Júliusban sem feledkezhetünk meg a paradicsomról és a paprikáról, hiszen ahhoz, hogy bőségesen teremjenek, egész nyáron gondoskodnunk kell róluk. Ráadásul ezzel a pár művelettel azt is biztosíthatjuk, hogy hosszú ideig szüretelhessük a finomságokat a kertünkből.

A kertben termett finomságok ugyanis több szempontból is nélkülözhetetlenek. Egyrészt tudjuk, mivel voltak, vagy éppen nem voltak kezelve, és a legjobb érettségi pillanatban, frissen és finoman tudjuk őket a családi asztalra tenni.

Ezt kell tudni a paradicsom kacsozásáról

Fontos, hogy ne hagyjuk abba a paradicsom hónaljhajtásainak eltávolítását júliusban sem. Akár ki is törhetjük, vagy ki is metszhetjük, a lényeg, hogy ne feledkezzünk meg róla, hiszen ezáltal sokkal nagyobb és tökéletesebben érett paradicsomokat szüretelhetünk.

A kacsozás, vagyis a paradicsom metszése sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk. A titka, hogy hetente törődjünk vele, mert akkor nem tud túlságosan fejünkre nőni a növény.

1. A determinált, vagyis a nem folytonos növekedésű paradicsomfajták esetében nem kell kacsozni. Ennek az az oka, hogy ezek bokros növekedésű paradicsomok, így miután elértek egy bizonyos magasságot, már nem növekednek tovább, így termést sem fognak hozni ekkor. Ezért, ha még meg is metsszük őket, még kevesebb lesz rajtuk a termés.

2. A nem determinált növekedésű paradicsom esetében azonban nagyon fontos a kacsozás. Ha ugyanis ezt nem tesszük meg, óriási lombot fog növeszteni, amiben jóval kisebb termések lesznek, és azok sem tudnak jól megérni, hiszen a növényt nem járja át a levegő és a napfény. Nem is beszélve a rengeteg betegségről és kártevőről, amelyek sokkal könnyebben támadják meg a paradicsomot, ha nem gondozzuk megfelelően.


paradicsom

A paradicsom kacsozását hetente érdemes elvégezni. Fotó: Pixabay

3. Nagyon fontos, hogy soha ne metsszük le a legmagasabban növő virágokat, hiszen ezáltal megállna a növény növekedése, így oldalirányban terjeszkedne, és bokrosodna. Mi pedig pontosan ezt akarjuk elkerülni a kacsozással.

4. A hónaljhajtásokat még akkor metsszük le, amikor azok kicsik, hiszen egyrészt így sérül meg legkevésbé a növény, és így von el minél kevesebb energiát a terméstől.

5. Ne csak a hónaljhajtásokat távolítsuk el, hanem azokat a fattyúhajtásokat is, amelyek a növény tövénél nőnek.

6. A paradicsomot kora reggel metsszük meg, mert ilyenkor még nem puhulnak fel a napfénytől. Később már jóval nagyobb a növény sérülésének veszélye.

7. Mindig válasszuk ki a főhajtást és a fő oldalágakat, és ezután már könnyebben találjuk meg a metszésre alkalmas hónaljhajtásokat.

8. A hónaljhajtásokat a legegyszerűbb a hüvelyk- és mutatóujjunkat összecsípve eltávolítani. Ha viszont már vastagabbak a hajtások, inkább metszőollót vagy kést használjunk, hogy minél kisebb legyen a sebzési felület.

9. Ha egy második főhajtás hajt ki a földből, azt is távolítsuk el. Akár máshová is elültethetjük, így önálló növényként hozhat majd termést.

Ezzel is foglalkoznod kell júliusban, ha paradicsomot termesztesz

1.  A tápanyag pótlásáról sem szabad megfeledkezni.  A paradicsom a nyár folyamán akár kétszer, háromszor is kaphat tápoldatot. Nagyon meg fogja azt hálálni.

2. A kalciumról se feledkezzünk meg. Ha egy nagy, rothadó folt látszódik a bogyó alsó, földhöz közelebbi részén, amelyen később penészréteg keletkezik, akkor ez sajnos a paradicsom csúcsrothadása. Ennek oka egy fejlődési rendellenesség, amelyet a kalcium hiánya okoz. A kalciumnak fontos szerepe van a sejtnövekedésben és a sejtfal megfelelő kialakulásában. Ha a növény nem képes felvenni a kalciumot, akkor idővel a sejtek elhalnak. A csúcsrothadás már a zölden fejlődő bogyókban is felfedezhető, sőt, még a paprikán is kialakulhat.

Az ok nagyon egyszerű. Nem az a baj, hogy nincs kellő mennyiségű kalcium a talajban, hanem az, hogy a növény nem tudja azt felvenni onnan. Ha a talaj kiszárad két öntözés között, vagy a talaj túlságosan felmelegszik, illetve, ha túl sok tápoldatot vagy műtrágyát adtunk a növénynek, mind előidézhetik ezt az állapotot.

Sajnos azokon a bogyókon, amelyeken már megjelent a csúcsrothadás, nem tudunk segíteni, de azzal, ha megszüntetjük a kiváltó okokat, könnyedén el tudjuk kerülni. Így hát, öntözzük rendszeresen a paradicsomot, mulcsozzuk a felszínt, hogy ne száradjon ki olyan gyorsan, és ne melegedhessen fel olyan könnyedén. És persze tartsuk be a tápoldatozás mennyiségi és gyakorisági kitételeit.

paprika a kertben

A paprikáról se feledkezhetünk meg júliusban. Fotó: Pixabay

A paprika körüli teendők júliusban

1. Az étkezési paprika nem igénytelen növény. Nagyon fontos, hogy rendszeresen öntözzük. Nem elég, ha csak ímmel-ámmal locsolgatjuk, bőséges vízellátásra van szüksége.

2. Az sem elég számára, ha a palánták elültetése előtt trágyázzuk meg a talajt. A virágzását követően folyamatos, kis adagokban kell a tápanyagot pótolni, hogy a virágokból szép termés fejlődhessen.

3. A támrendszerre is figyeljünk oda, és rendszeresen ellenőrizzük.

4. A folyton növő paprika esetében nagyon fontos, hogy ne bokrosodhasson túl a növény. Így ugyanis nem lesz elég energiája virágozni, és termést növeszteni. A paprika esetében is fontos a metszés. Az 5-7 cm magasságot elérő első hajtások közül ki kell választani a legszebbet, és a többit tőből el kell távolítani. Erős növekedés esetén az első elágazás alatti levélhónaljakból is fejlődhetnek hajtások, melyeket szintén tőből kell eltávolítani, amit kacsozásnak nevezünk.

5. A paprika tápanyagigényéről se feledkezzünk meg. Virágzásig biztosítani kell a kiegyensúlyozott nitrogénellátást, míg a termésképzés alatt a paprika káliumigénye nő meg. A kalcium hiánya csúcsrothadást okoz, de figyelni kell a paprika folyamatos mikroelem ellátására is. A tenyészidőszak végén a tápanyagigénye csökken.

Jó munkát, és bőséges paprika- és paradicsomtermést kívánunk!