Habár manapság már egész évben elérhetők a különféle zöldségek, a legjobb mégis az, ha otthon, a kertben termeljük meg magunknak azokat, és el is tudjuk tárolni télire. Ehhez a legjobb, ha van egy pincénk, de ha nincs, akkor is van rá lehetőség, hogy ki se kelljen mozdulni otthonról, mégis változatos és egészéges zöldségek kerülhessenek az asztalunkra.

Így tároljuk a zöldségeket télen

1. Fontos, hogy mindig sértetlen, egészséges zöldségeket tároljunk. Ehhez arra is szükség van, hogy rendszeresen nézzük át a zöldségeket, és amelyik romlásnak indult, azt azonnal távolítsuk el a többiek közül.

2. A burgonyáról legalább kéthetente el kell távolítani a csírákat, mert így sokkal tovább el tudjuk majd tárolni. A csírázás során a krumpli cukrokat alakít át keményítővé, és energiát von el a gumóból a növény felépítéséhez. Ettől még fogyasztható a burgonya, de a csírákat mielőbb távolítsuk el róla.

burgonya krumpli pincében

A burgonyát akár homok nélkül is tárolhatjuk a pincében, de fontos, hogy rendszeresen távolítsuk el róla a csírát. Fotó: Pixabay

3. A tárolásra szánt zöldséget még a fagyok beállta előtt szedjük fel, ha lehet, csapadékmentes időben. Gondoskodjunk róla, hogy szárazok legyenek a zöldségek, mielőtt a tárolóhelyükre kerülnek.

4. A legalkalmasabb helyiség a tárolásra egy pince, amely kellően száraz, jól szellőztethető, és ahol a zöldségek 1–3 Celsius-fok körüli hőmérsékleten tárolhatók. Az is fontos, hogy a pince tiszta legyen.

5. Amennyiben nincs pincénk, úgy a teraszon is tudjuk tárolni a zöldségeket. Ehhez szükségünk lesz egy ládára, melyet alaposan tisztítsunk meg, majd szárítsuk ki. Ezután béleljük ki az oldalait, az alját pedig töltsük meg 15 cm vastagon tiszta homokkal. A gyökérzöldséget ebben tudjuk tárolni úgy, hogy egy réteg zöldségre egy réteg homok kerüljön.

Akár több sorban is tudunk így zöldséget tárolni. Fontos, hogy mind alul, mind felül és a láda két oldalán hagyjunk meg legalább 10 cm vastagon homokot szigetelésképpen. A ládát ezután takarjuk le fóliával, de tehetünk rá vastag pokrócot is. A legjobb, ha a terasz falához tesszük a ládát, mert így onnan jobban védve van a hideg ellen. Ha megfelelően nagy a teraszunk, akár több ládában is tárolhatunk zöldségeket.

6. Ha van pincénk, akkor vermelhetünk is. Azonban nagyon fontos, hogy a pincében ne jöjjön fel a talajvíz, mert akkor nem alkalmas a zöldségek tárolására. A verem 80–100 cm széles és 50–60 cm mély legyen, attól függően, mennyi zöldséget akarunk benne tárolni. A gyökérféléket, mint például a sárgarépát, a petrezselymet vagy a céklát a pincében kiválóan el tudjuk tárolni, homokban. A vermelésnek egyszerű szabályai vannak, amelyeket betartva a zöldségfélék hosszan frissek maradnak.

A vermelés célja, hogy a zöldségféléket a lehető legjobb állapotukban, minél nagyobb tápértékben őrizzük meg a felhasználásig. A tároláshoz a „földnedves", tiszta homok a legalkalmasabb. A zöldségek leveleit vágjuk le egy 1-2 cm-es csonk meghagyásával. A gyökereket lombos felükkel kifelé fordítva rakjuk a fal mellé, úgy, hogy ne érjenek egymáshoz, mert azzal felgyorsítjuk a romlásukat.

A sorba rakott zöldségekre ezután annyi homokot terítsünk, hogy azokat teljesen befedje, majd rakjunk egy újabb sor zöldséget a homokra, és azt ismét fedjük be homokkal. A burgonyát akár homok nélkül is tárolhatjuk, a lényeg, hogy sötétben legyen, és folyamatosan távolítsuk el róla a csírákat.

hagyma tárolva

A hagymát akár ládában, vagy koszorúba kötve is tárolhatjuk télen. Fotó: Pixabay

7. A hagymákat úgy is tárolhatjuk, hogy koszorúba kötjük, majd úgy akasszuk fel egy szellős, hűvös helyen. De egy jól szellőző kosárban is sokáig meg tudjuk őrizni a hagymát. Ha a vöröshagyma megfagyott a pincében, még nem kell megszabadulni tőle. Amint kienged, máris használhatjuk.

8. A káposztaféléket, a karalábét vagy a karfiolt is nyugodtan el tudjuk tárolni télire. Fontos, hogy fagymentes, szellős helyen legyenek úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. A fejeket vékonyan betakarhatjuk szalmával, hogy ne fagyjanak meg.

9. A tökféléket tegyük szellős helyre, ha lehet, polcokra, és tartsuk a pincében. Nagyon fontos, hogy ne érintkezzenek egymással.

10. De a pince nem csak a zöldségek, de a gyümölcsök tárolására is alkalmas. Kiválóan tartósítható itt például a télálló alma. Fontos, hogy kézzel szedjük, hogy ne legyenek megütve, és így helyezzük őket a polcra, szintén úgy, hogy ne érintkezzenek egymással. A körtét is el tudjuk így tenni, sőt, még a szőlőt is, ha a fürtöket a hegyükön összekötjük és a hegyükkel fölfelé akasztjuk fel.

11. A babot, a borsót és a lencsét száraz körülmények között is tárolhatjuk. Ehhez alaposan szárítsuk meg őket, majd tegyük jól szellőző vászonzacskókba. Azonban rendszeresen vizsgáljuk át, mert sajnos gyakran költözhetnek bele molyok.

12. A mész is kiváló tartósító, amellyel régen a tojást és a dinnyét is hosszú ideig frissen tudták tartani. A dinnyéket sűrűre kevert mésszel több rétegben kell bekenni, majd rudakra akasztani, így akár még februárban is falatozhatunk belőlük. A tojások is sokáig elállnak ezzel a módszerrel.

Mindenkinek sikeres téli zöldségtárolást kívánunk!