Az új John Deere X9 kombájn felfelé bővíti a gyártó kombájnkínálatát. Az X9 magleválasztásban különbözik az eddigi zászlóshajó "S" rotoros kombájncsaládtól, hiszen ebben már dupla rotor végzi a cséplő-magleválasztó feladatot.

Az új hevederes vágószerkezettel munkában az X9 – fotó: deere.com

Ezzel a dupla rotoros megoldással a gyártó közleménye szerint gabonában óránkénti 100 tonnás betakarítási teljesítményre képes a monumentális gép. A kiállítás szakmai zsűrije ezüstéremmel jutalmazta az új kombájnkonstrukciót.

Teljesen új hajtáskoncepció jellemzi az X9-et - fotó: deere.com

Az új dupla rotoros kombájn kifejlesztésekor a John Deere nemcsak a csépléshez és leválasztáshoz szükséges részegységeket vizsgálta felül, hanem az összes többi, teljesítményt befolyásoló elemet is, miközben a maximális hatékonyságot tartotta szem előtt. A tervezés célja az volt, hogy maximális teljesítménystabilitást érjen el, nehéz betakarítási körülmények között. Ez magában foglal egy teljesen új, vékonyabb hajtáskoncepciót is, amellyel így a kombájn a megnövelt szélességű cséplőcsatorna ellenére sem lépi túl a 3,5 m-es szállítási szélességet.

John Deere

Az új X9 az Agritechnica kiállításon – fotó: Agroinform.hu

A dupla rotoros cséplő és leválasztó koncepciót a szalma maximális hozama és teljesítménystabilitási értékek elérésére fejlesztették ki. A kiállításon egy animáción ismerhették meg az érdeklődők a gép mellett a szerkezeti felépítését is, de konkrét műszaki jellemzőkről sem a kiállításon sem pedig a sajtóközleményben nem kaptunk még információkat.

A gyártó közlése szerint az óránkénti betakarítási teljesítménye eléri a 100 tonnát – fotó: deere.com

Az X9-hez egy szintén új fejlesztésű hevederes vágószerkezetet is kifejlesztett a John Deere. A hatalmas munkaszélességű vágóasztal egyik előre mutató újítása a középen osztott kialakítás, így az adapter két fele külön-külön követni tudja a talajfelszín változásait. Az új gabonavágószerkezet az X9-en kívül, a jelenlegi „S” kombájncsalád tagjaihoz is elérhető lesz.

Az új X9 kombájnkonstrukcióból – a gyártó sajtóközleménye szerint – jövő év nyarán készül egy korlátozott számú nullszéria, amely demo és bemutató célokat fog szolgálni a jövő évi betakarítási szezonban.

A szintén az Agritechnicán debütáló megújult John Deere 8R traktorokról itt, a John Deere 7R traktorcsalád újításairól itt számoltunk be.

Ha még több cikket olvasnál az Agritechnicán bemutatott gépekről, az Agroinform Agritechnica rovatában mindent megtalálsz.

A Facebook oldalunkon pedig folyamatosan élőben tudósítunk Hannoverből és bemutatjuk a legérdekesebb standokat!