A sajtot nem csak az egerek kedvelik. Sokaknak szinte minden nap kerül az asztalára valamilyen formában. Akár csak magában, akár szendvicsbe téve, akár melegszendvicsen, vagy rántva, grillezve, igazán nagyon finom csemege. Ráadásul a sajt nem csak finom, hanem nagyon egészséges is. Habár a sajt készítése művészet, éppen ezért nagyon komoly szaktudás és megfelelő környezet szükséges hozzá, azért otthon is el lehet készíteni egy jóval egyszerűbb, de mégis nagyon finom házi sajt változatot.

A házi sajt készítése pedig manapság nagyon népszerű, ami nem is véletlen. Egyrészt a sajt ára is igencsak megemelkedett, így célszerű az otthoni változatokat előnyben részesíteni. Másrészt különleges dolog, ha valaki a saját keze által készített sajtot kínálja fel, ami igazán nagy büszkeségre adhat okot. Ráadásul a sajtot úgy ízesíthetjük, ahogyan csak szeretnénk, így se szeri, se száma a lehetséges, általunk elkészíthető változatoknak. Sőt, akár még a kecskesajt készítését is el tudjuk sajátítani, amelyről bővebben írtunk egy korábbi cikkünkben.

Készíts otthon sajtot

A legfontosabb tudnivaló, amit nem lehet szem elől téveszteni, hogy házi sajt csakis friss tejből készülhet, mert csak a friss tejben vannak meg azok az élő kultúrák, amelyek a sajt előállításához szükségesek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megbízható helyről szerezzük be a sajt készítéséhez a tejet.

házi sajt készítés

A házi sajt készítése sok örömet okoz, és büszkeséggel tölti el készítőjét. Fotó: Pixabay

A házi sajt készítésébe érdemes belevágni, hiszen friss sajtunk lesz, amely nagyon jól kenhető, és ízlés szerint készülhet számtalan formában, így akár idényenként is változtathatunk rajta. Amikor szezonja van, kerülhet bele medvehagyma, de akár bors, lilahagyma, chilipaprika, minden, amit csak szívesen kipróbálnánk.

Egy kisebb méretű sajthoz szükségünk lesz 1 liter friss házi tejre, 1 evőkanál 9%-os ecetre és 1 evőkanál sóra.


A tejet öntsük egy magas falú lábasba, forraljuk fel, majd vegyük le a tűzhelyről és keverjük hozzá az ecetet. Ezután óvatosan keverjük meg, és várjuk meg, amíg a savó és a túró szétválik. Ezután pihentessük addig, amíg langyosra hűl, és adjuk hozzá a sót. Keverjük el, majd egy szűrőkanál segítségével szedjük ki a sűrűjét. Ekkor kerülhetnek bele a különböző fűszerek.

A kész túrót tegyük tiszta vászonkendőbe vagy konyharuhába, fogjuk össze és tegyük szűrőbe 1 órára, hogy ki tudjon belőle csepegni a felesleges folyadék. Ha van formánk, akkor helyezzük abba, hogy szép, kerek legyen az elkészült sajt, amit ezután egy napra tegyünk hűtőszekrénybe, majd bátran fogyasszuk.

Ezért együnk gyakran sajtot

A sajt fogyasztása nagyon egészséges, sőt, kutatások szerint a sajt rendszeres fogyasztása csökkenti a szívinfarktus és a stroke kockázatát. Nem véletlen, hogy a sajt készítése és fogyasztása világszerte komoly hagyományokkal rendelkezik, így például Svájcban, Franciaországban vagy akár Görögországban is különlegesen finom, tradicionális sajtokat készítenek.

Van, ahol a zsírosabb, kenhetőbb sajtokat helyezik előtérbe, van, ahol a szárazabb, reszelhetőbb fajtákat, míg sokan kedvelik a penészes sajtokat. A lényeg, hogy a sajt íze, illata és állaga tökéletes legyen, amely persze folyton fejlődik és változik egy sajt esetében. A felhasználási módja pedig rendkívül gazdag. Ehetjük a sajtot csak magában, de kiváló dióval, szőlőlvel, almával, vagy egy pohár finom borral is. Ráreszelhetjük egy finom tésztaételre, kiránthatjuk, lehet belőle fondue, vagy akár sajttorta, de húsokra olvasztva is kiváló, és még a rántotta is sokkal finomabb lesz tőle.

A sajtok megítélése az egészségre gyakorolt hatásukról kettős, hiszen sokan tartanak a fogyasztásuktól a zsír- és koleszterintartalmuk miatt, azonban sok kutatás támasztja alá egészségmegőrző hatásukat, különösen a stroke, vagy a szívinfarktus megelőzésének tekintetében. Ezt nevezik a kutatók "francia paradoxonnak", melynek a lényege, hogy bár a hagyományos francia étrend az átlagosnál jóval több koleszterint és telített zsírokat tartalmaz, ami a szívproblémák egyik fő kiváltó oka, a statisztikák szerint ezek a betegségek mégis kevéssé érintik a franciákat. Ennek oka valószínűleg az lehet, hogy a sajtok többsége a szervezetben lévő "jó" koleszterin szintjét emeli, míg a "rossz" koleszterin szintet csökkenti.

A tanulmányok szerint napi 40 gramm sajt fogyasztása tíz százalékkal csökkentheti a stroke kialakulásának kockázatát, valamint a szívbetegségek kialakulásának gyakoriságát.  A sajtoknak ezen kívül nagyon magas a kalcium tartalma, így emiatt a telített zsírokból kevesebb szívódik fel a szervezetünkben.

A sajt ezen kívül kiváló fehérjeforrás, emellett egészséges zsírokban, kalciumban, valamint D- és B-vitaminokban is gazdag. Egyes típusai probiotikumokban is gazdagok. Azonban ügyelni kell rá, hogy milyen sajtot választunk, hiszen nagyon sok sajtkészítményben vagy ömlesztett sajtban találhatók káros adalékanyagok, amelyek egyáltalán nincsenek jó hatással az egészségünkre, sőt, árthatnak is annak.

A legegészségesebb sajtok

1. Túró

Habár mondhatnánk, hogy a túró nem sajt, a lágy, kenhető, túró állagú, érlelés nélküli friss sajtok nagyon is egészségesek. Kevés kalóriát, de annál több fehérjét juttatnak a szervezetünkbe, emellett az élőflórás túrók probiotikumban is gazdagok, így javítják az emésztést, erősítik az immunrendszert, és még a fogyásban is számíthatunk rájuk.

sajtok

Rengeteg sajt közül válogathatunk, melyek számtalan formában fogyaszthatók. Fotó: Pixabay

2. Parmezán

A parmezán a legtöbb ételt izgalmassá teszi egyedi ízével, és egy evőkanálnyi belőle csupán 32 kalóriát és 2 gramm fehérjét tartalmaz. A kalciumban gazdag parmezán ráadásul segíthet enyhíteni a fáradtságot, a levertséget, sőt, még a hangulatingadozásokat is csökkenteni tudja.

3. Kecskesajt

A kecsketejből készült, érlelt sajtoknak nagyon magas a fehérjetartalma, ráadásul a kecsketejben található zsírok gyorsabban szívódnak fel, mint a tehéntejben lévők, így már jóval kevesebb sajt elfogyasztása is teltségérzetet ad.

4. Mozzarella

Ez a klasszikus olasz sajt egyharmaddal kevesebb zsírt tartalmaz, mint a többi sajt. Ezen kívül tele van proteinnel, és előbb okoz teltségérzetet is.

5. Feta

A feta fogyasztása nagyon jót tesz a szívnek, hiszen napi rendszerességű fogyasztása esetén csökkenteni tudjuk a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A fetában 30 százalékkal kevesebb a telített zsírsav, ami az artériák elzáródásáért felelős.

6. Svájci sajtok

A svájci sajtok méltán világhírűek, hiszen a csodás legelőkön nevelkedett tehenek és kecskék remek aromájú tejet adnak, így a sajtoknak is fantasztikus ízt kölcsönöznek, fogyasztásuk pedig igazán jót tesz az egészségünknek és a közérzetünknek is.

Jó étvágyat és kiváló házi sajtokat kívánunk!