A jó termés a gondoskodással kezdődik. Különösen igaz ez akkor, ha szőlőtermesztésre adjuk a fejünket. És miért ne adnánk, hiszen minden kiskerttulajdonos álma, hogy saját szőlője, esetleg saját bora legyen. Kint ülni a lugas alatt egy jó könyvvel, a saját borunkat kortyolgatva, igazán csalogató álom. Szőlőt termeszteni pedig egyáltalán nem lehetetlen, amennyiben tudjuk, mire van szüksége. Mert hogy egyáltalán nem igénytelen növény, de hát a jó dolgokat soha nem kapjuk meg könnyen.

Így láss neki a szőlőtermesztésnek a kertedben

A szőlő igényes növény. A tőkék helyét ezért nagyon alaposan kell kiválasztani. Kedveli a napos, védett helyet, és bár megél a legtöbb termőföldön, ha igazán jó termést szeretnénk, a mélyrétegű, tápanyagokkal és vízzel jól ellátott talaj az ideális a számára.

Az oltványoknak legalább 60x60 cm alapterületű és 60 cm mély gödröt kell ásni. Előtte érdemes a talajt alaposan feljavítani érett istállótrágyával. Ültetés előtt az oltványokat állítsuk néhány órára vízbe. Ennek az az oka, hogy így lesznek képesek pótolni az elvesztett nedvességet. Ezután távolítsuk el az oldalgyökereket, és rövidítsük meg a talpgyökereket. Az oltvány olyan mélyre kerüljön a földbe, hogy az oltás helye közvetlenül a talaj felszíne felett legyen. Miután elvégeztük az ültetést, alaposan öntözzük meg.

szőlő tőkén

A megfelelő gondozás bőséges termést hoz. Fotó: Shutterstock

Ezek a nyári feladatok várnak a szőlősben

Amint a tőke kihajtott, szükség van a hajtások megválogatására. Ehhez tördeljük ki a túl sűrűn álló hajtásokat, azokat, amelyek nem nevelnek fürtöt, és a vadhajtásokat is. A megnyúlt hajtásokat meg kell kötözni, nehogy a szél eltörje azokat.

A nyár elején megjelennek a hónaljhajtások a levelek tövében, amelyek sűrűvé teszik a tőke lombozatát, megvonva tőle a napfényt. Ezeket emiatt ki kell törni, vagy ki kell vágni. A nyár második felében szükség lesz a csonkázásra. Ez a túl hosszúra nőtt hajtások bekurtítását jelenti.

Nagyon fontos, hogy ne maradjon el a permetezés. A legfontosabb ilyenkor a peronoszpóra, a lisztharmat és a szürkerothadás elleni védekezés. A permetezőszerbe keverhetjük a kártevők elleni szereket is, hiszen a szőlőmoly, az atka és a szőlőilonca is ilyenkor lendül támadásba. 

Ezt tedd a szőlőddel, hogy igazán jól teremjen

1. Tavasszal a nyitással kell kezdeni. Ez azt jelenti, hogy ha a tőkéket felkupacoltuk ősszel, akkor azt a fagyok elmúltával nyugodtan lebonthatjuk, hogy a vesszőkön lévő rügyek minél előbb ki tudjanak hajtani. A nyitás során kinyitjuk az ültetvényt. Ezután meg kell vizsgálni a rügyeket. A korai nyitás veszélye, hogy a rügyek elfagyhatnak, hiszen ez sietteti a szőlő élettevékenységének a megindulását. Ezért fontos, hogy csak akkor kezdjük el a nyitást, amikor már nem fagyos a föld, de még nem duzzadtak meg a rügyek.

2. A szőlőnek támasztékra van szüksége, így nézzük át, hogy milyen állapotban vannak a karók, vagy egyéb támasztékok, és ha szükséges javítsuk, vagy pótoljuk azokat.

3. Nézzük át a tőkéket is, és pótoljuk a hiányzókat. A legjobb, ha a pótlásra gyökeres vesszőt használunk. Ezt bujtással tehetjük meg, vagyis egy egészséges, jól termő, megfelelő fajtájú tőkéről válasszunk ki egy erős, hosszú vesszőt, és ezzel pótoljuk a hiányzó tőkét. Ha az gyökeret fog verni, jövőre már szüretelhetjük is.

4. Mivel a szőlőoltvány érzékeny a fagyra, ősszel a növényt kupacoljuk fel földdel úgy, hogy a vesszők alsó három-négy rügyét védje a föld a hidegtől. Miután megindul a nedvkeringés, meg kell metszeni a szőlőt. A metszés után pedig el kell végezni a lemosópermetezést, amely védelmet nyújthat a gombafertőzések ellen, mint amilyen a szőlőt veszélyeztető peronoszpóra, lisztharmat, vagy a szürkerothadás.


5. A kötözéssel irányítjuk a hajtások növekedését, hogy ne akadályozzák egymást a fejlődésben.

6. A hónaljhajtások eltávolításával érjük el, hogy kellő mennyiségű tápanyag jusson a termő hajtások fürtjeibe.

7. A csonkázással a túlságosan hosszúra nőtt hajtásokat vágjuk vissza, a támrendszer magasságában.

8. A lelevelezés segítségével eltávolítjuk a fürtöket árnyékoló leveleket.

kék szőlő tőkén

A szőlőt sok betegség fenyegeti, ezért fontos a permetezés. Fotó: Shutterstock

Így metszd meg a szőlőt

A metszés nagyon fontos, hiszen ha nem gondozzuk a tőkéket, a túlságosan bőséges termés a minőséget erőteljesen rontani fogja. A metszéssel feltétlenül várjuk meg a fagyok végét, de ne várjuk meg, amíg megindul a nedvkeringés. A metszés előtt végezzünk rügyvizsgálatot, vagyis vágjuk ketté a termőrügyet. Ha a metszési felület halványzöld, akkor a rügy ép, azonban, ha a metszési felület csúcsa elbarnult, akkor a rügy károsodott, de még van rá esély, hogy hajtást hoz, és azon fürtöt fejleszt. Azonban, ha a rügy teljes metszési felülete elbarnult, akkor a rügy nem fog kihajtani.

A metszés során elsőként a beteg, idős, elszáradt csonkokat kell eltávolítani. Ezután kerülhet sor a termőcsapok megmetszésére. Vannak rövid, és hosszú csapon termő fajták. Általános szabály, hogy a termőterület minden négyzetméterén 20-30 ép, egészséges rügy maradjon.

Érdemes váltómetszést végezni, vagyis a kétéves csapon két vesszőt meghagyni, és a többit levágni. A megmaradó két vessző közül a felső állású lesz a termőcsap, amelyen 4-10 rügyet hagyjunk meg, míg az alsó állású vesszőt két rügyre metsszük vissza, ami az ugarcsap lesz. A következő évben a le-termett termővesszőt vágjuk le, az ugarcsapon levő két rügyből fejlődött vessző közül a felső lesz a termővessző, az alsó az ugarvessző.

Mi az oka, ha nem érik be a szőlő a kertben?

Sajnos gyakran előfordul, hogy nem érik be a szőlő, hiába várjuk. Ennek több oka is lehet. Fontos, hogy rövidebb tenyészidejű csemegeszőlő fajtát válasszunk, mely hamarabb hoz termést, és kevesebb permetezést igényel.

Arra is ügyeljünk, hogy ne hagyjunk túl sok termőrügyet a metszéskor, mert minél több a termés, annál lassúbb lesz az érés. És természetesen a nyári zöldmetszést sem felejthetjük el, hogy a tőkét át tudja járni a napfény és a levegő. Mivel egy kilogramm fürt beérleléséhez egy négyzetméter lombra van szükség, ennél több levelet felesleges meghagyni, hiszen az csak elveszi a fényt a tőkétől.

Miért sárgul a szőlő levele?

Ha a szőlő egészséges, de a levelei elkezdenek sárgulni, majd a szélükön barnulni, valószínűleg vas, bór vagy magnézium hiányra kell gyanakodni. Az elemi vasat a növények nem képesek felvenni. A hiányzó mikroelemeket permetezéssel vagy öntözéssel tudjuk a tőke szöveteibe juttatni.

Így védd meg a szőlőt a szürkerothadástól

Ha tőkék fürtjeinek bogyóin vastag, szürke penészgyep jelenik meg, az a szürkerothadás jele. Ez leginkább a csapadékos időjárás hatására jelenik meg, és óriási termésveszteséget okoz. Nagyon fontos a megelőzés, ezen belül a hajtásválogatás, a kacsozás és a tetejezés. A bogyók kifejlődése után gombaölőszerrel kell permetezni.

Így védd meg a szőlőt a peronoszpórától

A peronoszpóra fertőzésnek is kedvez a párás, esős időjárás. Tünetei a levél színén áttetsző, úgynevezett olajfoltok, a fonákján megjelenő fehér penészgyep, és hogy a megfertőzött levél először sárga lesz, majd barna, majd lehullik. A bogyók összetöppednek, és lila színük lesz, továbbá nem tudnak fejlődni. Nagyon fontos, hogy még a tünetek megjelenése előtt permetezzünk bordói lével, bordói porral, majd ezt három-négyhetente ismételjük meg. Ha nagyon meleg az idő, még gyakrabban kell ismételni.

bor és szőlő hordón

A szőlő finom és egészséges. Fotó: Shutterstock

Ezért egyél sok szőlőt

A szőlő 80 százaléka víz, mégis kiemelkedő jelenőségű az egészségünk szempontjából a fogyasztása. Magas szénhidráttartalma ellenére glikémiás indexe, vagyis vércukorszint-emelő hatása közepes. Nagy víz- és káliumtartalma miatt kiváló méregtelenítő és vízhajtó, fogyasztása pedig csökkenti a vér húgysav szintjét, ezáltal segít a köszvény és egyéb izületi panaszok csökkentésében.

Magas A-, B-, C-, és K-vitamin tartalma mellett remek kálium-, szelén-, biotin-, vas- és folsavforrás. Segít karbantartani az immunrendszert, a szellemi és fizikai erőnlétet. A procianidin megőrzi az erek rugalmasságát, semlegesíti a szabad gyököket, és segít megelőzni a az érelmeszesedést. Emellett csökkenti a vérnyomást, gátolja a vérrögök kialakulását, és megvéd a szívinfarktustól. Mivel gátolja a hisztamin képződését, így segít csökkenteni az allergiás tüneteket.

A flavonoidok csoportjába tartozó fisetin hátráltatja a daganatképződést, és javítja a hosszú távú memóriát. A leszedett szőlő már nem érik tovább, így akkor érdemes majd leszedni, amikor már teljesen érett. Ráadásul, minél érettebb, annál több benne az antioxidáns.

Mivel hatóanyagainak egy része a héjában és a magokban található, nem érdemes meghámozni, és mag nélküli fajtákat fogyasztani. A magokat érdemes alaposan megrágni, hogy minél több hatóanyag ki tudjon szabadulni belőlük.

Borban az igazság. És az egészség, persze csak ha mértékkel fogyasztjuk

A szőlőből készült bor mértékletes fogyasztása is jó hatással van az egészségünkre. Csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának esélyét, mivel a vörös szőlőszemek magjában, illetve héjában található flavonoidok csökkentik a koleszterinszintet, és gátolják a vérrögök kialakulását.

A szőlő héjában található rezveratrol segít a vércukorszint szabályozásában és az Alzheimer-, illetve a Parkinson-kór kezelésében is. A vörösborban található antioxidánsok fontos szerepet töltenek be a nátha kezelésében, és még az alvásban is segíthetnek.

Mivel a szőlő nem csak finom, de szervezetünknek is nagyon jót tesz, nem is beszélve a kertészkedés egészségvédő hatásáról, mindenkinek azt javasoljuk, hogy legyen pár szőlőtőke a kertjében.