A szőlő a kertész legnagyobb büszkesége. Óvja, védi, és figyeli, hogy a legjobb időpontban történjen meg a szüret. Utána pedig a belőle készített bor dobogtatja meg a szívét, és kíváncsian várja a róla alkotott véleményeket. Azonban a szőlőből nem csak bor és must készülhet. Van valami egészen varázslatos, ami kiváló húsok mellé, de a vajaskalácsot is feldobja.

Készíts szőlőlekvárt!

A szőlőt nagyon finom csak úgy magában fogyasztva, esetleg friss kenyérrel, de a belőle készült szőlőlé is igazán közkedvelt. A legtöbben azonban azért tartanak otthon szőlőt, hogy saját bort készíthessenek belőle. Azonban, ha tehetjük, tegyünk el néhány fürtöt, és készítsünk belőle valami csodás különlegességet.

szőlő és lekvár

A szőlőből készült lekvár desszertként, de húsok mellé is megállja a helyét. Fotó: Shutterstock

A szőlőlekvárhoz a legjobb, ha sötét színű, illatos fajtát választunk, így a legjobb az Izabella és az Othello, de egészen biztosan nagyon finom lesz, bármilyen szőlőből is készítjük. Akár húsok mellé, akár süteményekben is megállja a helyét, de kenyérre kenve kiváló reggelivé válhat.

3 kg szőlőhöz szükségünk lesz 1 csésze vízre, a szőlő édességéhez mérten egy csésze cukorra, 1/4 csészényi citromlére és pektinre. Alaposan mossuk meg a szőlőt, majd szedjük le a szemeket, és tegyük lábasba. Öntsük rá a vizet, és forraljuk fel kevergetés mellett. A forrás után vegyük lejjebb a hőmérsékletet, és főzzük még 45 percig, majd nyomkodjuk szét az egészben maradt szőlőszemeket.

Nagy lyukú szitán passzírozzuk át, hogy ne maradjon benne mag vagy héj. Ezután a kapott masszát tegyük fel újra melegedni, adjuk hozzá a cukrot, a citromlevet és a pektint, majd forraljuk fel, és kevergetés mellett főzzük még 5 percig. Tegyük steril üvegekbe és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Ezért szeretjük a szőlőt

A szőlő termesztésének és fogyasztásának ideje szinte egyidős a civilizációval. A világon közel 9000 szőlőfajtát termelnek, hazánkban is nagyon sok őshonos fajta terem, mint amilyen például a furmint, a kékfrankos, vagy az olaszrizling.

1. Nem véletlenül szeretjük annyian, hiszen gyümölcsként, gyümölcsléként, borként és mazsolaként is nagyon finom, ráadásul nagyon egészséges is.

2. Magas az E-, B1- és B5-vitamin tartalma, de gazdag szőlőcukorban és rostban is. Káliumtartama miatt kiváló vízhajtó és a premenstruációs tüneteket is csökkenti. Magas antioxidáns tartalma van, emiatt erős a gyulladáscsökkentő hatása.

3. Sajnos a cukorbetegek számára magas cukortartalma miatt nem ajánlott.

4. A szőlő külsőleg és belsőleg is igazi csodagyümölcs, hiszen segít a bőr fiatalságának, hidratáltságának megőrzésében is.

5. A szőlőcukorra minden vizsgahelyzetben számíthatunk. A sejtek legfontosabb tápanyaga, egy egyszerű szénhidrát, amely szinte azonnal felszívódik. Fokozza az állóképességet, és az agyunk számára is kitűnő energiaforrás, de ez nem minden, hiszen a kedélyállapotot is javítja.

Itt a szüret ideje!

Bár sajnos lassan búcsút inthetünk a nyárnak, azért a közelgő ősznek is vannak várva várt pillanatai. Ilyen például a szőlő szüretelése. A szőlőtőke május végén kezdi nyitogatni csodálatos illatú virágait. A megporzásuk után ezekből fejlődnek a fürtök. A szőlőszemekben jelentős mennyiségű szőlőcukor (glükóz) és gyümölcscukor (fruktóz) keletkezik. A bogyóhúsban ezen kívül borkősav, almasav, citromsav, borostyánkősav is létrejön.

A sokunk által várt érés akkor fejeződik be, amikor a bogyóba már nem jut több cukor, ezért eléri a megfelelő alakját, nagyságát és színét. Ha nem vagyunk elég fürgék, és nem szüreteljük le időben, akkor vagy megtöppednek a szemek, vagy a darazsak falják fel őket. Azonban a szüretelés időpontját nagyon átgondoltan kell megválasztani, mert a szőlő már nem képes a szedése utáni utóérésre.

A leszedett bogyókban már nem képződik cukor és a benne lévő sav mennyisége sem csökken a szüretelést követően. De aggodalomra semmi ok, hiszen nem muszáj a tőke összes fürtjét egyszerre szüretelni. Szedjük le mindig azokat a fürtöket, amelyek érettnek tűnnek, hiszen a többi el fog állni a tőkén, megvárva a tökéletes érés elérését. A tőkén lévő fürtök ugyanis nem egyszerre érnek be, hiszen különböző mértékben érte őket a napsütés, ha a tőke tetején, vagy alján helyezkednek el.

A legkorábbi érésű szőlő a Csabagyöngye, amelyet az Irsai Olivér, a Pannonia kincse és a Favorit követ. Középkorai érésű a Saszla és a Zalagyöngye, későn érő pedig például a Pölöskei muskotály, a Teréz, a Hamburgi Muskotály és az Italia.

szőlő tőkén

A szőlő szüretelésének időpontját gondosan kell meghatározni. Fotó: Shutterstock

Hogyan szüreteljünk?

A fürtöket 4-5 cm-es kocsánnyal együtt vágjuk le. Ehhez éles kést, vagy ollót használjunk. Próbáljunk meg száraz időben szüretelni, elkerülve a rothadást. Figyeljünk rá hogy a bogyók vékony viaszrétege ne sérüljön meg, így ne fogdossuk meg a fürtöt, hanem egyik kezünkbe fogjuk a kocsányt, míg a másikban az ollót, amivel levágjuk. A sérült, penészes bogyókat távolítsuk el a leszüretelt fürtökről.

Mi az oka, ha nem érik be a szőlő a kertben?

Sajnos gyakran előfordul, hogy nem érik be a szőlő, hiába várjuk. Ennek több oka is lehet. Fontos, hogy rövidebb tenyészidejű csemegeszőlő fajtát válasszunk, mely hamarabb hoz termést, és kevesebb permetezést igényel.

Arra is ügyeljünk, hogy ne hagyjunk túl sok termőrügyet a metszéskor, mert minél több a termés, annál lassúbb lesz az érés. És természetesen a nyári zöldmetszést sem felejthetjük el, hogy a tőkét át tudja járni a napfény és a levegő. Mivel egy kilogramm fürt beérleléséhez egy négyzetméter lombra van szükség, ennél több levelet felesleges meghagyni, hiszen az csak elveszi a fényt a tőkétől.

Miért sárgul a szőlő levele?

Ha a szőlő egészséges, de a levelei elkezdenek sárgulni, majd a szélükön barnulni, valószínűleg vas, bór vagy magnézium hiányra kell gyanakodni. Az elemi vasat a növények nem képesek felvenni. A hiányzó mikroelemeket permetezéssel vagy öntözéssel tudjuk a tőke szöveteibe juttatni.

Mindenkinek jó szüretet, bőséges termést és sok, szőlőből készült finomságot kívánunk!