Lemken

A független Mezőgazdasági Elektronika Alapítvány (AEF) átfogó megfelelési vizsgálatokat követően nemrég jóváhagyta a Traktor-Munkagép Kezelő iQblue connect rendszert. Így a LEMKEN az első gyártó, melynek munkagép vezérlése megkapta ezt a jóváhagyást. Az intelligens iQblue connect utólagosan beépíthető készlet – ami már a 2019 évi Agritechnikán ezüstérmet nyert – egyedülálló lehetőséget kínál a Traktor-Munkagép Kezelés (TIM) előnyeinek felhasználására az intelligens talajműveléshez.

A traktoron lévő ISOBUS interfész használatával az iQblue connect rendszer lehetővé teszi az adatcserét a traktor és a munkagép között. Ennek eredményeként a munkagép automatikusan képes bizonyos traktor funkciók vezérlésére, például a haladási sebesség vagy a vezérlőszelepek szabályozására.

traktor munkagép kommunikáció

A meglévő munkagépet és traktort egyszerűen lehet "intelligenssé" tenni a LEMKEN iQblue connect rendszerrel.

Ez a rugalmas, utólagosan beépíthető megoldás lehetővé teszi a meglévő munkagépek automatizálását. A gazdálkodóknak csak egyetlen iQblue connect modulra van szükségük, ami számos munkagéppel használható.  A modul a traktor ISOBUS interfészen keresztül csatlakozik a traktorhoz. A kommunikációhoz GPS- és mobil adatkapcsolattal is rendelkezik, például csatlakozhat a gazdaságot kezelő rendszerhez. A rendszer automatikusan bármikor illeszteni tudja magát a munkagéphez, ezzel jelentősen csökkentve a felhasználó munkaterhelését.

Az ekékhez első lépésként a LEMKEN GPS-alapú fogásszélesség-vezérlést kínál. Az iQblue connect továbbítja a traktor GPS helyzetére és aktuális fogásszélességére vonatkozó adatokat a TIM felé, hogy a traktoron a hidraulika vezérlés automatikusan szabályozza az eke fogásszélességét állító munkahengert. Ennek hatására az eke mindig pontos és egyenes barázdát készít. Ugyanakkor azt is lehetővé teszi a kezelő számára, hogy egy célbarázda irányába szántson, amivel nagyban növelhető a hatékonyság ék alakú táblák szántásakor.

Félig-függesztett kultivátoroknál egy szenzor érzékelni képes a munkamélységet. Ebben az esetben az iQblue connect begyűjti a digitális térképekről a területre vonatkozó célként szereplő munkamélységet és a TIM a traktor hidraulika rendszere által szabályozza a kapák és az egyengető művelőelemek munkamélységét a tábla változó talajviszonyainak függvényében.

Az iQblue használatának fontos alapfeltétele, hogy a traktor rendelkezzen AEF jóváhagyással rendelkező TIM funkcióval. Az AEF egy olyan független szervezet, mely munkájával elő kívánja segíteni a mezőgazdasági gépek elektronikájának növekvő használatát és egységesítését. A tagjai között minden vezető munkagépgyártó megtalálható.

Az iQblue connect más munkagépgyártók munkagépeivel is kompatibilis, és 2021 októberétől lesz elérhető.

További infromációért keresse a Lemken Hungária Kft munkatársait: