A Väderstad svéd gépgyár 2004-ben mutatta be először TopDown nevű szántóföldi kultivátorát. 

Tíz évvel ezelőtt ez volt az első gép a piacon, amely a tárcsák és kapák egyedi kombinációjával nagy újdonságnak számított.

Miután a TopDown a szántóföldön is bizonyított, rövidesen „multikultivátor” néven kezdte emlegetni a szakma.

Rá is szolgált az eszköz erre a névre, hiszen egyértelművé vált, hogy 5- és 35 cm munkamélység között bármilyen terepen beállítható úgy az eszköz hogy az kifogástalan munkát végezzen, - kezdve a tarlóhántástól, egészen az alapművelésig.

A TopDown kultivátor a forgatás nélküli talajművelés – azon belül is az alapművelés legfőbb eszköze.

A Top Down kultivátor használata azoknak a gazdáknak ajánlott, akiknek a talaj adottságok miatt szükségük van mélyművelésre, mégis kompromisszumok nélkül akarják végrehajtani a forgatás nélküli talajművelés technológiai váltását.

Azokon a talajokon, ahol hol szükség van 30-35 cm, - vagy ennél is mélyebb alapművelésre, ott a TopDown kapákra szerelhető alsó lazítótüskék ennek a követelménynek is könnyedén eleget tesznek.
A tökéletes munkamélység eléréséhez egyértelmű garanciát nyújt a gép súlya, hiszen a TopDown esetében ez méterenként 1400 kilogramm.

Magyarországon sok esetben találkozunk olyan nehezen művelhető, kötött, magas agyagtartalmú talajokkal, ahol az egyszerű, rugóval biztosított kapák nem megfelelőek.
Itt értelemszerűen a kapanyomás emelésével végrehajtható a művelés a teljes munkagép szélességében- nem találkozunk ez esetben felnyíló, mozgó kapákkal.

Korábban elsősorban repce és gabona előtti alapművelésre használták a gazdák a Top Down-t – kiváltva ezzel a szántásos, vagy a tárcsás művelést. Nyilvánvalóvá vált, hogy a kultivátor használatával sokkal jobb kultúrállapotú talaj érhető el – ezért rövidesen elkezdték használni a termelők kukorica és napraforgó alapművelésére is.
Fontos hangsúlyozni, hogy kukorica és napraforgó elővetemény után a kultivátor használata jó szárzúzási technológiát feltételez az adott gazdaságban!

Miért érdemes felértékelnünk a szármaradványok szerepét?


Sokkal nagyobb jelentősége van a szármaradványnak a talajok szempontjából, mint amit a hazai gazdák tulajdonítanak neki.
A 60-as 70-es években még azt tanították a mezőgazdászoknak, hogy a szármaradvány egy munkát gátló tényező, ám ma már – a rendkívül kevés szerves trágya miatt - eljutottunk odáig, hogy a talajok szerves anyag tartalma rohamosan csökkent, - ezáltal vízgazdálkodásuk és tápanyag szolgáltató képességük is gyors iramban leromlott.

A Väderstad talajszakértői felhívják a magyar gazdálkodók figyelmét a szármaradványok jelentőségére. Jó szárzúzási technológia mellett, egy 10-11 tonnás kukoricatermés után ésszerűen és jól kezelve, sokat javíthat a talaj állapotán a gondosan bedolgozott szármaradvány.

Foglaljuk össze tehát, hogy milyen előnyökre számíthat az a gazda, aki a forgatás nélküli talajművelés mellett teszi le a voksát.


•    20-25 % üzemanyag- és minimum 40% idő megtakarítás érhető el,
•    javul a talajok vízbefogadó- és víztároló képessége,
•    javul a talajok tápanyag gazdálkodása és szerkezete.