A második alkalommal megrendezett AGTECH Summit-on Holán Balázst, a NAK elnöki kabinetfőnökét kérdeztük a NAK TehLab inkubációs programjáról.

Mit emelne ki a konferenciával és a startup programmal kapcsolatban, miért fontos ez a program és a rendezvény az agrárium számára hosszú távon?

Magának a rendezvénynek az a különlegessége, hogy fiatal fejlesztők nagyvállalati döntéshozókkal, illetve kormányzati szereplőkkel tudnak agrárdigitalizációs témában előremutató vitákat lefolytatni. A NAK TechLab program alapgondolata ugyanis az, hogy ha egy diverz gondolkodású társaság egy adott problémán gondolkodik, akkor előbb vagy utóbb arra valamilyen megoldás fog születni. Szerencsére vannak már jó példák, amelyek ezt alá is támasztják, úgyhogy bízhatunk abban, hogy a mostani rendezvény is elindítja néhány olyan fejlesztő gondolkodását az agrárium irányába, akik alapvetően nem ebben a szektorban képzelték el a jövőjüket.

Milyen problémákra keresnek válaszokat ma a startupok?

Az inkubátor programunkban a velünk együttműködő nagyvállalatokat megkérdezzük arról, hogy meglátásuk szerint melyek azok a legjelentősebb problémák, amelyek az ő ügyfeleiket érintik. Utána az innovációs ökoszisztémán belül – amiben nem csak agrárszakemberek vannak – megpróbáljuk ezeket a problémákat az ő általuk érthető módon tálalni azzal a reménnyel, hogy fejlesztési ötletet adhatunk. Amikor ez a kapcsolódási pont megvan, akkor pedig azon dolgozunk, hogy a két oldalt összehozzuk, közös termékfejlesztés szülessen, és ezáltal olyan új szolgáltatások jöjjenek létre, amik valamilyen adott problémát ténylegesen megoldanak. Általánosságban elmondható, hogy egy-egy digitális megoldás egy-egy folyamatot gyorsabbá, hatékonyabbá, költséghatékonyabbá tesz – sok ilyen példát tudunk most már mutatni.

Az agráriumban komoly kihívást jelent a klímaváltozás, az idén például Európa számos országát érintő aszály, de a háborús szankciók miatti gazdasági nehézségek is. Mindemellett sok éve küzd az ágazat azokkal az EU-s szabályozási keretrendszerekkel, amelyek akár a növényvédelemben, akár a műtrágya-kijuttatásban olyan szigorú kereteket szabnak, amiket sokszor a jelenlegi technológiával egyszerűen nem lehet betartani. Úgyhogy mi abban vagyunk érdekeltek és elszántak, hogy ehhez a keretrendszerhez igazodni tudjanak a gazdálkodók, és ez jól látszik a projekteknél is;

több olyan preventív növényvédelemmel foglalkozó startup céggel vagyunk kapcsolatban, amelyeknek a megoldásaival csökkenthető például a növényvédő szerek felhasználása.

Azt gondolom, hogy ezzel két legyet is ütünk egy csapásra, mert a költséghatékonyságon túl a szabályrendszernek való megfeleléshez is közelebb kerülnek a gazdák.

Holán Balázs, a NAK elnöki kabinetfőnöke az AGTECH Summiton – Fotó: NAK

A gyakorlatban milyen segítséget kapnak a fiatal ötletgazdák, mi történik a NAK TechLab programon belül?

A NAK TechLab program több szereplőt köt össze, biztosít számukra hosszabb együttműködési lehetőséget. A programban részt vevő agrárnagyvállalatok alapvetően a piac, valamint az agrárium napi működésében lévő konkrét problémák ismeretét hozzák be a programba, és felvázolják, hogy milyen, a valóságban is működő megoldásokra van szükség.

A startupok olyan speciális tudással, technológiai háttérrel rendelkeznek, amelyet akár több szektorban is hasznosítani lehet, valamint nagyon gyors a reagálási képességük egy-egy probléma megoldására. Például ilyen egy, a kártevők és kórokozók jelenlétét vizsgáló módszer, ami illatanyag alapján korai előrejelzésüket teszi lehetővé, optimalizálva a növényvédő szerek felhasználását. Vagy például a kukorica szárroncsolással foglalkozó fejlesztés, ami révén a kukoricamolyok nem tudnak áttelelni a szárban.

A NAK oldaláról – a program operatív menedzselésén túl – agrárszakértők vesznek részt a programban, illetve üzletfejlesztési szakértők, akik támogatják azt, hogy a csapatok minél célirányosabban tudjanak haladni a fejlesztéseikkel.

Mindehhez pedig kapcsolódik a befektetői kör. Több olyan kockázatitőke-alappal dolgozunk együtt, akiknek a portfóliójában vagy van már agrárfejlesztés, vagy van nyitottság arra, hogy agrárfejlesztésekbe fektessen.

A mi célunk, hogy az új fejlesztések haladjanak és minél előbb a piacon bizonyítsanak, ennek érdekében segítünk mindent akadályt legyőzni a fejlesztőknek.

A NAK TechLab inkubációs programjának leginnovatívabb startup díját a Martonvásári Mezőgazdasági Kutatóintézet e-orr innovációja nyerte meg. Lukács Péterrel beszélgettünk a fejlesztésről, a cikk ITT érhető el.

Két startup csapat PREGA belépekőket nyert az AGTECH Summiton, a februári PREGA konferenciáról bővebb információkat ITT találsz.