Szent Anna a Szűz Mária édesanyja volt. Ő a szövőmunkások, a csipkeverők, a szabók, a kádárok, az asztalosok és a bányászok védőszentje. Kultusza a középkorban a keddi naphoz kötődött, mely az asszonyok számára sokáig dologtiltó napnak számított, és ekkor fohászkodtak sokan gyermekáldásért is. De sajnos a heti dologtiltó napok elmúltak, így évente egyszer, Anna napján emlékezünk rá, amelyhez sokféle hagyomány kötődik.

  • Ezen a napon szakad meg a kender töve, így a mai nappal kezdték meg annak nyűvését, vagyis a gyökerével együtt történő betakarítását.
  • Anna napon szívesen rendeztek mulatságokat, melyek közül a leghíresebb a Balatonfüreden minden évben megrendezésre kerülő Anna bál. Az első bált 1825-ben rendezték meg, és azóta is, az Anna naphoz legközelebb eső szombaton szokták megtartani azt.
  • De a mai napon szedték le az Anna-babot is, ha napsütéses idő volt.

Az Anna napkor felszedett hagyma jobban eláll. Fotó: 123rf.com

Az Anna napkor felszedett hagyma jobban eláll. Fotó: 123rf.com

  • Úgy tartották, az ezen a napon felszedett vöröshagyma tovább fog majd elállni.
  • Ha Anna napján esik, hat hétig esni fog. De ha süt a Nap, azzal sem járunk jobban, mert akkor nagy fagyok várhatóak a télen. Ha viszont felhők gyülekeznek az égen, sok lesz a hó télen.
  • De nem csak jót várhatunk Annától. Úgy tartják, a kötényében hordja a legyeket, és ahol nyitott ajtót, vagy ablakot talál, oda bizony be is dobja őket. Így hát, bár ma igazi kánikula várható, azért mindenki legyen óvatos a nyitott nyílászárókkal!