A napraforgó és kukorica termesztéstechnológiájának egyik legkritikusabb eleme a vetés, mert az ott elkövetett hibák agrotechnikai-technológiai beavatkozásokkal később már nem kompenzálhatók.


A jó vetéstechnika megköveteli a megfelelő magágyat, a vetésidő körültekintő megválasztását, az optimális termőtőszám meghatározását, a jó technikai állapotú vetőgép alkalmazását és a pontos vetést. Heti körkérdésünk a szemenkéntivetőgép-kínálatot járja körbe.

gép

A vetéssel alapozhatjuk meg az egész év sikerességét – fotó: Kuhn Center Magyarország Kft.

Kifejezetten a kis gazdaságok számára lett fejlesztve a Sfoggia Gamma Plus könnyű, precíz vetőgép. Az eszköz alacsony önsúlyának köszönhetően ezt a vetőgépet egy MTZ-vel is gond nélkül üzemeltethetjük. Mivel a vetőelem a talajhoz közel helyezkedik el, kimagaslóan precíz munkára képes. 4 millió forintos ára ellenére a király kategóriás vetőgépek felszereltségével büszkélkedhet.

gép

fotó: Auditker Kft.

Két új szemenkénti vetőgépcsaláddal bővítette kínálatát a Vektor Holding Kft., melyek közül elsőként a lombardiai MA/AG PRECISA XL precíziós pneumatikus vetőgépről, illetve műszaki sajátosságairól, konstrukciós újdonságairól kérdeztük Pohárnok Pál ügyvezetőt.

gép

MA/AG PRECISA precíziós pneumatikus vetőgép 6 soros változatban – fotó: ma-ag.com

Az Amazone új, Cataya típusú vetőkombinációját a párizsi SIMA 2017 mezőgazdasági szakkiállításon az „Év munkagépe” díjjal tüntették ki, melyet a különböző európai országok mezőgazdasági szakújságíróiból álló zsűri adományoz.

A Cataya nagy teljesítményű, mechanikus vetőkombináció a Cataya 3000 Super típusú vetőgépből és az új KE 3001 forgóboronával vagy az új KG, illetve KX 3001 típusú forgólazító kombinációjából áll.

gép

Az Amazone Cataya vetőgép-kombináció az „Év munkagépe” – fotó: amazone.de

A Strip Hawk kultivátor előnyein túl a Novara Coop Kft. a frontgépek jelentőségére is felhívta a figyelmet a szántóföldi bemutatóján. Az ITAGRI Macchine olasz gyár fő terméke a Strip Hawk szántóföldi kultivátor. A Strip Hawk nem csupán egy eszköz, hanem egyedülálló technológia is egyben.

Szántóföldi gazdálkodásunk és talajművelésünk során óriási jelentőséggel bír a talajélet megőrzése, a talajkímélő gazdálkodás folytatása.

gép

Strip Hawk kultivátor a Novara Coop Kft. bemutatóján – fotó: Agroinform.hu

Habár az idő még nem tart ott, de érdemes elkezdeni gondolkodni, hogy mivel fogjuk a tarlóinkat megművelni aratás után. A gruberek mellett kiváló alternatív eszközök a rövidtárcsák, melyek széleskörűen használhatóak az év folyamán.

A Lemken rövidtárcsák kompakt felépítésűek, könnyen kezelhető eszközök. Forgatási képességük páratlan. Egy olyan ötletesen megépített gépcsalád, mint a Heliodor vagy a Rubin, olyan tárcsalaposztással és -elhelyezéssel rendelkezik, ami garantálja a tökéletes munkát.

Lemken

A Helidor 9 jelenleg a világ legnagyobb rövidtárcsája – fotó: Lemken Hungária Kft.

A Mascar két éve mutatta be a nemzetközi nagyközönség előtt új fejlesztésű fix kamrás bálázócsaládját, a Diavelt. A nagy teljesítményű, állandó kamrás hengeres bálázóval 130 cm átmérőjű, 120 cm széles bálák készíthetők. A bálakamrában 18 darab henger gondoskodik a bálaformázásról. A hengerek meghajtása görgős láncos, lánckerekes áttételen keresztül történik.

gép

Lehetőség van opcióban 500/50-17 méretű szélesebb, alacsony nyomású abroncsokkal szerelt kerekekkel való rendelésre is – fotó: mascar.it

A finn ELHO széles választékban gyártja szálastakarmány-betakarító gépeit, amelyek a nagyüzemek számára is gazdaságos és hatékony megoldást kínálnak. Gépeiket elsősorban skandináviai, szélsőséges felhasználási körülményekre tervezik, emiatt az ELHO gépek minden műszaki megoldása nagy mennyiségű termény gyors, hatékony, gazdaságos és tiszta betakarítását szolgálja.

elho

Extra minőségű, szennyeződésmentes takarmány, nagy területteljesítmény mellett – fotó: Agrowolf Kft.

Múlt hét vasárnap zárta kapuit a 23. AGROTECH Nemzetközi Mezőgazdasági Technológiai Vásár Lengyelországban, Kielceben. Március 17-19. között 63 ezer négyzetméteren, 11 csarnokban 17 ország több mint 700 gyártója, forgalmazója képviseltette magát az agrárseregszemlén.

A lengyel munkagépgyártók újdonságairól és a kiállításon felvonultatott traktorújdonságokról is olvashattak beszámolót gépészet rovatunkban.

gép

FARMTRAC Europeline IIIB 9120 DTn traktor – fotó: Agroinform.hu

Szombathely mellett, Vépen fogták „nyúzópróbára” a vadonatúj MF 4709-et. A szántóföldi képességeit 3 fejes, tele kormánylemezes ágyekével tesztelték. A tapasztalatgyűjtés kiterjedt a hidraulikára, emelési kapacitásra, az új sebességváltóra, illetve a kezelhetőségre, fülkekényelemre egyaránt.

A körülmények megfeleltek az alapos teszt elvárásainak, a talaj ugyanis régóta nem volt mélyművelésben használva, nagy része taposott/töltött föld volt.

traktor

A traktor prémiumot hoz a mechanikus szegmensbe, méghozzá reális árakon – fotó: Austro Diesel GmbH

A párizsi SIMA-kiállításon is bemutatta a tavaly ősszel debütált újgenerációs teleszkópos rakodóit a Massey Ferguson. Az új MF TH jelölésű széria 4 modellje a korábbi MF9000 családot váltja fel a kínálatban. A TH sorozat legnagyobb modellje, a 7038-as 3,8 tonna emelőképességű.

Az új generáció minden tagjában Tier 4Final emissziós besorolású, 3,4 literes, négyhengeres, Doosan dízelmotorok szolgálnak erőforrásul 100-130 lóerő teljesítménytartomány között.

mf

Az új MF TH rakodócsalád tagjai – fotó: austrodiesel.at

A precíz, pontos betakarítás elengedhetetlen ahhoz, hogy a termelők növeljék hozamaikat és lépést tarthassanak a versenytársakkal. Erre nyújt megoldást a CAPELLO DIAMANT prémium kategóriás kukoricavágó asztal. A DIAMANT kukoricaadapter az aratás egy egészen új, eddig nem tapasztalt szintjét képviseli Magyarországon

diamant

A sérülések minimálisra csökkenthetők az ütközésérzékelő rendszerrel – fotó: General-Agri Hungary Kft.

A Swedsteel-Metecno csarnoképületek testre szabott kialakításukkal szinte korlátlan mérettartományban a legkülönfélébb funkciónak is megfelelnek. A teljes körű méretszabadság lehetővé teszi például az állattartást, a termények raktározását, és feldolgozó tevékenységek számára is megfelelő teret tud biztosítani.

kép

A Swedsteel-Metecno csarnoképületek a legkülönfélébb funkciónak is megfelelnek – fotó: Swedsteel-Metecno Kft.