Új gépek akadtak bőven a 2016-os évben is, és nagyon sok olyan bemutatóról számoltunk be, ahol még csak a prototípust láthatta a közönség. Ezek a berendezések, illetve a világ más országaiban már dolgozó társaik, idén biztosan megérkeznek Magyarországra is, sőt lehet már valakinek a színjében is pihen 1-2 újdonság, melynek gazdája alig várja, hogy akcióba léphessen vadonatúj szerzeményével.

Annyi biztos, hogy idén rengeteg, újfejlesztésű berendezést fogunk látni munka közben, következzen egy összeállítás a jelöltekről.

Mert traktorból sosem elég.

- Massey Ferguson 4700 és 5700-as széria:

A Massey Ferguson 4700-as széria tervezésénél a gyártó azokra a gazdálkodókra gondolt elsősorban, akik kevés elektronikát felvonultató, robusztus, egyszerű váltóval szerelt, mégis minőségi traktorokat keresnek a 75-100 LE-s szegmensben. A szériát a finn SISU motorokkal szerelik, melyek egyszerű tervezésűek: kiforrott, közös nyomócsöves, turbófeltöltős erőforrások, melyeket már hosszú évek óta használ az MF más szériákban. A 12x12-es szinkronizált, mechanikus hajtómű 2 csoporttal, és összesen 12 fokozattal rendelkezik (csoportonként 6 fokozat). Az első főcsoport szántóföldi munkavégzésre használható (4-től kb. 12 km/h-ig kalibrált sebességkiosztással), míg a másik, közúti felhasználásra vagy könnyű talajmunkára alkalmas (maximum 40 km/h).

traktor

Vonzó formai világ, félelmetes erővel párosítva – fotó: Massey Ferguson

A 100 LE-s, négyhengeres 5700 SL ugyancsak AGCO POWER (=SISU) motorokkal szerelt és a gyártó leírása alapján talajmunkához és homlokrakodáshoz is hatékonyan használható. Sebességváltók esetében választhatunk 16/16-os vagy 24/24-es (Dyna-4, Dyna-6) hajtóművek közül. Egyik esetében sem szükséges kuplungpedált használnunk a menetközbeni váltásokhoz, minden fokozatot kézzel tudunk a T-alakú fokozatválasztókarral kapcsolni.

- Megújult New Holland T5 traktorcsalád:

A New Holland méltán népszerű T5 traktorai teljesen megújult változatai 2017-ben már Magyarországon is elérhetőek lesznek három modellváltozatban A T5.100, 99 LE-s, a T5.110, 107 LE-s és a T5.120, 117 LE-s erőforrással szerelve. A 3,4 literes, négyhengeres, 16 szelepes, közös nyomócsöves motorokkal felszerelt erőgépek immár a legszigorúbb Tier4B emissziós előírásoknak is megfelelnek.

traktor

Sebészi mozdulatok egy óriási, precíz géppel – fotó: New Holland

Az új univerzális T5 traktorokba immár csak és kizárólag a fejlett Electro Command váltóművet építik be, a csoport powershift erőátvitel lehetővé teszi, hogy a joystickkaron lévő két nyomógombbal a gépkezelő terhelés alatt 8 sebesség között fel-le váltson, a harmadik gombbal pedig a csoportváltás hajtható végre. Talán a legnagyobb újdonság a felszereltségi kínálatban, hogy az eddig is rendelhető kabinrugózás mellett a fejlesztő mérnökök megalkották a rugózott első hidat, amely soha nem látott komfortot jelent a gépkezelő számára.

- Új CASE IH Luxxum traktorok:

A Luxxum közepes teljesítményű traktorok célja a kis- és közepes gazdaságok, ezen belül is kifejezetten a vegyes gazdaságok kiszolgálása. Az idén már Magyarországon is kapható új széria 3 modellből áll:

Típus Teljesítmény Maximális nyomaték
Luxxum 100 99 LE 430 Nm
Luxxum 110 110 LE 468 Nm
Luxxum 120 117 LE 491 Nm

A 3,4 literes, négyhengeres, common-rail motorok Stage IV. szintű káros anyag kibocsátási norma teljesítésével, Hi-eSCR technológiával, kipufogógáz utókezelés nélkül dolgoznak. Újdonság továbbá a 2,4 méteres tengelytáv, a rugózott első tengely, illetve a fülkébe telepített speciális joystick, amelynek segítségével minden eddiginél könnyebb lehet a homlokradóval dolgozó kezelő munkája.

Érdemes hátradőlni, és úgy élvezni a bemutató filmet – videó: Case IH

Új generációs McCormick X8-asok:

Az ARGOTRACTORS csoportba tartozó McCormick új fejlesztésű X8 traktorsorozata három: 264/286/310 LE maximális motorteljesítményű modellből áll. A nyomatékot szolgáltató BETAPOWER erőforrásaik az alkalmazott SCR füstgázkezelő rendszer segítségével kielégítik a Tier4 Final emissziós besorolás szigorú határértékeit is.

traktor

Egyszerűen óriási és tekintélyt parancsoló  – fotó: McCormick

A Commonrail befecskendezésű diesel erőforrásaik elektronikusan vezérelt változó geometriájú turbófeltöltővel vannak szerelve. A nyomatékátvitelről VT Drive fokozatmentes sebességváltó gondoskodik, amely rendeléstől függően 40, illetve 50 vagy akár 60 km/h végsebesség elérését is biztosítja. Az irányváltást Power Shuttle váltórendszer biztosítja, a differenciálzárak kapcsolása pedig elektrohidraulikusan történik. A KAT III hárompont csatlakozással rendelkező hidraulikus emelőszerkezet 12 000 kg tömeg emelésére is képes, hidraulikus vezérlése LOAD Sensing rendszerű.

Rakodni, rakodni, rakodni!

- Új Manitou, NewAG rakodógépek:

Az új rakodógépcsalád a mezőgazdaságban lezajló megújulás jegyében a NewAg fantázianevet kapta. A szigorodó környezetvédelmi szabványok és a gazdaságosság jegyében már Stage IV-es motorok kerültek beépítésre az új szériába, illetve külső jegyeiben és fényezésében is megújult gépcsaládot többféle különböző erőátviteli rendszerrel kínálják. A Powershift Plus sebességváltó a legkönnyebben kezelhető váltótípus, mivel a felhasználónak lehetősége van választani a manuális és automata módok között.

rakodó

Mint egy jógamester, bármilyen pózban jól érzi magát – fotó: Manitou

A Powershift Plus sebességváltóval az MLT 635-130 PS+ és az MLT 737-130 PS+ típusokat szerelik, melyek maximumsebessége 40 km/h. Az M-Varioshift váltó egy hidrosztatikus váltó, ahol JSM joystickkal tudunk váltani két sebesség között, az első fokozat 0-18 km/h között optimális nyomaték mellett tartja a gépet, ami kiváló a rakodási feladatok ellátására, a másodikban szintén 0 km/h-tól dolgozhatunk akár 40 km/h-ig. M-Varioshift sebességváltóval az MLT 630-105 V CP és az MLT 630-105 V típusokat szerelték.

Az M-Vario Plus egy újgenerációs fokozatmentes (CVT) váltó, ami 0-40 km/h-s sebességtartományig használható, és az MLT 635-140 V+ és az MLT 741-140 V+ és az MLT 940-140 V+ típusokba kerül beépítésre. A vezetőfülkét teljesen újratervezték, a kényelem, a kilátás és a felhasználóbarát munkavégzés jegyében, hiszen a személyre szabható kapcsolópanelek mellett, a fülke zajszintje 73 dB-re csökkent a teljesen újragondolt szigetelésnek és a kabintartó elemeknek köszönhetően.

- JCB AGRIPRO teleszkópos rakodócsalád:

A JCB új Agri Pro teleszkópos rakodócsaládja még 2016 áprilisában mutatkozott be, amely eddig az 531-70, az 536-70 és az 541-70 típusokból állt. A szériát egy 9,5 méteres emelési magasságú, 145 lóerős 531-95 típussal bővítették fölfelé, amit év végén az EuroTier szakkiállításon mutattak be.

rakodó

Mindegy honnan fotózzuk, süt róla a mérhetetlen erő – fotó: Agroinform.hu

Az Agri Pro rendszer lényegében a világon egyedülálló, szabadalmaztatott, kettő az egyben DualTech variálható váltó, mely kombinálja a magas sebességű és jó vontatási paraméterekkel rendelkező JCB Powershift és az alacsony sebességű hidrosztatikus váltó előnyeit. A gyártó a két típusú váltó minden pozitívumát kombinálta a gyors gémciklusidőt biztosító, új fejlesztésű „Smart” hidraulika teljesítményével, és így jelentősen csökkent a négyhengeres EcoMAX T4 final motorok fogyasztása.

- Megújult CATerpillar rakodógépek:

A megújult kompakt kategóriát a TH255C és TH306D típusok képviselik. Az előbbi 2500 kg maximális teherbírással, 5,6 méteres emelési magassággal rendelkezik, és kompakt befoglalóméretének, és kis fordulási sugárnak köszönhetően szűk helyeken is kiválóan boldogul, így hatékony segítőtárs a telepen, legyen szó magtárban vagy állattenyésztésben végzendő rakodási feladatokról. A TH306D típusú új modellbe a TierIV Final emissziós előírásokat teljesítő, 4 hengeres, Deutz TCD3.6 L4 típusú, 100 LE teljesítményű motor kerül beépítésre. A 2,25 méter magas és 2,1 méter széles befoglalóméretekkel bíró gép fordulási sugara mindössze 3,7 méter. A magasabb teherbírású kategóriában a gazdálkodók számára a TH407C típus ideális választás. A rakodó erőforrása Stage 3B emissziós előírásokat teljesítő 75-106 kW teljesítményű, 4400 köbcentis, részecskeszűrős CAT diesel motor.

Szavak helyett egy film, hogy mit is tudnak ezek a gépek – videó: CATerpillar

Ebben az évben pedig még egy új modellel bővül ez a kategória, megjelenik a 3,5 tonna teherbírású, 9,8 méteres maximális emelési magasságú TH3510D típus. Ez a változat TH407C fölött helyezkedik majd el a kínálatban és a C3.4B típusú, 100 LE névleges teljesítményű, CATERPILLAR diesel motor hajtja, amely már teljesíti majd a Tier IV Final, emissziós normákat is. Az erőátvitelről négysebességes Powershift sebességváltó gondoskodik.

Akik learatják a babérokat búzát, kukoricát, napraforgót!

- CLAAS LEXION 780-as:

A 780-as nemcsak a legnagyobb teljesítményű kombájnt képviseli, hanem a LEXION sorozat több éves múltjával mind a kutatás-fejlesztés, mind a gyakorlat terén a legmodernebb és a gazdálkodók elvárásai alapján megalkotott arató-cséplőgépet. A következő részletekre került a hangsúly a 780-as fejlesztésekor: a tisztításra – 4D-tisztítás, illetve AUTO SLOPE automatikus szelelővezérlés; áteresztési teljesítményhez igazított a másodlagos leválasztásra; a szalmaszecskázóra, törekterítőre és olyan elektronikai megoldásokra, mint CEMOS AUTOMATIC vagy az automatikus anyagáram-ellenőrzés. Ezenkívül tökéletesítésre került CRUISE PILOT – automatikus menetszabályzás.

kombájn

Egy óriási gép, és a végeláthatatlan búzamező – fotó: CLAAS

A legnagyobb áteresztőképességű CLAAS-kombájn leválasztási teljesítménye is egyedülállóan jó. A „kistestvér”, a LEXION 770 rotoronként 5 leválasztó kosárával szemben az új LEXION 780 2x6 kosárral dolgozik, és leválasztó rotorjainak fordulatszáma egészen 1.250 min-1-ig fokozható. Tisztítórendszere – mint az összes 700-as modellnek – a bevált JET STREAM. A teljesítménynövekedéshez alkalmazkodva a magtartály valamint az ürítő csiga méretei is nőttek. A 4XL méretű csigával 8,81 m távolságra és 4,98 m magasságig lehet üríteni. A 12.500 literes magtartály 130 liter/s ürítési teljesítménnyel 1,5 perc alatt kitárolható. 625 LE teljesítményű, 15,6 liter lökettérfogatú Mercedes-Benz motorja a kipufogógáz szelektív katalitikus redukciójának köszönhetően mindenben megfelel az amerikai Tier 4i – nálunk az EU IIIB – emissziós előírásoknak.

- Versatile RSM-161 és NOVA kombájnok:

A 2016 márciusában debütáló RSM-161-ből nagy valószínűséggel egyre többet láthatunk majd idén a földeken, ez pedig köszönhető a rengeteg újításnak, melyek a betakarítást nagyban szolgálják. A gép egyedülállóan új "TETRA Processor" cséplőrendszerrel, 6 ládás szalmarázó, OptiFlow tisztítóművel és egyéb újításokkal látott napvilágot. A 22 bejegyzett szabadalom mellett számos fontos tulajdonsága említésre méltó, úgymint a 380 LE-s motor, a 10500 literes magtartály, az akár 45 t/órás termelékenység, a korszerű irányító- és vezérlőrendszer, és a két éves garancia.

Tudjuk hogyan működik, de jó látni újra és újra – videó: Versatile

Idén érkezik a fent említett gép kistestvére a NOVA. Ezt a betakarítógépet 175 LE Cummins-motorral szerelik, és különlegessége a ferdefelhordó kialakításában rejlik, mely hosszabb a többi géphez viszonyítva. Ez a fajta megoldás azt eredményezi, hogy az egész vágóasztal előrébb helyezkedik el, melyre így a gépkezelő kényelmesen rálát a vezetőfülkéből, illetve egyenletes és folyamatos anyagáramlást biztosít, így a cséplőrész terhelése sem ingadozó, ami a hatékonyság javulását eredményezi. A gépet 4500 literes magtartállyal tervezték, cséplőrendszerének kialakítása pedig hagyományos kialakítású, 600 mm átmérőjű cséplődobból, leválasztóból és szalmarázó ládákból áll, a 4 horganyzott láda, nedves termények betakarításakor vagy párás körülmények között tesz jó szolgálatot.

- CLAAS JAGUAR 900-as silózó:

A CLAAS a hosszú évek óta elismert JAGUAR 900 silózósorozatot frissítette. Többek között ilyen például a fokozatmentes adaptermeghajtás, a még jobb anyagáram, az új hajtásrendszer és a továbbfejlesztett CLAAS AUTO FILL, amelynek segítségével most már fogáskezdéskor is tökéletesen meg lehet tölteni a szállítójárművet.

Egy saját rövid film a Jaguar hivatalos bemutatójáról – videó: Agroinform.hu

A hidrosztatikus, fokozatmentes adaptermeghajtás hatékony erőátvitelt tesz lehetővé különböző fordulatszámokon. A szecskahossz változtatásakor a rendszer automatikusan módosítja az adapter hajtássebességét, melynek eredménye az egyenletes anyagáram és jó szecskaminőség.

Az új modellek automatikusan beálló dobfenékkel rendelkeznek, ami közvetlenül az üllőn és egy további forgásponton van rögzítve, és az állókés beállításánál azzal együtt mozog. Ezáltal a fenéklemez és a szecskázó kések közötti távolság a dobfenék teljes hosszában állandó marad, amely a kések állapotától függetlenül egyenletes anyagáramot eredményez. Az új hidrosztatikus hajtómotor széles fordulatszám-tartományban dolgozik, így közúti közlekedésnél lehetőség nyílik a nagyon alacsony fordulatszámon történő energiatakarékos használatára, a betakarítási sebességet pedig akár 22 km/óráig is növelhetjük.