A 2016-os, csapadékos őszi betakarítási szezonban az átázott földutakon közlekedő szállítójárművek jelentősen rontották azok járhatóságát, így ilyenkor tavasszal az egyik első és legfontosabb művelet ezek karbantartása. Erre a feladatra a legegyszerűbb, kis beruházást igénylő eszköztől a legbonyolultabb professzionális útkarbantartó gépekig számtalan megoldás létezik.

Nyilván senki sem szeretné a szezont úgy kezdeni, hogy a szántóföldi munkára tervezett idő nagy része, kínkeserves gödörkerülgetésekkel telik, a munka helyszínétől viszonylag távol. Arról már nem is beszélve, ha egy kis eső is társul az ilyen útviszonyokhoz, hiszen a nagy karbantartáson átesett, letisztított gépek – téli pihenőjükből ébredve – nem szeretnének kezdésként sárral teli gödrökben, tengelyig süllyedőset játszani.

Szóval az utakat rendbe kell rakni,

viszont az, hogy ki milyen megoldást választ sosem könnyű feladat, mert a megszokás, a pénztárca, a szomszéd tanácsa mind-mind befolyásoló tényező. Megkérdeztünk néhány szakértőt a témával kapcsolatban, és reméljük, a cikk végére mindenki tudni fogja, hogy milyen géppel gyalulja majd a földet a tavaszi szántóföldi munkák megkezdése előtt.

Így néz ki előtte-utána az út, láthatóan érdemes vele foglalkozni – fotó: Umwelt Kft.

Az Umwelt Kft. tapasztalatai szerint Magyarországon elsősorban az önkormányzatok vásárolnak útjavító gépeket, mert az ő kezelésükben, vagy tulajdonukban van a legtöbb vontatott, vagy függesztett munkagéppel javítható út, másodsorban pedig az erdészetek döntenek útjavításokkal kapcsolatos beruházások mellett.

A vállalat az elmúlt évtizedben többféle függesztett vagy vontatott, útjavító gépet is forgalmazott, viszont – a pozitív vásárlói visszajelzéseknek köszönhetően – jelenleg a Mumgép Kft. berendezéseit kínálja a vásárlóknak. Az ilyen típusú eszközöknél nagyon fontos szempont, hogy az adapter típusú munkagépeknek jóval alacsonyabb a bekerülési, az üzemeltetési és a fenntartási költsége is, mint az önjáró berendezéseké. További lényeges elvárás a megfelelő ár-érték arány, és ezzel együtt a minőség is, hiszen egy feltűnően olcsó gréder, meghibásodás utáni garanciális javítása is sok bosszúsággal, és munkakieséssel járhat.

Dolgozik a lapvibrátor, simul az út – fotó: Umwelt Kft.

Az utak karbantartásához a Mumgép berendezéseit javaslom, úgymint a vontatott vagy a függesztett grédert, a kőtörőt, vagy a lapvibrátort. Hazai tervezésű és gyártású berendezésekről van szó, amelyek mögött kiforrott technológia és több éves tapasztalat áll. A minőség mellett, a nagy teherbírásra és a hosszú élettartamra hívnám fel a figyelmet, továbbá a 3 év garanciára, amely a termék megbízhatóságáról árulkodik – nyilatkozta Pigniczki Ferenc, az Umwelt Kft. ügyvezetője.

Robosztus felépítés, akár egyedi kivitelben is – fotó: Leták Kft.

A Leták Kft. meglátásai alapján az utak karbantartásához, javításához szükséges vonólapokat főként az önkormányzatok és a gazdaságok vásárolják. Ajánlatukban 1,5 méterestől egészen 4 méteres munkaszélességig érhetőek el ezek a berendezések, illetve egyedi méretű vonólapok gyártásával is állnak a vásárlók rendelkezésére, akár 5 méteres munkaszélességig. Munkagépeiket fém- és gumiéllel szerelik, így egyaránt alkalmasak hó eltakarítására, és földutak karbantartására is, valamint eszközeik további igény esetén hidraulikus fordítással is rendelhetőek.

Ami az útjába kerül, annak bizony annyi – fotó: Leták Kft.

Gépeinket mind a gazdák, mind az önkormányzatok is nagy megelégedettséggel használják, ezt bizonyítja az évről-évre növekvő, eladott berendezések mennyisége is. A kedvező ár mellett pozitívumként a robusztus felépítést, és az alapfelszereltségként járó két féle, fém és gumi éleket szokták kiemelni. Kisebb traktorok után, főleg házkörüli felhasználásra a LEKO 1,5 méter munkaszélességű függesztett vonólapot ajánlanám, ami könnyedén használható udvarokban, illetve kisebb utak karbantartására is. Önkormányzatoknak és nagyobb gazdaságok számára viszont a 3 méter munkaszélességű vonólapunk lehet a megfelelő választás – nyilatkozta Fekete Zoltán, a Leták Mezőgazdasági Gépgyár és Kereskedőház Kft. munkatársa.

Egy "szörny" erejével a nyomvályúk ellen – fotó: Bohrtrac Kft.

A Bohrtrac Kft. a rendelkezésre álló pénzforrások függvényében az utak karbantartásához a következő munkagépeket ajánlja:

  • Kisebb méretű beruházásokhoz: univerzális függesztett és félig függesztett vonólapokat, valamint tolólapokat.
  • Nagyobb költségvetésű projektekhez: kifejezetten útkarbantartásra, súlyládával ellátott, masszív szerkezetű, nagy területteljesítményű grédereket, földgyalukat.

A függesztett és félig függesztett univerzális vonólapok könnyű, masszív szerkezetűek, ezáltal vonóerő igényük jóval kisebb (méret függvényében 50-120 Le), mint a grédereké. Ez utóbbiak kifejezetten útkarbantartásra lettek kifejlesztve, többcélú munkagépek, melyek alkalmasak talajegyengetésre, útpadka leszedésre, földút karbantartásra és bogárhátú út képzésére.

A "kistesó" is harcra készen – fotó: Bohrtrac Kft.

Kisebb költségvetésű beruházásokhoz a félig függesztett Shark vonólapokat ajánlom, ami már 80 Le vonóerő igénytől alkalmazható, és akár teljesen hidraulikus változatban is rendelhető, sőt hidraulikus vonórúddal szerelve képes oldalirányban az egész vázszerkezetet kifordítani. Komolyabb projektekhez a Monster és Hamster grédereket javaslom, hiszen ezekkel talaj-előkészítés nélkül, azonnal használható járófelülettel rendelkező utat képezhetünk. Hidraulikus állítási lehetőségekkel rendelkezik, és gyakorlatilag bármilyen útszakasz karbantartására alkalmas, sőt rendelhető fülkéből, joystick-kal vezérelhető kivitelben is – mondta Kiss Lajos, a Bohrtrac Kft. ügyvezetője.

Ha a jövőben az utak karbantartásával kapcsolatos berendezést vásárolna, tekintse meg az Agroinform.hu oldalán található Apróhirdetéseket, illetve szemezgessen nemzetközi Géppiac-ajánlataink között.