólia
• Tengely: egy- v. tandemtengelyes
• Fék: féknélkül v. fékkel
• Elektronika: ISOBUS
• Terminál: Beta II v. Delta V. CCI 1200

További információ a KRONE zöldsor termékeiről ezen a linken található.