Az orgona olyannyira különleges helyet tölt be a szívünkbe, hogy habár összesen csak körülbelül három hétig gyönyörködhetünk a virágainak látványában, nagyon sok kertben adunk neki helyet. De ez nem is csoda, hiszen csodálatos látványt nyújt, és az illata is leírhatatlan, amely teljesen belengi a kertünket.

Nem véletlenül lett az orgona az első szerelem jelképe, frissessége és bája miatt, és az sem véletlen, hogy az édesanyák és nagymamák csokraiba is belekerül, amikor anyák napján köszöntjük őket. De még a ballagóktól is vele veszünk búcsút. Nem igényel sok törődést, azonban van néhány részlet, amit ismernünk kell ahhoz, hogy az orgona hosszú éveken át örvendeztessen meg bennünket virágaival.

Erre van szüksége az orgonának

Az orgonát mindenképpen a kert napos, meleg részére ültessük. Kedveli az agyagos, de nem túl magas talajvízű talajt. A szélnek jól ellenáll, és akár bokorfaként, akár sövényként is megállja a helyét a kertünkben.

orgona metszés

Egyáltalán nem mindegy, mikor és hogyan metsszük meg az orgonát. Fotó: Pixabay

Az orgona ültetésének ideje március és november közé esik, így ha még nem kapott helyet a kertünkben, idén könnyedén változtathatunk ezen. Az viszont nagyon fontos, hogy csakis fagymentes időben ültessük.

Az ültetőgödör nagysága legyen 60x60x60 cm. Tegyünk a gödör aljára szerves trágyát, majd fedjük le egy réteg földdel, hogy az orgona gyökerei ne érintkezhessenek közvetlenül vele. Fontos, hogy a gyökérnyak egy szintben legyen a talaj szintjével, és a földlabda ne látszódjon ki a földből. A talaj tömörítése után alaposan öntözzük meg. Ha sövényt szeretnénk telepíteni belőle, akkor 60-80 centiméteres távolságot tartsunk a tövek ültetésénél.


Az orgonát zölddugványozással lehet gyökereztetni, de ez nem könnyű feladat, így ha biztosra szeretnénk menni, akkor vásároljunk inkább csemetét. Az orgonát rendszeresen kell permetezni, mert a levélaknázó moly és a levélfoltosságot okozó gombák is fenyegetik.

Nagyon fontos, mikor és hogyan metsszük az orgonát

Az orgonából léteznek alacsonyabb, 3-4 méter magasra növő fajták, de akadnak olyanok is, amelyek akár a 8-10 méteres magasságot is könnyedén elérhetik, ha nem metsszük meg őket rendszeresen. A legtöbb orgonát addig nem szükséges metszeni, amíg el nem éri a 2-2,5 méteres magasságot. Az ideális időpont a metszésre az elvirágzás után következik be, így az új hajtásoknak lesz idejük kifejlődni a következő virágzásig.

Fontos, hogy az orgona elvirágzása után a teljes virágzatot eltávolítsuk, így megelőzzük, hogy a növény magot érleljen, és másodvirágzásra tudjuk késztetni. Az ágakat egyharmad részben metsszük vissza és a földközeli hajtásokat is vágjuk ki, amelyek vélhetően a törzs föld alatti részéből indultak fejlődésnek.

Fontos, hogy a korona belseje szellős legyen, hogy kellő mennyiségű levegő és fény juthasson be, így szükség van a korona belsejében elhelyezkedő ágak megritkítására is. Ha a koronát egészen a talaj szintjéig vissza szeretnénk metszeni, azt mindenképpen most, kora tavasszal kell megtennünk.

Fontos, hogy mindig távolítsuk el az elszáradt virágokat, és az első néhány év folyamán az elvirágzott hajtásokat és terméseket is vágjuk le. Így segítjük az orgonát, hogy minél hamarabb meg tudjon erősödni. A gyenge vesszőket és az ágakat a tél folyamán kell megmetszeni.

Ahogy a törzs öregszik, egyre kevesebb és kisebb virágokat fog hozni, melyen nagyban segíthetünk, ha rendszeresen metsszük. Az elöregedett töveket tehát meg kell ifjítani, míg a sarjakat el kell távolítani, a beteg, sérült ágakat pedig tőből vissza kell vágni. Tartsuk meg a ceruza vastagságú ágakat, mert ezeken lesz a legtöbb virág, de a kicsi, sok ágú hajtásokat vágjuk vissza.

Nyáron vágjuk vissza az elszáradt virágokat az első ágig, hogy tömött maradjon a növény, és ne kopaszodjon fel. A fiatalító metszést középen kell kezdeni, és soha nem a külső ágakon. Az ágakat 30-40 cm hosszúrságúra vágjuk vissza. Az első évben érdemes az ágak egyharmadát visszavágni, míg a második évben belülről kifelé haladva azoknak az ágaknak a felét metsszük meg, amelyek az előző évben kimaradtak. A harmadik évben kerüljön sor a külső ágak megmetszésére.  A keletkezett gyökérhajtásokat a lehető legmélyebben vágjuk le.

Az orgona nem csak szép, hasznos is

Az orgona enyhén mérgező, így nagyon óvatosan kell felhasználni egyes részeit. A népi gyógyászat a szárított levelekből, illetve a kérgéből készített teát, melyet lázcsillapításra használtak, a virágaiból készített teát pedig az immunrendszer és az emésztőrendszer erősítésére használták.

orgona

Az orgonának nem csak a látványa, de illata is csodás. Fotó: Pixabay

A virágjából kiváló reumaolaj készíthető, mely bedörzsölve hat az ízületekre, de belélegezve még megfázás ellen is kiváló. Virágjából ezen kívül készülhet még szörp, lekvár és szirup is. De természetesen nagyon sok parfüm alapanyagaként is visszaköszön, és szappant is készíthetünk belőle.

Metszés után készítsünk díszt az orgona ágaiból

A metszés után nem kell eldobni az orgona egészséges vesszőit, hiszen csodás díszeket tudunk belőlük készíteni. Ehhez távolítsuk el a kérget a vesszőkről, majd vágjuk fel 10-15 cm hosszúságúakra. Hagyjuk pár napig száradni, majd ragasztópisztoly segítségével készíthetünk belőle koszorút, ajtódíszt, vagy bármit, amit csak elképzeltünk.