A nyár egy pillanat alatt elillant. Ez azonban nem meglepő, hiszen a kertészek számára oly kedves évszak, bár ugyanúgy három hónapból áll, mint bármelyik másik, mégis jóval rövidebbnek tűnik. Természetesen ennek az is az oka, hogy rengeteg feladat vár ránk ilyenkor, és ha az ember nem tétlenkedik, az idő is gyorsabban repül. De az ősz sem a pihenés időszaka. Nagyon sok munka vár ránk akkor is, amelyek egy részét már most el kell végezni.  Ráadásul most, amíg az időjárás még enyhe, sokkal kellemesebb elvégezni ezeket a munkálatokat, mint a hűvös, esős időszakokban.

madáretető télre

Gondoskodj a kert madarairól. Fotó: 123rf.com

1. Készülj fel a madáretetésre!

Bár most még rengeteg ennivaló vár a madarakra, hamarosan ez sajnos már nem mondható el. Így érdemes már most felkészülni az etetésükre. Első feladatként ellenőrizd a madáretetőket. Ha megrongálódtak, javítsd meg, vagy cseréld le őket újra. Ha rendben vannak, akkor takarítsd ki őket, hogy amikor eljön az idő, csak a friss eleséget kelljen beletenni és máris indulhasson a falatozás. A madarak számára itatót is helyezz ki, hiszen télen erre is nagy szükségük lesz. Ügyelj rá, hogy mind az etető, mind az itató a macskák és egyéb állatoktól védett helyen legyen.

Célszerű a kert egy nyugalmas pontjára helyezni, hogy a madarak ne féljenek a használatától. Azonban, ha teheted, azért olyan helyet válassz, amely a nyugalma mellett megadja neked azt a lehetőséget, hogy nézhesd a madarakat evés és ivás közben. Nagyon vidám perceket tudnak ugyanis okozni, amikor otthonod rejtekéből titkon megfigyeled őket. Természetesen az elsődleges szempont, hogy nyugodtan tudjanak táplálkozni, de azért ha megoldható, láthatóak is legyenek a számodra.

2. Takarítsd le a kerti bútorokat és végezd el rajtuk a szükséges karbantartásokat

Ha fából készült bútoraid vannak, érdemes ilyenkor leápolni őket, hogy teljes pompájukban várhassák a tavaszt. Ha van helyed, ne hagyd kint a bútorokat az őszi és a téli időszakban. A sok eső egészen biztosan nem tesz jót nekik, ráadásul valószínűleg feleslegesen hagynád elől őket, hiszen nem fogjátok használni az őszi és a téli időszakban. A medencét se felejtsd el leereszteni és kifertőtleníteni, akár épített, akár felfújhatós változatról van szó. Semmi esetre se hagyd a mozgatható medencét a gyepen, mert a pázsitot nagyon meg fogja viselni, ha egész télen nyomás nehezedik rá.

őszi ültetés

Ősszel készül a tavaszi virágoskert. Fotó: 123rf.com

3. Ültesd el a tavaszi hagymás virágokat

Ezt szeptembertől kezdve egészen az első fagyokig megteheted. A legkedveltebbek a hóvirág, a tulipán, a nárcisz, a jácint, de nagyon sok csodálatos tavaszi virág közül válogathatsz. A hagymás virágok közös jellemzője, hogy a föld alatt módosult szárrész található, mely lehet hagyma, gumó, vagy hagymagumó. A hagyma egymásra boruló levelekből áll össze, amelyek úgy néznek ki, mint amilyeneket látsz a fogyasztásra alkalmas vöröshagymán is. A gumó ezzel szemben tömör, megvastagodott föld alatti hajtás, amelynek nincsenek egymásra boruló levelei. A hagymagumót kívülről egy hártyás burok veszi körül.

A hagymás virágokat soha ne egyesével ültesd. Igazán csoportosan tudnak csodálatos látványt nyújtani. Figyelj rá, hogy minél nagyobb méretű hagymákat ültess, mert csak ezekből lesznek virágaid tavasszal. Az apró méretű virághagymáknak még meg kell nőniük, hogy virágot tudjanak hozni. Az ültetéskor nagyon ügyelj rá, hogy háziállataid ne játszanak a hagymákkal, mert az elfogyasztásuk mérgező a számukra! A legtöbb télálló hagymás és gumós növény hosszú éveken át fog virágozni a kertedben, nem szükséges átültetni őket.

4. A nem télálló hagymások gondozása

Vannak olyan hagymás növények, amelyek nem télállóak, így a fagyok előtt ki kell szedni őket a talajból és biztonságos helyen teleltetni. Ilyen lehet a trópusi származású dália, de a kardvirág sem bírja a hideget. Amint a növény levelei elbarnultak, ki is veheted a földből a hagymáját.

Ha teheted, egy meleg, csapadékmentes napot válassz a hagymák felszedésére. Ásd ki a hagymákat és a gumókat, tisztítsd meg őket a rájuk ragadt földtől és hagyd őket megszáradni. Amelyik beteg, sérült vagy penészes, azt válogasd külön a többitől, és dobd ki, nehogy megfertőzzék az egészséges hagymákat, gumókat. Ha már kellően kiszáradtak, távolítsd el róluk a lombot. Érdemes ládában tárolni, száraz, fagymentes, védett helyen, míg tavasszal, az utolsó fagyok után újra el lehet ültetni őket. A ládába tegyél homokot vékony rétegben, de használhatsz tőzeget vagy fűrészport is a hagymák megóvására. Ezután helyezd rá egyesével a gumókat és a hagymákat úgy, hogy azok ne érintkezzenek egymással. A legideálisabb a tárolásra egy 10 fok körüli pince.

5. A cserepes hagymások téli védelme

Bár a nárcisz, a jácint nem igényli, hogy kivedd a hagymáikat a földből, mielőtt beköszöntenek a fagyok, ha cserépben élnek, őket is meg kell védened. A cserepeket állítsd szorosan egymás mellé, hogy védjék egymást, és helyezd őket védett helyre. Akár a ház fala mellett is tarthatod őket, ha nem jut hely számukra a pincében, de amikor valóban itt vannak a fagyok, tegyél a cserepek alá hungarocellt, és takard le zsákvászonnal a növényeket. Fontos, hogy ha a szabadban maradnak a cserepek, ügyelj rá, hogy ne álljon meg bennük a víz, mert azzal nem kap levegőt a hagyma, a csapadék pedig később bele is fagyhat a cserépbe.