Az egyszerűség, a megbízhatóság és a minőség jegyében készült a hatsoros Monosem NG Plus ME vetőgép. A beépített lengéscsillapítónak köszönhetően a gép stabilan tartja a vetési mélységet, bármilyen talajról is legyen szó, az elektromos meghajtás pedig arról biztosítja a kezelőt, hogy nem kell számolni a szlipphatással. Ennek a kiváló új konstrukciónak a további előnyeiről Tóth Mihállyal, a Kunság Népe Mezőgazdasági Zrt. műszaki ágazatvezetőjével beszélgettünk.

gép

Egy vetőgéppel akár különböző sortávolságra vetendő növényeket is el lehet vetni egy átszereléssel és egy vetőtárcsacserével – fotó: Agroinform.hu

Mechanikai gyomirtásra olyan eszközt mutatunk, amely anyagminősége kiváló, ugyanakkor többfunkciós gépként használható. A megoldás az APV csillagkerekes állománylazító, amely kiválóan alkalmas talaj- vagy magágy-előkészítésre, valamint a talajhantok feltörésére, ami jelentősen megkönnyíti a kézi utómunkát. A morzsáló munkamódnak köszönhetően ideális mulcsvetések gyommentesítésére is.

gép

Az APV gépei anyagminőségben, kidolgozottságban, magas élettartamban a prémium kategóriába tartoznak – fotó: Agroinform.hu

Az automata kormányzással kell elindulni, majd lépésről lépésre haladni előre. Az a jó megoldás, ha a gazdálkodók az egyes elemeket elsajátítva 3-5 éves távlatban alakítanák ki saját maguk a megfelelő precíziós gazdálkodási műveletsort. Mindezt Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője mondta, akit a PREGA Konferencia és Kiállításon kérdeztünk. Köszöntő beszédében elengedhetetlennek nevezte a mezőgazdasági technikai háttér modernizálását.

kép

Harsányi Zsolt: "Már sok olyan gazdálkodó van, aki még nem kezdett bele a precíziós gazdálkodásba, de már gyűjti az adatokat a területéről." – fotó: Agroinform.hu

Kipróbált már több megoldást, de nem hozta egyik sem a kívánt eredményt? Ne adja fel, mert a Doxmand eszközei valóban hatásos riasztók – és ezt be is tudjuk bizonyítani! A Doxmand Hungary Kft. 2017-ben alapult családi vállalkozásként – de a vadriasztók fejlesztésében már sokkal nagyobb múlttal rendelkezik a társaság fiatal mérnöke. Nagy Tamással, a cég ügyvezetőjével és fejlesztőmérnökével beszélgettünk az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon.

kép

Doxmand Normal vadriasztó az AGROmashEXPO kiállításon – fotó: Agroinform.hu

A Schriffert függesztett szántóföldi permetezőgépeket a kis- és közepes gazdaságoknak gyártják, akik szeretnének a pénzükért egy megbízható, jó minőségű és költséghatékony gépet vásárolni. A hivatalos forgalmazás a tavalyi év elején kezdődött meg. Cél egy olyan gép gyártása és értékesítése, amely árban közel azonos a lengyel permetezőgépekhez, azonban minőségben messze túlszárnyalja azokat.

A Magyar Gép és Dutra Múzeum Egyesület megnyitójára 2018. május 26-án kerül sor Balatonbogláron. A különleges nyílt nap keretében (ami a tulajdonos születésnapjával lesz egybekötve) a program része lesz a traktorok leleplezése és a stabil motorok indítása. A szervezők azt ígérik, hogy az eseményen különleges vendégek is tiszteletüket teszik. Géptulajdonosok, Dutra-rajongók hozzák el saját gyűjteményeiket és mutatják be az érdeklődőknek.

gép

fotó: Agroinform.hu

A talaj harmonikus és folyamatos tápanyag-ellátottsága biztosításának egyik leghatékonyabb módszere a műtrágya közvetlenül talajba történő juttatása. A talajműveléssel egy menetben végzett műtrágyázás lehetővé teszi a hatóanyagok kijuttatását a mélyebb talajrétegekbe. A lokálisan talajba juttatott műtrágya jobban hasznosul, és pozitív hatással van a gyökérrendszer fejlődésére. A cseh BEDNAR talajmunkagépeihez számos megoldás fejlesztett ki ennek megoldására.

gép

Fenix FO 4000 műtrágya-kijuttató egységgel – fotó: BEDNAR FMT

Az Agroker Holding Zrt. széles erőgép- és munkagéppalettája mellett alkatrészüzletágára is büszke, hiszen ezen a téren is jelentős forgalom-növekedést ért el – valamint az alkatrészkínálatot is számottevően sikerült bővítenie az elmúlt évben. Kiemelkedő szerepet a robotizálás és az automatika tölt be, így a robotkormányzások és párhuzamvezetők a legkeresettebbek.

kép

fotó: agrokerholding.hu

Az egyre szélsőségesebb időjárásunkban számtalanszor van arra példa, hogy az aktuális tápanyag-visszapótlási és növényvédelmi munkákat vagy alkalomadtán szállítási feladatokat az időjárási körülmények nehezítik vagy teljesen meggátolják.

A HUBERTRACK HHT-100 típusjelű kompakt, innovatív, gumihevederes eszközhordozót az ilyen szituációk áthidalására fejlesztették ki. A frontfülkés elrendezésű önjáró hordozó a kabin mögé szerelt, hidraulikusan le-fel emelhető és előre-hátra mozgatható szabványos hárompont-csatlakozású függesztőkerettel van ellátva, amelyhez hidrosztatikus meghajtású TLT-csonk is tartozik.

t

A HUBERTRACK HHT-100 típusjelű kompakt, innovatív, gumihevederes eszközhordozó – fotó: Hubertrack

A KITE Zrt. számára mindig fontos volt, hogy dolgozói kiváló szakmai felkészültséggel és maximális elkötelezettséggel végezzék munkájukat partnerei elégedettsége érdekében. Ennek kapcsán – a szerviz területén elsőként – létrehozta a társaság a duális szakképzés keretein belül megvalósuló oktatási programját, ahová középiskolás mezőgépész tanulók jelentkezését várja.

kép

A világ élvonalába tartozó márkák gépein tanulhatsz, dolgozhatsz – fotó: Agroinform.hu

A MEGFOSZ és az Agro Napló által közösen szervezett MezőgépÉSZek játék második helyezettje 2017/2018-ban a hajdúböszörményi Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium V-KINGEK csapata lett, akik sok más nyereményük mellett egy gyárlátogatást nyertek a CHH Műszaki KFT-hez.

gépfotó: MEGFOSZ