Salamon Györgyöt, a Nufarm ügyvezetőjét kérdeztük arról, milyen hatása lesz a növényvédőszer-hatóanyagok korlátozásának az európai mezőgazdasági ágazatra és hogy milyen alternatív megoldásokról tud a növényvédelemben. Emellett szóba kerül az is, mennyire befogadó a piac és a termelők a környezetkímélőbb növényvédelmi technológiák tekintetében.

Egyre több növényvédő szer használatát korlátozzák az Európai Unióban. Mi erről a véleménye, mennyire jogosak ezek a lépések, és hogyan lehet alkalmazkodni hozzájuk a szántóföldi növénytermesztésben?

A különféle növényvédő szerek betiltása véleményem szerint érzékenyen érinti a teljes európai mezőgazdasági ágazatot és ennek következtében a fogyasztókat is. Jelenleg általában jól kordában tudjuk tartani a különféle kórokozókat és kártevőket, ám a szűkülő választék oda vezethet, hogy egyrészt kevésbé lehet majd hatékonyan védekezni ellenük, másrészt pedig emelni kell a még forgalmazható szerek kijuttatott mennyiségén, hogy legalább megközelítőleg ugyanazt a hatást elérjük.

Példa erre a neonikotinoidok után a klórpirifosz 2020-ban várható betiltása, ami súlyos kihívások elé fogja állítani a gazdákat. Hiszen nincs megfelelő hatóanyag a klórpirifoszok helyettesítésére, amelyek eddig hatékonynak bizonyultak a rovarkártevők ellen.

Salamon György szerint fel kell mérni a kockázatokat, azok minimalizálási lehetőségeit és csak azután dönteni az egyes vegyszerek betiltásáról – fotó: Agroinform.hu

Azt gondolom, a növényvédelemmel kapcsolatban sok esetben politikai döntést hoznak az Európai Unió irányítói. És nem azzal az alapvető céllal van a probléma, hogy a kijuttatott vegyszerek mennyiségét csökkentsük, hiszen ez mindannyiunk érdeke, hanem a veszélyalapú tiltással, ami ebben az esetben hibás hozzáállás lehet. Gondoljunk bele: akár néhány kiló só nem megfelelő felhasználása is jelentős pusztítást okozhat, noha a konyhasó mindennapjaink szerves része, és bárhol hozzá lehet jutni.

Éppen ezért én a növényvédőszer-használat valós kockázatának vizsgálata és a helyes használatból eredő kockázatok csökkentését megcélzó technológiák mellett teszem le a voksomat, nem pedig a veszélyalapú tiltás mellett.

Fel kell mérni, hogy egy adott hatóanyag jelenlegi felhasználása milyen kockázatot jelent az emberre, a környezetre, és a felhasználást – technológia, dózis stb. – meg lehet-e úgy változtatni, hogy a kockázatokat minimalizáljuk vagy megszüntessük. Ennek alapján tudnánk okszerű, hatékony döntéseket hozni – akár tiltani is.

Ettől függetlenül a Nufarm minden esetben alkalmazkodik a körülményekhez, betartja és be fogja tartani a rá vonatkozó szabályokat, de igyekszünk felhívni azokra a változtatásokra a figyelmet, amelyek nagyobb kárt okoznak, mint amekkora hasznot hajtanak.

Azt is látom, hogy sokszor a tiltásokkal csak „exportáljuk” ezeknek a hatóanyagoknak a használatát olyan országokba, ahol azok még legálisan hozzáférhetők.

Emiatt pedig ott jóval hatékonyabban fognak tudni termeszteni, mint az unióban, piaci előnyhöz jutva. Így aztán nem csodálkozhatunk azon sem, hogy olcsóbb például a marokkói paradicsom, mint a spanyol vagy adott esetben a magyar zöldség. A cél az, hogy a lovon üljünk, nem pedig, hogy egyik oldaláról a másikra ugorjunk.

A gazdáknak hozzá kell szokniuk, hogy sok bevált technológia nem vagy nem úgy fog működni a jövőben – fotó: Agroinform.hu

Kivédhető a szerrezisztencia a szűkülő hatóanyag-kínálat mellett is?

Vannak olyan módszerek, eljárások, amelyekkel alternatív módon csökkenthetjük a kórokozók, kártevők mennyiségét. A megfelelő vetésforgó, a technológiai előírások pontos betartása, egyes mechanikai eljárások – például a fertőzött szármaradványok talajba forgatása – a rezisztencia kialakulását is segíthetnek késleltetni, de

sajnos néhány alternatív megoldás sokba fog kerülni termelőnek és fogyasztónak egyaránt.

A gazdáknak hozzá kell szokniuk, hogy sok „bevált” technológia nem vagy nem úgy fog működni, ahogyan eddig használták. Új eljárásokra, új problémamegközelítésre, esetenként pedig nagyobb odafigyelésre, okszerű növényvédelemre lesz szükség.

Milyen új, alternatív megoldásokról tud a növényvédelemben, amik esetleg kiegészíthetik a növényvédő szeres kezeléseket?

Menekülőutat jelenthetnek azok a biotermékek, amelyekre egyre nagyobb figyelem hárul manapság. A piacuk egyre nő, ám problémát fog okozni, hogy az áruk magasabb, mint a hagyományos termékeké, amit végeredményben a fogyasztónak kell majd megfizetnie. Illetve azon túlmenően felhasználásuk is új típusú odafigyelést igényel.

Egyre több termelő tesz lépéseket Magyarországon is a fenntartható mezőgazdaság felé – fotó: Agroinform.hu

Ebbe a körbe tartoznak a biostimulátorok is, amelyek hatóanyagukkal szabályozzák a növény anyagcsere-folyamatait. Alkalmazásukkal intenzívebb és hatékonyabb tápanyagfelvételt, alacsonyabb stressz-szintet lehet elérni, aminek hatására jobb minőségű és nagyobb mennyiségű termésre tehetünk szert.

Mennyire nyit a piac (és a Nufarm) a környezetkímélőbb vagy akár biológiai növényvédelem felé? Mennyire nyitnak ezek felé maguk a termelők, és lehet-e őket ebbe az irányba terelgetni a fejlesztések, technológiai javaslatok útján?

A Nufarm alapvetően világszinten a fenntartható termelést tartja a követendő útnak.

Ennek részét képezi az okszerű növényvédőszer-használat, tehát akkor és úgy kell használni ezeket a termékeket, amikor és ahol valóban szükség van rájuk.

Ennek érdekében minden esetben pontos és kimerítő technológiai javaslatokkal igyekszünk ellátni partnereinket. Tanácsokat adunk az előírtakon túl is egyebek mellett a szerek keverhetőségére, a permetezés módjára vonatkozóan.

Ebben kiadványainkon túl kollégáim, területi képviselőink is örömmel állnak a gazdák rendelkezésére. Úgy tapasztalom egyébként, hogy mind több termelő tesz lépéseket Magyarországon is a fenntartható mezőgazdaság érdekében. Természetesen minket is foglalkoztatnak a biológiai növényvédelem lehetőségei, van is a portfóliónkban ilyen típusú szer, amely akár biogazdaságokban is sikeresen alkalmazható. A hibrid (biológiai és kémiai készítményeken alapuló) technológiai fejlesztéseink szintén hozzájárulhatnak a kémiai növényvédő szer felhasználás optimalizálásához.

Milyen módon tehető biztonságossá a növényvédő szerek kijuttatása? Hogyan biztosítható az elsodródás megakadályozása?

Alapvető fontosságú, hogy betartsuk a technológiai utasításokat, amihez szükség van rendszeresen karbantartott és ellenőrzött permetezőgépekre is. Általánosságban elmondható, hogy a különböző típusú növényvédő szereket különböző szórófejekkel kell kijuttatni. Nagyon fontos, hogy tekintettel legyünk az egyes szerek keverhetőségére, hiszen ennek elmaradása hatékonyságromlást okozhat. Ezekről és még további fontos kérdésekről részletesen kidolgozott technológiai ajánlásokkal szolgálunk.

A biztonságos kijuttatás odafigyelést, szakértelmet kíván. Mindig az emberi tényező a legfontosabb! – fotó: Shutterstock

Az elsodródás megakadályozására cseppnehezítő adalékanyagot tudunk ajánlani, amely a legtöbb kultúrában használható, és a kijuttatott növényvédő szerek hatását is fokozza. A biztonságos kijuttatás egyrészről technikai-technológiai kérdés, másrészről pedig egyszerűen odafigyelést, szakértelmet kíván.

Nagyon sok mindenben, így a növényvédelemben is meghatározó az „emberi tényező”. A legprecízebben kidolgozott, amúgy biztonságos termékekre épülő technológia fabatkát sem ér, ha a végrehajtás nem megfelelő. Szerencsére nem tartunk még ott, hogy az emberi tényező teljes mértékben kiiktatható lenne.

Az utóbbi években több fúzióra, felvásárlásra is sor került a növényvédőszer-gyártó óriásvállalatok között. Sokan az árak növekedésétől és az innováció visszaszorulásától tartanak. Ön milyen következményeket, hatásokat lát (negatívat vagy pozitívat)?

A nagy növényvédőszer-gyártók fúziója sok esetben szükséges folyamat annak érdekében, hogy az új hatóanyagok kifejlesztése, az innováció folyamatos maradhasson. Gondoljunk csak bele: 150-200 millió dollár és 10-15 év, mire előállítanak egy új szert – és akkor még kérdéses, hogy a mezőgazdasági gyakorlatban valóban igényt tartanak-e rá, szerves részévé tud-e válni a mindennapi termesztési folyamatoknak. Ennek az óriási kockázatnak az elviselésére csak a legnagyobb cégek képesek.

Ugyanakkor azt gondolom, hogy a legnagyobbak mellett a kisebb vállalkozások is megtalálják a helyüket a versenyben, hiszen az ő versenyelőnyük az, hogy sokkal rugalmasabban tudnak alkalmazkodni a körülményekhez.  A piac dinamikusan változik, és kikényszeríti az alkalmazkodást, így azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy egy fordított folyamat eredményeképpen egyes üzletágak leváljanak a multinacionális vállalatcsoportokról, és önállóan fejlődjenek tovább.

Jelenleg a „nagyvállalatok” jelentős erőforrásokat összpontosítanak a digitalizációra, a felhasználásra és termésre vonatkozó telemetriás adatok gyűjtésére. Ennek „jó” használata a felhasználók számára is előnyös lehet, ugyanakkor felveti a „kié az adat” típusú kérdéseket. Olyanokat, amilyeneket a legnagyobb közösségi portállal kapcsolatban már megéltünk a közelmúltban.

Milyen eredményekről, tapasztalatokról számolhat be a Nufarm a tavalyi évben, és mik az idei terveik?

Büszkén mondhatom, hogy a Nufarm Hungária Kft. remek évet zárt a 2019 júliusában záródó üzleti évben: mintegy 40-45 százalékkal növekedett az árbevételünk. Ebben az eredményben több tényező is szerepet játszik, amelyek közül a legnagyobb jelentőségű az anyavállalat által végrehajtott portfólió-felvásárlás volt 2017–2018-ban.

Nufarm

A  Nufarm kibővült termékkörrel ezután is a magyar termesztők rendelkezésére áll

Ennek köszönhetően kibővült a termékkörünk, és a palettánkra a felhasználók által már ismert és kedvelt hatóanyagok és növényvédő szerek kerültek. A 6,8 milliárd forintos árbevétel körülbelül 6,5-7 százalékos részesedést jelent a magyar piacon.

A terveink pedig nem változtak, ahogy eddig, ezután is kiváló minőségű növényvédő szerek forgalmazásával szeretnénk hozzájárulni a magyar termesztők munkájához.