A hazai agrártermelés hosszú távú fenntarthatóságát a hazai minőségi vetőmagok és szaporítóanyagok biztosítják – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács megalapításának 30 éves jubileumi rendezvényén.

Az Agrárminisztérium sajtóközleménye emlékeztet arra, hogy a tárcavezető beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács célkitűzései nem változtak az elmúlt három évtizedben: mindig a magyar vetőmag előállítás fenntartásáért dolgoztak. Mindenkor olyan termékeket biztosítottak, amelyek kielégítik a hazai gazdálkodók igényeit, és követik a változó gazdasági és nem utolsó sorban környezeti, éghajlati viszonyokat is.

Nagy István agrárminiszter,  a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács megalapításának 30 éves jubileumi rendezvényén

Nagy István agrárminiszter, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács megalapításának 30 éves jubileumi rendezvényén – Fotó: Agrárminisztérium/Fekete István

Hangsúlyozta, a szakmai alapvetéseket és a mindennapi kenyerünket nem veszélyeztethetik divatos ideológiák.

Az a közös feladatunk, hogy megfelelő válaszokat találjunk a társadalmi igényekre és kihívásokra – tette hozzá.

A miniszter kitért arra is, hogy a vetőmag ágazat is nemzetstratégiai és nemzetbiztonsági kérdés, az érdekképviseleti szervezet pedig a magyar kormány stratégiai partnere, ezért közösen kell dolgozunk azon, hogy továbbra is biztosítsuk az aratáshoz a jó minőségű alapanyagot – fejtette ki Nagy István.

Nagy István agrárminiszter

Nagy István agrárminiszter – Fotó: Agrárminisztérium/Fekete István

A miniszter elmondta, Magyarország a régióban vetőmag-termelési, illetve kereskedelmi központtá vált, sőt hazánk a világ élvonalába tartozik, és ott van a legnagyobb vetőmag-előállító országok tízes rangsorában. Az elmúlt években a hazai szántóterület 3-4 százalékán termesztettek vetőmagot, mintegy 100 növényfaj több mint 1600 fajtájának a vetőmagját.

A vetőmag-előállítás évjárattól függően 100-120 ezer hektáron folyik – fűzte hozzá Nagy István.


A tárcavezető kiemelte, a szakmai szövetség munkája nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a vetőmagkivitel stabil lábakon álljon:

  • A búza vetőmagot sikeresen exportálja hazánk Olaszországba, Ausztriába, Romániába, Lengyelországba és Szlovéniába.
  • A napraforgó vetőmag elsősorban az Európai Unióban, de az EU-n kívüli országokban is keresett.
  • A kukorica vetőmag legnagyobb mennyiségben eddig Oroszországban, Romániában, Ukrajnában, Lengyelországban és Franciaországban talált gazdára.

Nagy István ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az orosz-ukrán háborús konfliktus a vetőmagexportunkra is jelentős hatást gyakorolt, így szükség van a kivitel további erősítésére, a versenyképesség fokozására, amelyben számítunk a szövetség elkötelezett munkájára és nemzetközi kapcsolatrendszerére – áll a sajtóközleményben.