Fontos a szivattyú tömítéseinek ellenőrzése

A permetezőgépek egyik legfontosabb eleme a szivattyú, ha nem működik megfelelően, az az egész folyadékszállítási rendszerre, nyomásmértékre és így kijuttatás minőségére is kihat. Nagyon lényeges a tömítések ellenőrzése, hiszen sem víz, sem pedig olaj nem szivároghat sehol belőle. Az olajszivárgás a megfelelő kenőanyagszint káros csökkenéséhez vezet, ami az szivattyú idő előtt elhasználódását és a teljesítményének gyengülését hozza magával. Vannak már olyan szivattyúk, melyek kenése olaj helyett zsírral történik, ezek élettartama jóval hosszabb és karbantartási igényük is jóval kisebb.

permetezőgépek tavaszi felkészítése, szivattyú

Sem a víz, sem pedig az olaj nem szivároghat a permetezőgépből sehol.

A tavaszi felkészítéskor minden tömítést ellenőrizzünk és ha szükséges, akkor cserével gondoskodjunk javításukról. Az olajszintet ne csak szezon kezdetén, hanem a kezelési utasításban megadott időközönként rendszeresen ellenőrizzük. Fontos, hogy az olajszint-ellenőrzés mellett a kenőolaj színét is vizsgáljuk meg, mert például a membrán vagy dugattyús membránszivattyúknál a meghibásodásra az olajszint-emelkedés mellett az olaj zavaros színe is figyelmeztet. Ebben az esetben feltétlenül cseréljük ki a membránt.

Vizsgáljuk meg a permetezőgép vezetékrendszerét és a szűrőket is

A tavaszi szezonfelkészítéskor az összes vezetéket meg kell vizsgálni, nem tett-e kárt a fagy a rendszer elemeiben a téli tároláskor. Gyakori probléma, hogy az egyes keretszakaszok végein összegyűlik a nedvesség, amely a téli fagy hatására szétrepesztheti a csövet vagy a fúvókatartókat. A vezetékeknél és csöveknél különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a rögzítésük kifogástalan legyen. Ez a keret forgópontjainál különösen fontos, ahol semmiképpen nem érheti a csöveket zúzódás vagy erős húzó, illetve nyomóterhelés.

permetezőgép tavaszi felkészítése, vezetékek és szűrők

A téli fagy szétrepesztheti a csövet vagy a fúvókatartókat.

A kritikus helyeken lássuk el a csövet valamilyen plusz védelemmel is, ha azzal jobban garantálhatjuk a biztonságát. Arra is nagy figyelmet kell fordítani, hogy a csövek nem lóghatnak a fúvókák szórósugarába, ha mégis ezt tapasztalnánk, akkor ezt a csővezeték kerethez való plusz rögzítésével küszöböljük ki.

Kiemelt figyelmet kell fordítani a rögzítések ellenőrzésére

A permetezés során a legnagyobb fizikai terhelés a szórókeretet éri, a talajegyenetlenségekből és a nagy sebességgel történő kijuttatásból adódó kilengések miatt. Tavaszi munkakezdést megelőzően ellenőrizni kell a gyári hegesztési varratokat, a csavarkötéseket és a forgópontok épségét.

Meg kell vizsgálni a keret tehermentesítő rendszerének működését, hogy az akadályba ütközéskor megfelelően működik-e a kitérése a keretnek. A keretbiztosítás ne legyen túl laza, mert így a keret menetirányban kilenghet, ezt a rugóerő helyes beállításával optimalizálhatjuk.

permetezőgép

A keret forgópontjainál különösen fontos a rögzítések ellenőrzése.

Ugyanilyen fontos a keret lengéscsillapító és a szórási magasságbeállító rendszerének ellenőrzése is. A keret csuklópontjainak megfelelő kenéséről is gondoskodjunk, és vizsgáljuk meg a fúvókasort körülvevő biztonsági védőkeret épségét, ha esetleg deformációt tapasztalunk, azt állítsuk helyre, nehogy belógjon a fúvóka hatósugarába.

Vessünk egy pillantást a fúvókákra

A fúvókák munkára való felkészítésénél fontos feladat az üledék és a lerakódott vízkő eltávolítása, melyet a fúvóka védelme érdekében csak puha fúvókatisztító kefével végezzünk el. A leghatásosabb tisztítást akkor érhetjük el, ha az összes fúvókát és szűrőt leszerelve speciális tisztító-, illetve oldószerben áztatva tisztítjuk meg. Az egyszerre használatban lévő fúvókáknak azonos méretűnek és típusúnak kell lennie, és vannak olyan típusú fúvókák, amelyeknél a beépítés irányára is ügyelni kell.

vizsgáljuk meg a permetezőgép fúvókáit

A lerakódott vízkő eltávolítását csak puha fúvókatisztító kefével végezzük el.

A szórófejek cseréjének ideje legkésőbb akkor érkezik el, ha a használt fúvókák kibocsátása 10%-kal meghaladja az azonos méretű új szórófejekét. Ekkor tömítésekkel együtt a teljes fúvókakészletet cserélni kell. A többszörös fúvókatartóknál gyakran nem tökéletes a tömítés, amit a tömítőgyűrűk cseréjével orvosolhatunk.

Napjainkban már a legtöbb permetezőgépnél csepegésgátló membránszelepeket alkalmaznak. Ellenőrizzük ezek épségét úgy, hogy működő szivattyú mellett elvégezzük a szakaszok nyitását és zárását. Amennyiben a leállított szivattyúnál a fúvókák csöpögnek, akkor azt a csepegésgátló szelepek belsejében levő membrán elhasználódása vagy ott létrejött lerakódás okozhatja. Többször előfordul a téli időszakban, hogy a membránok hozzátapadnak a fúvókaszárhoz és elzárják a fúvókához vezető utat, így ezek megtisztítása fontos momentum a felkészítésben.

permetezőgép

Az ellenőrzéshez a permetezőgép-gyártók által kiadott fúvókakatalógusok nagyon hasznos információkat nyújtanak.

Az első feltöltés előtt

Ha a permetező minden részét átvizsgáltuk, akkor az első feltöltés előtt pontosan kimért mennyiségű vízzel ellenőrizni kell a fúvókák kibocsátási mennyiségét, szórásképét, a permetezési nyomást, és a teljes rendszer tömítettségét. Ennek vizsgálatára a legegyszerűbbtől a professzionális szórásképvizsgáló eszközökig már nagyon sokféle rendelkezésre áll, melyekkel a kijuttatott mennyiség pontos megmérése mellett jól ellenőrizhető a fúvókák szórásegyenletessége is. Az ellenőrzéshez a gyártók által kiadott fúvókakatalógusok nagyon hasznos információkat nyújtanak, mivel belőlük a fúvókákhoz tartozó pontos beállítási értékek leolvashatók.

Permetezőgépek felülvizsgálata

2020. január 1-jétől már csak érvényes műszaki vizsgával rendelkező vagy műszaki vizsgára bejelentett permetezőgépekkel lehet növényvédelmi munkát végezni. A kötelezettségre a Kölcsönös Megfeleltetés rendszerben a gazdáknak kiemelten ügyelniük kell, a mulasztás esetükben akár az agrártámogatások csökkenésével is járhat. A felülvizsgálat két részből áll. Az első lépésben történik a szemrevételezés:

  • megnézik a tartály és a tömlők épségét, a fúvókák állását, egyformaságát, azok egymással bezárt szögét, a szórókeret egyenességét, a kézmosó tartály és a szűrők meglétét, tisztaságát, és hogy a szükséges alkatrészek cserélhetőek-e;
  • ellenőrzik a leeresztő rendszert, a csepegésmentességet, az olajfolyásoktól való mentességet, a gép általános műszaki állapotát.

permetezőgép felülvizsgálata

Tavaly nyáron lépett életbe a növényvédelmi gépek felülvizsgálatára vonatkozó rendelet módosítása.

Második lépésben egy erre alkalmas szoftver segítségével a permetezőgép teljesítményét vizsgálják:

  • A szivattyú teljesítménye: megfelel-e a szivattyú teljesítménye, van-e annyira erős, hogy ki tudja szolgálni a permetezőgépet a megfelelő lémennyiséggel, a keverés biztosított-e. A vizsgálat a szivattyú névleges teljesítményét veszi alapul, számol a fúvókák számával és a kijuttatandó lémennyiséggel is.
  • A fúvókák teljesítménye: korábban a rendeletben csak az volt a kitétel, hogy a területre egyenletesen szükséges kijuttatni a mennyiséget. Most ennél szigorúbb szabályok vonatkoznak erre: a keret szélességében minden fúvóka egyenletesen kell, hogy kijuttassa a permetlevet – és itt szoktak „elbukni” a gépek.

Cikkünkben általánosságban hívtuk fel a figyelmet a permetezők tavaszi felkészítésének legalapvetőbb feladataira. Ezek mellett nagyon fontos a permetezőgép-gyártók által, üzemeltetési dokumentációban meghatározott kezelési és karbantartási feladatok nagy gondossággal történő elvégzése, hiszen ez a záloga annak, hogy gépünk az egész szezon alatt meghibásodás nélkül, szertakarékosan, pontosan dolgozzon.

Lecserélnéd a régi permetzőgépedet? Nézz körül az Agroinform Piactéren, ahol több száz eladásra kínált permetezőgép várja új tulajdonosát!