A rózsát nyújtó kéz mindig illatos. Fotó: 123rf.com

A rózsát nyújtó kéz mindig illatos. Fotó: 123rf.com

Nincsen rózsa tövis nélkül, tartja a mondás, pedig a rózsának nem is tövise, hanem tüskéje van. És ezen kívül még oly sok mindent nem tudunk a virágok királynőjének nem is olyan hétköznapi életéről.

A rózsa, nem túl meglepő módon, a rózsafélék családjába tartozik. Körülbelül 200 fajt tartanak számon, melyek nagy többsége lombhullató, bár Délkelet-Ázsiában találkozhatunk örökzöld rózsákkal is. A rózsafajok termése aszmagcsoport, melyet a rózsák esetében csipkebogyónak nevezünk. Kedveli az agyagos, tápanyagban dús talajt és a napfényt. Mi pedig kedveljük őt, és erre minden okunk meg is van.

 • A rózsaszirmokból már az ókorban is nyertek ki olajat, melynek óriási értéke volt.
 • Az ókori egyiptomiak szent növényként tisztelték, és Ízisz istennőnek ajánlották fel.
 • Az egyiptomi királynő, Kleopátra szobáinak padlóját előszeretettel hintették be rózsaszirmokkal, hogy illatos szőnyegen járhasson. Néró egy téli lakomára egy tonna aranyért hozatott Egyiptomból rózsákat.
 • Szagolj bele jó mélyen egy illatozó rózsába, és a memóriád javulni fog, a stressz szinted pedig csökkenni.
 • A világ legidősebb rózsáját körülbelül 1000 évesre becsülik, és a német Hildesheim katedrális falán éli életét, rózsás hangulatban.
 • Sajnos a tetvek is odavannak a rózsáért, ezért fontos, hogy permetezd. Azonban, ha levendulát vagy zsályát költöztetsz a közvetlen szomszédságába, máris sokat tettél azért, hogy megkeserítsd a tetvek életét, ugyanis ki nem állhatják a belőlük áradó illóolaj illatát

A száraz szirmok potpourriként élhetnek tovább. Fotó: 123rf.com

A száraz szirmok potpourriként élhetnek tovább. Fotó: 123rf.com

 • A rózsa színe rejtett jelentést takar. A vörös rózsáról tudjuk, hogy a szerelem egyik legromantikusabb kifejezője, így ha ezt ajándékozol, azzal szavak nélkül mondhatod ki, hogy szeretlek. A fehér rózsa az ártatlanság és a hűség mellett a búcsúzás szimbóluma is, ezért szoktak temetéseken is ezzel búcsúzni. A rózsaszín rózsával kifejezheted háládat, vagy köszönetedet, de az első randevún is ígéretes lehet ilyet kapni. A barackszínű rózsa szerénységet jelent. A sárga rózsa barátságot, de beteljesületlen szerelmet is jelképez, míg a lila varázslatot, bűbájt jelent.
 • Míg hazánknak a tulipán, addig az Egyesült Államoknak és az Egyesült Királyságnak is a rózsa lett a nemzeti virága.
 • Házilag is könnyen tudsz rózsavizet készíteni. Gyűjts össze körülbelül 45 dkg szirmot, és figyelj, hogy a legillatosabbak közül válassz. Tegyél fel egy teáskannában vizet melegedni, dobd bele a szirmokat, és lassú tűzön melegítsd tovább. Erősíts egy locsolócsövet a kanna kiöntőjéhez, a másik végét pedig helyezd egy palack szájába. Amikor a gőz kezdene kiáramolni, hűtsd le a cső közepét hideg vízzel, így a tömény rózsavíz egyenesen a palackba fog csepegni.
 • A szirmokból illatos potpourrit is készíthetsz. Gyűjtsd össze, majd szárítsd meg őket. Csak teljesen ép, tiszta szirmokat gyűjts. Hogy még izgalmasabb legyen, tegyél hozzá szárított levendulát, kakukkfüvet, rozmaringot, szárított narancs- és citromhéjat. Ha az illat pár héten belül elszáll, csepegtess rá illóolajat.
 • A még illatos, de már hervadásnak induló rózsádból készíts rózsazselét. A legjobb alapanyag ehhez a sötétpiros, erős illatú rózsa. Vágd össze apróra a szirmokat. Két csésze rózsasziromhoz, adj hozzá 4 csésze vörösbort vagy almalevet, majd vízzel felöntve forrald pár percig. Szűrd le a levet,és keverj hozzá zselésítőt, cukrot és citromlevet, ízlés szerint. Máris kész a csodásan illatozó rózsazselé, amely saját fogyasztásra, de ajándékozásra is különleges meglepetés.
 • A rózsából készülhet még szörp, szirup, lekvár, de kitűnően alkalmazhatóak szirmai különféle ételek díszítéséhez is.