Nem véletlen, hogy sokan "gyöngyöm", vagy "virágom" kifejezéssel szólítják meg kedvesüket, hiszen ezzel szeretetüket, szerelmüket fejezik ki. A gyöngyvirág is a szeretet, a szerelem, a hűség és a szűziesség szimbólumaként kapta a nevét. És nem csak mi szeretjük. A gyöngyvirág világszerte nagyon kedvelt.

Franciaországban a május elsejét gyöngyvirággal köszöntik, és nálunk is hozzátartozik a tavasz beköszöntéhez. Szeretettel ajándékozzuk édesanyánknak, nagymamánknak, és kertünket is igazán hangulatossá, és illatossá varázsolja. Ahhoz pedig, hogy gyönyörködhessünk szépségében és illatában a kertünkben, igazán nem kell sokat tennünk. Ráadásul még vázába téve is hosszan illatosítja otthonunkat. És varázsol vele minket jobb kedvre.

Ismerd meg a gyöngyvirágot

A gyöngyvirág a spárgafélék családjába tartozik. Azokon az árnyékos helyeken is megél, ahol más növény egészen biztosan nem érezné jól magát, és nem csak szép, de illata is belengi az egész kertünket. Levelei szép élénk zöldek, és mindig kettesével vagy hármasával állnak, amelyek közül kiemelkedik a fürtös, fehér virágzata. A gyöngyvirág gumókat február és március környékén ültethetjük el, de a szeptember is alkalmas erre. A gyöngyvirág áprilisban és májusban örvendeztet meg bennünket virágaival.

gyöngyvirág csokor

A gyöngyvirág szépségével és illatával is megörvendeztet a kertben. Fotó: Shutterstock

A természetben a tölgyesek aljnövénye ez a nagyon is szerény, és könnyen alkalmazkodó virág. Rizómáival sűrűn behálózza a talaját, virágai a tőkocsányán úgy sorakoznak, mintha apró, fehér kis gyöngyök lennének. Szépsége mellett pedig illata is fantasztikus. Érett bogyója élénkpiros színű és erősen mérgező, így nagyon ügyeljünk rá, hogy a gyerekek ne férhessenek hozzá.


Bár a leggyakrabban fehér színben pompázik, van egy kevésbé illatos, rózsaszín változata is. A gyöngyvirág nem igényel különösebb gondozást és növényvédelmet, de öntözésre szüksége van, különösen a száraz időszakokban. A pangó vizet nem szereti, de a rendszeres trágyázást meghálálja. A tél előtt érdemes mulccsal letakarni, így óvva a hidegtől és a fagytól.

Úgy hajtathatjuk a gyöngyvirágot, ha a tövet januárban, miután fagyhatás érte, cserépbe ültetjük. A cserepet töltsük meg C-típusú kerti földdel. Az ültetés után alaposan locsoljuk meg, majd állítsuk meleg helyre. A cserepet takarjuk le alufóliával, majd azt 10 nappal később távolítsuk el róla.

Így ültesd a gyöngyvirágot

A gyöngyvirág nagyon kedveli az árnyékot, így érdemes a kert azon részére ültetni, ahol ezt megkapja. Kedveli a jó vízelvezetésű talajt, különben a sok víz miatt a gumói könnyen elpusztulhatnak. Miután megtaláltuk a számára tökéletes helyet, javítsuk fel a talajt érett komposzttal, vagy tőzeggel.

A gumók gyökereinek a végéből vágjunk le körülbelül 2 cm-t, hogy a nedvesség hamarabb be tudjon jutni a gyökerekbe, ezáltal a gyöngyvirág gyorsabban fog növekedni. Úgy ültessük el a gumókat, hogy a felső részük a felszínen maradjon. A gumók között hagyjunk 4 cm távolságot. Miután elültettük, alaposan nyomkodjuk le körülötte a talajt, majd öntözzük meg. Ezután is ügyeljünk rá, hogy soha ne legyen körülötte száraz a talaj, de ne is álljon a vízben, mert azt nagyon nem kedveli.

Érdemes levágni a virágszárakat, amikor a gyöngyvirág virágozni kezd, azonban a virágzást követően ne vágjuk le a leveleit, hiszen azok miatt a növény tápanyaghoz juthat. Fontos a gyöngyvirágot tavasszal és ősszel is trágyázni.

A gyöngyvirág gyorsan terjeszkedő növény, így hamar befutja környezetét. Érdemes köré szegélyt tenni, hogy valamelyest kordában tudjuk tartani a terjeszkedését. A gyöngyvirág alacsony növésének köszönhetően ültethető akár sziklakertekbe is.

Gyöngyvirág vagy medvehagyma

Nem csak a gyöngyvirágnak jött el az ideje, hanem a medvehagymának is, melyet sokan gyűjtenek, hogy utána finom ételeket készítsenek belőle. A gyöngyvirágot azonban könnyen össze lehet téveszteni a medvehagymával, ami nagyon veszélyes, hiszen a gyöngyvirág erősen mérgező. Azonban vannak olyan jelek, amelyeket megfigyelve könnyedén különbséget tudunk tenni közöttük.

1. A földből kihúzva hamar meg tudjuk különböztetni őket, hiszen a medvehagymának hagymája, a gyöngyvirágnak tarackja van.

2. Ha pedig még ez sem elég, egyszerűen szagoljuk meg. A gyöngyvirág levele szagtalan, ellenben a medvehagyma fokhagyma illatú.

3. Eligazíthat minket az is, hogy a medvehagyma soha nem fog napos mezőkön nőni, hiszen az árnyékos helyeket kedveli, míg a szintén árnyékot kedvelő gyöngyvirágot azért néha megtalálhatjuk kevésbé árnyékos helyeken is.

4. A medvehagyma levele kihajtáskor is lapos, színe fényes, élénkzöld, fonákja pedig hamvaszöld. A gyöngyvirág levele a hártyás hüvelylevelek közül hengeresen összetekeredve hajt ki. A színe matt, hamvaszöld, a fonákja viszont csillogó. Azért is érdemes a medvehagymát és a gyöngyvirágot is otthon termeszteni, mert úgy egészen biztosan nem tévesztjük össze semmilyen, számunkra mérgező növénnyel

gyöngyvirág

A gyöngyvirág a tavasz egyik legkedveltebb virága. Fotó: Shutterstock

Amit lehet, hogy nem is tudtál a gyöngyvirágról

1. A gyöngyvirág a tisztaságot, a megbízhatóságot és a hűséget jelképezi, éppen ezért nagyon sok hercegnő és királynő menyasszonyi csokrában kapott és kap helyet. Viktória királynő, Astrid svéd hercegnő, Grace Kelly, Kate Middleton és Meghan Markle is gyöngyvirágot választottak, hogy az esküvőjük napján az díszítse menyasszonyi csokrukat.

2. Több keresztény legenda is kapcsolódik a gyöngyvirághoz. Úgy vélik, Szűz Mária könnyei, melyeket Krisztus keresztre feszítésekor ejtett, gyöngyvirággá változtak. Úgy tartják, amikor Ádámot és Évát kiűzték a Paradicsomból, Éva könnyeiből gyöngyvirágok nőttek.

3. A gyöngyvirág állítólag szerencsét hoz. A franciák mindezt annyira komolyan veszik, hogy még ünnepet is tartanak neki. 1561 óta május elseje lett a gyöngyvirág ünnepe Franciaországban. Aki ezen a napon gyöngyvirágot kap, annak a hagyomány szerint szerencséje lesz. Ezért ezen a napon Franciaországban szinte mindenki visz ajándékba szeretteinek egy kis csokor gyöngyvirágot.

4. A gyöngyvirág a világ számos táján megtalálható, így Európán kívül Ázsiában és Észak Amerikában is találkozhatunk vele.

5. A gyöngyvirág Finnország nemzeti virága lett 1967-ben. Az egykori Jugoszlávia nemzeti szimbóluma is volt, és még az ország bélyegein is megjelent.

6. Az első világháborúban a gázmérgezést szenvedett embereket gyógyították vele, és a belőle készült teát sokáig itták szívproblémákra, fejfájásra és magas vérnyomás ellen, azonban ezt senkinek nem ajánljuk, hiszen a gyöngyvirág mérgező lehet. Kis mennyiségben fogyasztva szív- és pulzus problémákat okozhat, valamint hasi fájdalmak léphetnek fel, de nagyobb mennyiségben nagyon súlyos, életveszélyes állapotot idézhet elő. Sőt, még a víz is mérgező, amelyben tartjuk, így nagyon óvatosnak kell lenni vele, és vigyázni kell a gyerekekre is. Manapság a gyógyszeriparban alkalmazzák.

7. A gyöngyvirág csodás illata sok parfüm alapjául szolgál. Megtalálhatjuk még különféle krémekben és szappanokban is.

Ez a szép és szerény virág tehát érdemes arra, hogy a kertünkben tartsuk.