Legújabb körkérdésünkben a soraljművelés témájával foglalkozunk. A következő kérdésekre kerestük a választ:

1. Milyen soraljművelőt válasszunk gazdaságunk számára? Milyen szempontok befolyásolhatják a megfelelő gép kiválasztását? (Gazdaság típusa, mérete, a föld szerkezete, ár).

2. Soraljművelő gép vásárlása esetén a kardános vagy a hidromotoros meghajtást válasszuk? Melyiknek mi az előnye?

Akik pedig válaszolnak: Agromol Invest Kft., DAP Kft., Győri Agroker Zrt., P+K 3000 Kkt, Szegána Kft.

Molnár Zoltánn tulajdonos, Agromol Invest Kft.

Mi is az a soraljművelés? Egyszerű a válasz, mert azok az ültetvények jöhetnek számitásba, ahol a nyövények egy vonalba (sorba vannak ültetve) sorok vannak kialakitva. A sorokba a növényeknek van tőtávolsága és sortávolsága.

Milyen rendszerű soraljművelőt válasszunk? Először is el kell tudni dönteni, hogy milyen ültetvénybe szeretnénk használni a soraljművelőt! Ami a soraljművelést illeti két féle ültetvényt vehetünk alapul:
• fás (gyümölcsfa, diófa) ültetvény
• vékonyszárú (szőlő, ribizli)

Soraljművelést két különböző szempontot figyelembe véve szükséges végezni:
• zöldművelés (fűnyirás)
• talajlazitás, egyben gyomtalanitás

soralj

A soraljművelés állhat a zöldművelés (fűnyirás) a talajlazitás, egyben gyomtalanitás munkafolymatokból – fotó: Agromol Invest Kft.

Mindkét ültetvénytípusnál javasolt a kombinált talajművelés, mármint a sorköz- és egyben soraljművelést elvégezni!

Ehhez két különböző gépegységet szükséges alkalmazni:
• a sorközművelő az erőgép hátsó pontján rögzített kardánmeghajtású mulcsoló, ill. rotációs kapa
• a tőközművelő pedig vagy a traktor elején rögzitett, vagy jobboldali két kerék közé adaptációval felszerelt fűnyiró (kasza), vagy talajművelő tárcsás késes kitérős kultivátor

A tőközművelő minden estben hidraulikus hajtású!  Ebben technikailag tudunk választani mechanikusan vezérelt kitérésű, ill. hidraulikus érzékelővel vezérelt kitérésű berendezést.

Természetesen nem törvényszerű azonos ütemben elvégezni a kaszálást és a kultiválást, illetve a sorköz és a tőköz művelését.

sorlajművelő

Ostraticky soraljművelő: bárhol alkalmazható, ahova a fűnyírő nem fér be – fotó: Agromol Invest Kft.

Az MSO soraljművelő kasza az aktív – meghajtott – sorközművelő gépek csoportjába tartozik. Praktikusan lehet alkalmazni gyümölcsösökben, szőlőkben, egyéb ültetvényeken, parkokban, ahol hagyományos fűnyíróval nem lehet hozzáférni a vágandó területhez. Szerkezetének köszönhetően ez az Ostraticky gép is bármilyen típusú traktorra felszerelhető. Munkaszélessége 40-60 cm közötti. A kitérés lehet hidraulikus vagy mechanikus vezérlésű.

Zagatto Alessandra, tulajdonos, DAP Kft.

A soraljművelő kiválasztását alapvetően meghatározza, hogy milyen kultúrában szeretnénk vele dolgozni, milyen a talaj adottsága, esetleg van-e különleges terepjellemző, mint az erős oldaldőlés, teraszosság. Meghatározó jelentőségű, hogy szőlő, vagy gyümölcs művelését végeznénk-e, intenzív ültetvényünk van-e vagy hagyományos térállású.

Értelemszerűen, a berendezés általában annál olcsóbb, minél kisebb a traktorközéptől számított maximális kinyúlása. Az árat viszont növeli, ha a gép automata kitérésű, netán joy-stick vezérlésű, vagy csak bowdenes kivitelű.

A soraljművelő fajtájának kiválasztása is attól függ, milyen munkát szeretnénk végezni. El kell döntenünk, hogy csak zöldkezelést szeretnénk végezni, vagy a talajt is műveljük. Van-e bakhát az ültetvényben, és szeretnénk-e azt elbontani, ilyenkor tárcsás soraljművelő ajánlott. Cégünk az esetek túlnyomó többségében forgóboronát javasol, annak sokoldalúsága miatt, nagyon jól használható kötött, köves és homokos talajon egyaránt. Nagyobb kiterjedésű telepítésekben ajánlottak kétoldalas kivitelek, mert a talajtömörítést csökkenti, valamint idő- és üzemanyaghatékony megoldást jelent a gazdának.

soraljművelő

Nem mindegy, hogy csak zöldkezelést szeretnénk végezni, vagy a talajt is műveljük a géppel – fotó: Dap Kft.

A soraljművelőket két kategóriába soroljuk: aktív, illetve passzív hajtású gépekre. Jelen esetben az aktív hajtású gépek között létezik kardán vagy hidromotor hajtású típusok. A kardán hajtású változatok előnye, hogy nem használja a traktor hidraulikarendszerét és olaját, ezáltal mivel a sorlajművelést nyáron, a napon, 40 °C-ban végezzük, nem forrósítjuk a traktor saját olaját. Ezen rendszerek saját olajtártállyal, hidraulikaszivattyúval és általában hőcserélővel vannak ellátva (nem minden esetben). A kardán hajtású kiviteleket mindenkinek ajánljuk, de nagy területtel rendelkező gazdáknak különösen.

A hidromotor hajtású soraljművelőknek legnagyobb hátránya, hogy a traktor olaját használja és ezáltal forrósítja. Ezért ezeket a típusokat kis területtel rendelkezőknek ajánlott választani. A hidromotor hajtású soraljművelők előnye a kardán hajtásúakkal szemben a kedvezőbb árfekvés.

Marovitz István, gép-alkatrész-szerviz üzletágvezető, Győri Agroker Zrt.

Az Ostraticky gépek értékesítése során szerezett tapasztalatom szerint a megfelelő szőlő és gyümölcsös soraljművelő gépek megválasztása, illetve ajánlása az ügyfelek részére az egyik legspeciálisabb feladata a gépkereskedőnek.

Horizont

A legfontosabb a gépválasztásnál az elvégzendő feladat és az ültetvény fizikai tulajdonságainak ismerete – fotó: Győri Agroker Zrt.

Több szempontot is figyelembe kell venni a gép kiválasztásánál, a legfontosabb, hogy mi az elvégzendő feladat az ültetvényben? Milyen fizikai paraméterekkel rendelkezik az ültetvény (sor-és tőtáv, támrendszer, esetleg jégháló)?Meghatározók az erőgép tulajdonságai, legfőképp a hidraulikaszivattyú teljesítménye, a hidraulika-csatlakozások száma, és az is, hogy fronthidraulikával fel van-e szerelve?

Üzemmérettől függően fontos a gép munkateljesítménye (ha/h).Természetesen nem utolsó szempont az ár, a befektetet költség megtérülése sem!

soraljművelő

Késes soraljművelés – fotó: Győri Agroker Zrt.

Az általunk forgalmazott, cseh gyártó a hidromotoros hajtást részesíti előnyben, a következő szempontok miatt:
A munkagép kardánkihajtás helyétől független, bárhová felépíthető az erőgépre. A hidromotoros hajtás lehetővé teszi a különböző soraljművelő fejek cseréjét a tartókonzolon. Amennyiben az erőgép hidraulika-teljesítménye vagy a hidraulika csatlakozók száma kevés, van lehetőség független TLT hajtású hidroszivattyú, illetve hidraulikus vezérlőtömb felépítésével a munkaeszközt megfelelő módon üzemeltetni.

sorlajművelő

A hidromotoros hajtás bárhová felépíthető az erőgépre – fotó: Győri Agroker Zrt.

Kéki László, ügyvezető, P+K 3000 Kkt (kertcenter.com)

A sorok, soraljak talajművelése, tisztán tartása nem csak esztétikai, de a növények, gyökérzetük a talajélet egészséges fejlődése szempontjából is nagyon fontos, rendszeres munkavégzést igénylő feladat. A legkorszerűbb KULT ujjas-tárcsás és ALM csillagtárcsás, illetve Terrateck és Kadioglu soraljművelők szerencsére különböző méretben már a legkisebb méretű biotermelő kertészek számára is elérhetőek a Kertcenter.com választékából.

A kiválasztásnál fontos a talajtípus, van e csepegtető cső a földön? Ha van, azt vagy be kell húzni a talajba (talajfelszín alatti csepegtető öntözés), vagy olyan művelőeszközt választani (pl. Kadioglu horoló kés), mely felemeli a csepegtetőcsövet művelés közben, vagy felfüggeszteni a csepegtető csöveket a törzsekre, ágakra, támrendszerre (nem túl jó megoldás mert a víz így a törzsre megy, nem közvetlenül az aktív gyökérzőnába).

soraljművelő

A gép kiválasztásánál fontos a talajtípus és az öntözés technológiája

A vonszolt tárcsával, horoló késsel szerelt pálcás kitérős, hidraulikus érzékelős gépek még mindíg népszerűek, mert áruk ezeknek a legkedvezőbb.

https://kertcenter.com/alm-adelhelm-machinenbau/https://kertcenter.com/kadioglu-mezogazdasagi-gepek/https://kertcenter.com/k-u-l-t/

A Kadioglu a KULT az ALM és a Terrateck soraljművelő mind passzív, vontatott elven működnek

Soraljművelő gép vásárlása esetén a kardános vagy a hidromotoros meghajtást válasszuk? Egyiket sem. Manapság, az idő és a sebesség mindennél fontosabb. A Kadioglu a KULT az ALM és a Terrateck soraljművelő mind passzív, vontatott elven működnek. Minél gyorsabban haladunk velük, annál szebb a művelési kép. Akár 10-15 km/óra sebességgel is művelhetjük a soraljakat. Ezek mellett fontos, hogy ezen gépekkel eggyidejűleg, kétoldalas, nagy sebeséggű soraljművelést is meg tudunk valósítani.

Nagy Márk, marketing igazgató, Szegána Kft.

A megfelelő gép ajánlásához szükséges a nyövénykultúra fajtájának, sortávolságának, tőtávolságának, talajfelszín milyenségének és talajtípusának és a végezni kívánt munkaműveleteknek az ismerete. A SZEGÁNA Kft. kínálatában 3 féle, teljesen különböző megoldást alkalmazó soraljművelő található. A spanyol Serrat Interpiquet kardános meghajtású egy vagy két oldalas, tányéronként 3 késsel, 1,2 vagy 1,5 m-es tányéronkénti munkaszélességgel. 6 m-es sortávolsághoz jól igazítható a gép, a kardános hajtás miatt a kések nagy erővel forognak, 3-4 cm ágvastagot is elvágnak. Előszeretettel alkalmazzák őket nagy térállású almásokban, gyümölcsösökben.

Serrat

A Serrat Interpiquet 3-4 cm vastag ágat is elvágnak – fotó: Szegána Kft.

Az olasz Orizzonti soraljművelőit úgy is szoktuk emlegetni, mint a gazda svájci bicskáját. Egyetlen alapgéphez közel 20 féle eszköz csatlakoztatható (tárcsa, talajmaró, törzstisztító, eke, gallyseprő, kasza, damilos kasza...). A gép és az eszközök működtetéséhez a hidraulikus teljesítmény a traktorról vagy önálló hidraulika rendszerről érkezik, utóbbi esetben a traktor TLT-jéről kell hajtani a hidraulikaszivattyút.

Orrizzonti

Egyetlen alapgéphez közel 20 féle eszköz csatlakoztatható – fotó: Szegána Kft.

Az alapgép lehet egy- vagy kétoldalas kialakítású, így akár elegendő csak egyszer végigmenni minden soron, ráadásul rendelhető automata sorközépen tartás is, mely 25-25 cm-t tud kompenzálni, amennyiben a traktor nem teljesen sorközépen halad. Többféle alapgép rendelhető, van előre, hátra vagy traktor derekára rögzíthető kivitel, a vezérlés pedig lehet bowdenes vagy kényelmesebb joystick vezérlés az elektromos szelepekhez. Igen széles a kínálat, 1,7 m-től akár 7 m-es sortávolságig kínál az Orizzonti gyár soraljművelőket.

A Caffini Grasskiller forradalmi soraljművelő. Tiszta vízzel, 1000 bar-os víznyomással 6-8 cm mélységig írtja a gyomokat és azok gyökereit. Biogazdaságokban kiváló, hosszan tartó gyomirtó hatása van, elegendő évi 3 alkalommal használni. Van egy- és kétoldalas kivitel is. A gyomirtó fej kitérítési erő igénye a fülkéből állítható, akár 3 éves fiatal szőlőültetvények is kezelhetőek vele. Országos bemutatókörútra készülünk a géppel.

Caffini

A Caffini Grasskiller tiszta vízzel, 1000 bar-os víznyomással 6-8 cm mélységig írtja a gyomokat és azok gyökereit – fotó: Szegána Kft.

Körkérdéssel minden héten hétfőn és csütörtökön jelentkezünk újabb aktuális témákkal. Figyeld az Agroinform híreit!

Hogyha soraljművelőt vagy más kertészeti gépet keresel, mindenképp nézz szét az Agroinform.hu Piacterén, hiszen a gyümölcstermesztés gépei és a szőlészeti gépek kategóriákban is több száz hirdetést találsz.

A Fórum rovatban pedig a többi gazdával vitathatod meg az aktuális kérdéseket és gyűjthetsz tapasztalatokat.