Drónok, robotok és mesterséges intelligencia az ültetvények és a kertészetek szolgálatában – e címmel tartott előadást a 2024-es PREGA Konferencia és Kiállításon Carlos Dugarte, az XNETIK Kft. ügyvezetője. A szakember Szabó Józseffel, a Geonet 2000 Kft. ügyvezetőjével közösen állt az érdeklődő  gazdák elé.

Carlos Dugarte elöljáróban a drónos technológia alkalmazásának jogszabályi hátteréről beszélt, illetve bemutatta az XNETIK Kft. tevékenységét. Azt is jelezte: az XAG nagy térfogatú tartállyal rendelkező permetező drónok forgalmazójaként megvizsgálták, ha a szabályozás szerint egyelőre csupán egyetlen növényvédőszer juttatható ki drónnal, akkor hol, milyen esetekben van létjogosultsága ezen dróntípusok alkalmazásának?

Arra jutottak: a natúr szőlőtermesztésben, az organikus gyümölcstermesztésben és a takarónövények magjainak vetése során kiválóan használhatók ezek az eszközök. Hiszen különböző előnyöket hordoz az alkalmazásuk: nincs talajtömörödés, gyorsan és hatékonyan lehet fellépni a gombabetegségekkel szemben természetes hatóanyagok használatával, s a permetszer nagyon költséghatékonyan, precíziós módon juttatható ki. Erre RTK és 3D repüléssel nyílik lehetőség.

Hasonló előnyökkel alkalmazhatók a drónok az organikus gyümölcstermesztésben, illetve szántóföldön, utóbbinál a takarónövények vetésekor is. Magyarországon ennek még nincs nagy gyakorlata, de Németországban már elterjedt.

A mesterséges intelligencia révén pedig akár foltszerű kijuttatás is lehetséges akár a növényvédőszer, akár a takarónövény mag vonatkozásában.

Szabó József az XAG földi robotját mutatta be és az ültetvények védelmét szolgáló UV-C fénytechnológia jelentőségéről, gyakorlati hasznáról beszélt.

További részletek a videóban!

Még több interjút, tudósítást itt találsz a PREGA 2024 konferenciáról. A PREGA előadásairól készült videók pedig visszanézhetők az Agroinform YouTube csatornáján.

Indexkép: Pixabay