A málna, habár őshonos hazánkban, sajnos egyre inkább tűnik el a kertekből. Pedig a boltok polcain igencsak jelen van, ráadásul igen borsos áron. Így hát érdemes a kertünkben tartani belőle. Főleg, hogy júniustól egészen az ősz közepéig terem, sőt, vannak olyan folyton termő fajtái is, amelyek a nyár közepétől egészen a fagyok beálltáig biztosítják a finom gyümölcsöt számunkra.

Ezért fontos, hogy gyorsan megmetszd a málnát

A gyümölcstermő növényeket általában tavasszal szoktuk megmetszeni, azonban a málna kilóg a sorból, amennyiben bőséges termést szeretnénk. A letermett és elszáradt málnavesszőket fontos, hogy közvetlenül a gyümölcstermés betakarítását követően lemetsszük a tőről. A vesszőket csonk meghagyása nélkül kell levágni. Ennek az az oka, hogy a csonkon sokszor taplógombák telepednek meg és ezek tönkreteszik a málnatövet.

málna termése kertben

A málna nyári metszése elengedhetetlen, ha sok gyümölcsöt szeretnénk jövőre is. Fotó: Shutterstock

A sarjak ritkítása során egy tövön 5-6 vesszőt szabad meghagyni. A tősarjak a növény tövéből fejlődnek ki, és csak pár évig élnek. A gyökérsarjak erősebbek a tősarjaknál, és a tövektől távolabb nőnek. Mivel saját gyökérzettel rendelkeznek, le tudjuk őket választani az anyanövényről, és új növényként el tudjuk őket ültetni.

Amennyiben kivágjuk a letermett vesszőket, úgy a folyamatosan növekvő új sarjak kellő módon tudnak fejlődni, és a következő évben termővesszőké válnak. Mivel sok kártevő lehet a levágott vesszőkön, azokat ne tegyük a komposztba, de ne is hagyjuk a talajon, hanem szedjük össze és semmisítsük meg.

Késő ősszel még egy metszésre lesz szüksége a málnának, amikor a 150 cm-nél hosszabbra nőtt vesszőket kell visszavágni. Ezt azért kell elvégezni, mert a vessző csúcsán ritkán fejlődik virág és a gyümölcs kifejlődése is korlátozott. Sövényművelés esetén méterenként érdemes 10-12 termősarjat meghagyni, majd ezeket 1,5 m-re visszavágni.

Ezt tedd, hogy a málnád jól érezze magát a kertedben

1. A málnanövény félcserje, ami azt jelenti, hogy a vesszői csupán két évig élnek. Az első évben fejlődnek ki, a második évben pedig elágaznak, virágot hoznak és gyümölcsöt érlelnek. Ezt követően sajnos elszáradnak. Talán ez is az oka annak, hogy bár régen szinte nem volt olyan kert, ahol ne termett volna málna, manapság egyre kevesebbet találunk belőle.

2. A málna érzékeny a talajvízre, és a homokos talajt sem kedveli. Fontos, hogy a kert szélvédett területét válasszuk ki számára. Mindenképpen szüksége lesz támasztékra is, amelyet előre készítsünk el számára.

3. A málna nagyon vízigényes növény. Ennek az az oka, hogy sekélyre hatoló gyökérzete van.

4. A málna fénykedvelő növény, azonban a túlságosan erős napfényt nem viseli jól. Telepítésének ideje ősszel vagy kora tavasszal jön el.

A málna töves vagy sövényes művelése

A töves művelés esetében gyakran nem alkalmaznak támrendszert, vagy karókat használnak. Fontos feladat a tövek között előbukkanó sarjak eltávolítása. A töveket ilyenkor 50-100 cm-es sor-és tőtávolsággal kell telepíteni.

A sövényművelés esetében a növények összefüggő sövényfalat alkotnak. Ekkor a tövek között fejlődő sarjakat nem távolítjuk el, csak ritkítjuk, a sor-és tőtávolság pedig 80x120 cm.

Ezért egyél málnát

A málna rendszeres fogyasztása segít megelőzni a különféle szív- és érrendszeri megbetegedéseket, mint például a szívrohamot vagy az érelmeszesedést. Segít megelőzni a súlyos látásromlást, és a makuladegeneráció egyik legismertebb természetes ellenszere. Enyhíti a menstruációs tüneteket, emellett fájdalomcsillapító hatása is van.

málna kosárban

A málna nem csak szép a szemünknek, de még jót is tesz neki. Fotó: Shutterstock

Segít megelőzni a daganatos betegségeket, magas az ellagsav tartalma, ami segít megszabadulni a szabad gyököktől. Ezenkívül rengeteg antioxidánst is tartalmaz. Bőrfiatalító és ránctalanító hatása van. Magas a C-vitamin tartalma, amely segít az immunrendszer megerősítésében. Segít a fogyásban is. Nagyon sok mangánt és rostot tartalmaz, amelyek felgyorsítják az anyagcserét és lassítják az emésztési folyamatot. Gazdag káliumban, mangánban, rézben, vasban és magnéziumban, és magas a B-komplex és a K-vitamin tartalma.

Sajnos az eperhez hasonlóan van, aki allergiás rá, így erre nagyon oda kell figyelni, különösen a gyermekek esetében. Alacsony szénhidráttartalma miatt a cukorbetegek is fogyaszthatják. A leveléből készült tea görcsoldó hatású. Kismamáknak is javasolt, mert segít a hányinger leküzdésében és rugalmassá teszi a kismedencei izmokat.