A diéta, a tápanyagszegény étkezés, valamint a fényhiány mind okai a télen kialakult vitaminhiánynak.

A vitaminok szerepe a táplálkozásunkban

Míg napi vitaminszükségletünket a nyári időszakban könnyen pótoljuk, addig a téli hónapokban kevesebb lehetőségünk van erre. Bár a legjobb természetes forrásból bejuttatni őket a szervezetünkbe, néha szükség van más megoldásra.

A vitaminok részt vesznek szinte az összes anyagcsere-folyamatban. Csak néhányat tudunk magunknak előállítani, a többit a táplálkozásunkkal kell felvennünk. Nem véletlen az sem, hogy télen sokkal többen betegszenek meg, hiszen ilyenkor alig fogyasztunk zöldséget vagy gyümölcsöt. A betegségek legyőzéséhez azonban kellő mennyiségű vitaminra van szükség, így az immunrendszerünk erős maradhat.

Vitaminok megfázás ellen

A legtöbbeknek azonnal a C-vitamin jut az eszükbe, ha arra a kérdésre kellene válaszolni, hogy melyik a legjobb immunerősítő. Nem véletlen, hiszen a megfázás ellenszerként kiváló C-vitamin kulcsfontosságú szerepet játszik a T-sejtek egészséges működésében. Mivel sajnos a magas és hosszan tartó hőkezeléssel a zöldségek és a gyümölcsök vitamintartalmának nagy része elveszik, így azt szokták javasolni, hogy főleg a téli időszakban, fogyasszuk őket nyersen.

Amennyiben szívesebben eszünk meleg és kész ételeket, abban az esetben mindenképpen szükség van egy kis salátára, plusz gyümölcsre, bár még ezzel sem biztos, hogy elegendő mennyiségű C-vitaminhoz juttatjuk a szervezetünket. Az átlagos napi igény fedezésére 1-2 kivi, 2 narancs, vagy 2 alma is megfelelő lehet, viszont a megfázásos hónapokban nem árt kapszula formájában is pótolni.

Vitaminok téli depresszió és stressz ellen

Aki sokszor érzi magát levertnek, nyugtalannak, depressziósnak, esetleg gyakran izgatott, annak érdemes egészséges reggelivel kezdenie a napot. Jó megoldást jelent a müzli, tele mogyoróval és dióval, de választhatóó napraforgós keverék is. Ezek mindegyikében rengeteg a B1-vitamin, amely segít a stressz leküzdésében, védi az idegeket, amire a téli fényhiányos időszakban nagy szükségünk van. Nagyon jó B1-vitamin-forrás még a sertés- és a csirkehús. A stresszes életmódot élőknél nem árt, ha rendszeresen szerepel az étlapon valamilyen csirkemellből készült fogás.

A káposzta kiváló megoldás téli vitaminpótlásra - fotó: pexels.com

Ugyanez elmondható a magnéziumról, ami a téli depresszió elleni hangulatunkat javíthatja. Magnéziumban gazdag élelmiszer az avokádó, a káposztafélék, valamint szinte az összes olajos mag. Ha a szervezetünkben megfelelő mennyiségű magnézium van, akkor nem lesz gond többé az éjszakai alvással sem.

Egy vitamin a napfényhiány ellen

Akik keveset mennek a szabadba, sokat dolgoznak, irodában ülnek egész nap, azoknak a D-vitamint kötelező valamilyen formában pótolni. Mivel ezt a szervezetünk nem tudja magától előállítani, így nem termelődik csak úgy. Amikor nincs lehetőség napi húsz percet a napon tartózkodni, amivel a szervezetünk feltöltődhetne megfelelő mennyiségű D-vitaminnal, akkor muszáj olyan ételekhez nyúlni, amelyek segítenek a pótlásban.

Remek forrás a lazac, a hering, a gomba, a tojás, de jó megoldás még a zabpehely, valamint a narancs. Ősztől tavaszig viszont nem árt D-vitamin-készítmények segítségével támogatni a szervezetünket, hiszen a tél végére akár súlyos hiányállapot is felléphet.

A nőknél még fontosabb ennek a vitaminnak a pótlása, amit legjobb kalciummal együtt bevenni. Ezek ugyanis a csontok egészségét szolgáló legfontosabb tápanyagok. A csontritkulás csonttöréshez vezethet, ami nagy hatással lehet az életminőségre. A hölgyek esetében a menopauza idején az ösztrogénszint rohamos csökkenése miatt nő a csontritkulás kockázata. Az ösztrogén természetes védőszerepet játszik az erős csontozat fenntartásában, viszont egy bizonyos kor után a kockázat minden nőnél magasabb.

Megfelelő mennyiségű kalcium- és D-vitamin-bevitellel azonban segíthetünk a csontok megerősödésében. Utóbbi növeli a kalcium felszívódásának esélyét, így ezt a két vitamint kizárólag együtt érdemes fogyasztani, ha a cél a csontritkulás megelőzése.