A betakarítás után az egyik legfontosabb teendő a tarlóhántás, hiszen ezzel és a tarló gondozásával alapozhatjuk meg a jó talajminőséget, azáltal pedig a következő kultúra termesztésének sikerét. E heti körkérdésünkben a tarlóhántás eszközeire és a helyes technika alkalmazására voltunk kíváncsiak, ebben a témában tettük fel kérdéseinket.

A tarló gondozása alapvető fontosságú a talaj megújulásának elősegítésében – fotó: Agroinform.hu

A talajlazítás fontosságát nem lehet elégszer kihangsúlyozni, a megfelelő időben és módon végzett lazítás látványos eredményeket hozhat a termelésben. A QUIVOGNE SSDR talajlazító több munkaműveletet egyesít: lazítja a mélyebb talajréteget, enyhén forgatja és aprítja a felső talajszelvényt, és a kapcsolt hengerrel lezárja a felszínt. A lazítóval szerzett tapasztalatokról több gazda is beszámolt cikkünkben.

"Az igen száraz körülmények között is jól hozta a tőle elvárható 55 cm munkamélységet"

Tiszapüspöki határában munka közben vehettük szemügyre a Firestone Performer 85-ös kis és közepes traktorokra készült gumik üzemeltetési tapasztalatait. Nézd meg videónkat, mert ez az abroncs Neked is jó választás lehet.

Az abroncsok eddig 600 üzemórát teljesítettek, ebből 1400 km-t betonon, de a maradvány mintamélységük még 80 százalékos – fotó: Agroinform.hu

Idén már három új New Holland CR 9.80-as kombájn végezte az aratást Megyaszó határában a Harangod-Mag Kft. területein. Egy New Holland T7 315 HD-s traktor ZDT GIGANT NP30-as átrakókocsival kapcsolva tovább könnyítette az aratás folyamatait. A vállalat nagy megelégedéssel használta a gépeket – stábunk érkezésekor pedig éppen repcében dolgoztak a kombájnok.

A CR kombájnokkal jó minőségű tiszta mag és kiválóan felhasználható szalma egy időben állítható elő – fotó: Agroinform.hu

A KUHN számos újdonságról is lerántotta a leplet a nyár folyamán. Az új, 4 típusból álló, SB szögletes nagybálázók a korábbi LSB széria tagjait váltják majd fel. A gyártó tájékoztatója szerint a négy új bálázó kifejlesztésénél – a korábbi sorozat kapcsán – az ügyfelek által összegyűjtött felhasználói igényeket tartották szem előtt. A 7 tagú, OPTIMER L rövidtárcsacsaládja két új modellel: a 9 és 12 méteres L9000 és 12000 típussal bővült fölfelé.

Az új, 4 típusból álló, SB szögletes nagybálázók az LSB szériát váltják fel – fotó: KUHN CENTER MAGYARORSZÁG Kft.

A szentpétervári Kirovec traktorgyár bemutatta a K7-es nehéztraktor-sorozatuk új generációját. A gyárban tartott premieren mintegy 200 vendég, elsősorban a világ különböző részeiből származó márkakereskedők előtt leplezték le az új erőgépet. A Kirovec traktorgyár új szerzeménye hatalmas érdeklődés közepette, vörös fényárban, orosz zenei aláfestés mellett gördült a függöny mögül a színpadra.

Vörös fényárban gördült be a színpadra az újgenerációs K7-es – fotó: kirovets-ptz.com

Idén áprilisban ünnepelte a svájci Hürlimann a traktorgyártásának 90 éves jubileumát. Az LWZ-Liebeggben tartott ünnepség keretein belül mutatták be újdonságaikat. Az évforduló kapcsán a nagy múltú traktorgyár idén az új XL PRO traktorcsalád bemutatásával a korábbi XL széria kínálatát 250 LE-ig bővíti fölfelé.

Az új XL PRO szériát a 165-ös típus képviselte a premieren – fotó: Hürlimann

A közép-angliai Peterborough-ban található Lite-Trac Systems Ltd. már közel másfél évtizede speciális mezőgazdasági és más feladatokra alkalmas eszközhordozók fejlesztésével foglalkozik. Idén nyáron mutatkozott be az új Lite-Trac LT-350 eszközhordozójuk. Cikkünkben részletesen bemutattuk a magajáró hordozógépet.

Idén nyáron mutatkozott be a nagyközönség előtt a Lite-Trac eszközhordozó – fotó: lite-trac.com

Az osztrák Pöttinger a következő évben új gyárat épít, ahol hengeres bálázók és nagy munkaszélességű rendképzők sorozatgyártása folyik majd. A gyár St. Georgenben épül fel, amely körülbelül 5 km-re Pöttinger meglévő székhelyétől, Grieskirchenben van.

Hengeres bálázók s rendképzők készülnek az új üzemben – fotó: poettinger.at

Az idén az első hat hónapban a Magyar Lízingszövetség tagvállalatainál a finanszírozott összeg 375 milliárd forintra rúgott. A mezőgazdasági gépeknél a finanszírozott összeg 45,2 milliárd forint volt, ami 15 százalékos emelkedés.

15%-kal emelkedett a mezőgazdasági gépek finanszírozásának összege – fotó: Agroinform.hu