A szívünkre vigyáznunk kell. Ezt talán nem is kell magyarázni, hiszen a szív mindennek az alapja és a motorja, ami a szervezetünkben történik. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy bánunk vele. Az életmódunk ugyanis döntően befolyásolja a szervezetünk, és vele a szívünk állapotát is.

A rendszeres testmozgás, a stressz elkerülése, vagy optimális kezelése, a dohányzás és az alkohol kerülése mellett a megfelelő táplálkozás is igazán fontos, ha óvni szeretnénk a szívünket. Azzal egészen biztosan nem teszünk rosszat, ha rendszeresen fogyasztunk friss zöldségeket és gyümölcsöket, azonban vannak olyan élelmiszerek, amelyek célzottan segítenek a szívünk védelmében.

Ezekre pedig minden életkorban szükségünk van. Ráadásul a legtöbb nagyon finom, így nem okoz nagy nehézséget a fogyasztásuk. Így hát kerüljük a félkész- és kész ételeket, és együnk minél több saját magunk által, frissen elkészített ételt. A legjobb pedig, ha ezekhez az ételekhez a saját kertünkben megtermelt zöldségeket és gyümölcsöket használjuk fel.

Ezt edd reggel, délben és este, a szíved kedvéért

Ha a reggelt zabbal és az árpával kezdjük, máris rengeteget tettünk szívünk egészségéért, hiszen a bennük található béta-glükánnak köszönhetően csökkenthetik a koleszterinszintet. A béta-glükán egy, a természetben is előforduló poliszacharid, vagyis élelmi rost, amely a zabon és az árpán kívül megtalálható még a tengeri algában, a sütőélesztőben és sok gombában is.

szívbarát étel

A szívünk megérdemli, hogy neki tetsző élelmiszereket fogyasszunk. Fotó: Shutterstock

A másik csodaszer a szívünkkel kapcsolatban az omega 3-zsírsav, mint például az eikozapentaénsav, vagyis az EPA, vagy a dokozahexaénsav, vagyis a DHA, melyek szintén nagyon hasznosak a szívünk számára. Rengeteg omega 3-zsírsav található a különféle olajos halakban, mint amilyen a lazac, a szardella, vagy a tonhal. A hosszú szénláncú omega-3 zsírsavak hozzájárulhatnak a szívroham megakadályozásához, mivel normalizálják a szívritmust, csökkenthetik a vérnyomást és a trigliceridek szintjét. Így hát zabbal és árpával készített reggeli után fogyasszunk el bátran egy szívbarát, halból készült ebédet.


Ha pedig inkább a zöldségeket szeretjük, a levelesek tele vannak antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal és vitaminokkal, amelyek szintén nagyon kedvesek a szívünk számára, így zárjuk egy egészséges vacsorával a napot. A spenót, a mángold vagy a kelkáposzta mind kitűnő választás lehet számunkra. Tele vannak A-, C-, E- és K-vitaminnal, kalciummal, magnéziummal és káliummal. Dúskálnak a rostokban, emiatt csökkentik a koleszterinszintet.

Szintén nagyon egészséges az avokádó és az olívaolaj, amelyek csökkenthetik a rossz koleszterin, vagyis az LDL szintjét. A hüvelyesek pedig mint mindenben, a szívünk védelmében is óriási segítségnek számítanak, hiszen rengeteg bennük a vas, a mangán, a magnézium, a cink és a foszfor.

Ezt ne edd, ha fontos a szíved

Nem csak az fontos, hogy mit eszünk. Az is óriási jelentőséggel bír, hogy melyek azok az ételek, amelyeket nem szabad fogyasztanunk, ha meg akarjuk védeni a szívünket. Természetesen tudjuk, hogy mindenki életében előfordul, hogy beszalad egy gyorsétterembe. Azonban hosszú távon, a túl gyakori egészségtelen táplálkozás káros hatással van a szívünkre, és vele az egészségünkre is.

A gyorsételek mellett a különféle félkész- és késztermékek, a sózott és cukrozott rágcsálnivalók, az üdítőitalok, a zacskós levesek sem tesznek jót a szívnek, így ezeket érdemes kerülni. A helytelen étkezés mellett a túl sok stressz, a szervezetünkben lévő gyulladások és a túlságosan kevés mozgás is károsíthatja a szívünk egészségét.

Ezt tedd, hogy egészséges legyen a szíved

Fontos, hogy magas rosttartalmú gabonaféléket fogyasszunk, így például válasszunk rozskenyeret a fehér kenyér helyett, és bulgurt a tészta alternatívájaként. Főzzünk minél kevesebb zsiradékkal, ha pedig tehetjük, inkább pároljuk az ételeket. Ne rántsuk be, ne sózzuk és ne cukrozzuk feleslegesen az ételeinket.

Az étkezés mellett pedig nagyon fontos, hogy ügyeljünk a súlyunkra. De nem csak annak van szüksége rendszeres mozgásra, aki túlsúllyal küzd. Az egészséges életmód elengedhetetlen feltétele a napi mozgás, mely a szívünket is megerősíti, és vele az immunrendszerünket is.

Ezek az ételek egészen biztosan tetszeni fognak a szívednek

Ha ezekből az élelmiszerekből megpróbálsz a lehető legtöbbször fogyasztani, az egészen biztosan jót fog tenni az egészségednek. Érdemes napi szinten beépíteni az étkezésekbe, hiszen azon túl, hogy egészségesek, nagyon finomak is, és igen változatossá tudják tenni az étrendet.

szív zöldség gyümölcs

Az egészséges étkezés segít távol tartani az orvosokat. Fotó: Shutterstock

1. Ha az élet citromot dob

A citrusfélék igazán hasznosak, hiszen flavonoidokban és C-vitaminban gazdagok, így jó eséllyel képesek csökkenteni a trombózis kialakulását, ezen kívül pedig minimálisra csökkentik a különféle szívbetegségek esélyét. Fogyaszthatjuk nyersen, gyümölcsként, de italt is készíthetünk belőlük. Ilyenkor azonban ne cukorral édesítsük, hanem ha feltétlenül szükségesnek érezzük, adjunk hozzá inkább mézet.

2. Az én paradicsom

A paradicsom gazdag káliumban és antioxidánsokban. A benne lévő likopin csökkenti a koleszterinszintet, tágítja az ereket, így jó eséllyel el lehet kerülni a szívinfarktust.

Mivel igen alacsony a kalória- és a cukortartalma, a súlyunkra sem jelent különösebb veszélyt. Ehetjük nyersen, de ne sózzuk meg. Ezen kívül készíthetünk belőle italt, ebédre fogyaszthatjuk paradicsomlevesként, de különféle húsételek hozzávalójaként is kitűnően megállja a helyét.

3. Olajozd meg magad

A különféle olajos magvak, mint amilyen a dió, a mandula vagy a pisztácia, igazán szívességet tesznek a szívünknek. Magas a vitamintartalmuk, rengeteg bennük a rost, és még finomak is. A bennük található E-vitamin csökkenti a koleszterinszintet, és mivel omega-3 zsírsavakban gazdagok, a szívünk hálás lesz értük. Természetesen a natúr, sótlan változatokat kell fogyasztanunk.

4. A szuper hüvelyesek

Akárhogy is, a hüvelyesekről mindig kiderül, hogy érdemes fogyasztani őket. Legyen szó babról, lencséről, borsóról, egészen biztosan jó választásnak fognak bizonyulni, hiszen kitűnő fehérjeforrások, és segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket. A cukorbetegek számára is ajánlatos a fogyasztásuk, hiszen csökkentik a vércukorszintet.

5. A tea nem éretlen, ha zöld

A zöld tea igazán egészséges, hiszen gátolja az öregedést, és rengeteg energiát ad. Ha legalább 4 csészével fogyasztunk belőle naponta, azzal 20%-kal tudjuk csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

6. Édes élet

A magas kakaótartalmú csokoládé napi fogyasztása szintén segít csökkenteni a szívinfarktus kockázatát. A benne található polifenol nevű flavonoidok csökkentik a vérnyomást és a különféle gyulladásokat. Azonban ez csakis az étcsokoládéra igaz, így sajnos a tejcsoki fogyasztását továbbra is hanyagolnunk kellene.

7. Mint hal a vízben

A halak közül a szívünk leginkább a lazac mellett döntene, hiszen bővelkedik omega-3 zsírsavakban. Emiatt segít szívünknek az egészséges működésében, de emellett képes csökkenti a szívritmuszavar kialakulásának veszélyét és az érelmeszesedést is.

Ha heti rendszerességgel fogyasztjuk az alábbi ételeket, egészen biztosan sokat tettünk azért, hogy szívünk sokáig doboghasson.