Te is utálod, amikor a burgonya már januárban csírázni kezd, vagy megpuhul a pincében? Nem vagy egyedül! A titok nyitja a fajtaválasztásban rejlik – de vajon melyik késői burgonya a magyar gazdák igazi kedvence, ha hosszú tárolásról van szó?


Késői fajták – a tárolás bajnokai

A késői érésű burgonyafajtákat kifejezetten hosszú tárolásra nemesítették. Ezek a krumplik vastagabb héjjal, keményebb hússal rendelkeznek, így jobban bírják a hónapokig tartó pincében pihenést. A legfrissebb szakmai ajánlások szerint a következő fajták a legnépszerűbbek:

  • Desiree – A klasszikus, piros héjú csoda. Nemcsak finom, de akár áprilisig is eláll, ha hűvös, sötét helyen tartod.
  • Marabel – Az aranysárga belsejű sztár, mely még márciusban is friss lehet. Kiváló főzni és sütni is!
  • Laura – Kiválóan ellenáll a rothadásnak, és a csírázás is csak nagyon későn indul be nála.
  • Red Scarlett – A magyar piac egyik nagyágyúja, amely a háziasszonyok kedvence a tartóssága miatt.
  • Agria – Az igazi sláger, főleg a sültkrumpli-rajongóknak! Hosszú hónapokig megőrzi a minőségét.


burgonya

Fotó: Shutterstock


Mitől áll el tovább a burgonya?

A siker titka a megfelelő fajta mellett a tárolásban rejlik. A szakértők szerint a legjobb, ha a burgonyát 4-8 °C-os, sötét, jól szellőző helyen tartod. A magasabb páratartalom segít elkerülni a fonnyadást, de a túlzott nedvesség penészt okozhat! És ne feledd: mindig válogasd át a krumplit, mielőtt elrakod – egy rossz szem tönkreteheti az egész ládát.

Extra tipp: A csírázás ellensége

Ha igazán profi akarsz lenni, tarts néhány almát a krumpli mellett: az alma által kibocsátott etiléngáz késlelteti a burgonya csírázását! Persze, a legfontosabb, hogy a fent említett fajtákból válassz, ha hosszú távra tervezel.


Összegzés

Bár mindegyik felsorolt fajta szuperül tárolható, a szakértők szerint az Agria és a Desiree viszik a prímet, ha a leghosszabb ideig eltartható burgonyáról van szó. Válaszd ezeket, és garantáltan nem maradsz krumpli nélkül a tél végére sem!

Te melyik fajtára esküszöl?

Indexkép: Shutterstock