A jó munkához idő kell, és persze nagyon jó szerszámok. Különösen, ha a kertedről van szó, hiszen eszközök nélkül a kertész is csak félkarú óriás. Érdemes tehát jó minőségű szerszámokat beszerezned, és ugyanúgy óvni, védeni őket és gondoskodni róluk, mint a növényeidről. De hogy melyek a legszükségesebb kerti szerszámok?

Szerszámok nélkül esélytelen a kertészkedés. Fotó: 123rf.com

Kezdjük a sort a föld megmunkálására alkalmas eszközökkel. Ezekre mindenképpen szükséged lesz:

 • ásó: Nem is kell magyarázni, miért van rá szükség. Az ásóval fellazított földben tudnak igazán fejlődni a növények gyökerei, jobbá válik a felásott föld vízáteresztő képessége, és a föld felső rétege is levegőhöz jut általa. Érdemes olyat beszerezni, amelynek van taposófelülete, ahová rá lehet lépni a munka során. Fontos, hogy a fogója kényelmes legyen, ne törje fel a kezed munka közben.
 • kapa: A legfontosabb szerepe a gyomlálás közben van. Talajlazító eszköz. Van sima változat, de a duplafejű kapa egyik felén található villa segítségével kisebb, precízebb mozdulatukat tudsz végezni.
 • lapát: A lapáttal anyagmozgatást végzünk, ezért fontos, hogy strapabíró anyagból készüljön.
 • gereblye: A segítségével készítjük elő a vetés előtt a talajt, de alkalmas a levelek összehúzására, és a levágott fű összegyűjtésére is. Vannak könnyebb, műanyag gereblyék, ám a fémből készült változatok bár nehezebbek, tartósabbak is. Fontos szempont a fejszélesség. A kisebb gereblyék a szűkebb ágyásoknál nyújthatnak segítséget. Ha már a fej szóba került, mindig úgy tárold a gereblyét, hogy még véletlenül se léphess rá a fejére, mert neki nem fog fájni, de neked annál inkább.
 • vasvilla: Jó szolgálatot tesz, ha állatokat tartasz, de bármit ki tudsz forgatni vele a földből.

Bizonyos szerszámokat érdemes több méretben is beszerezned. Fotó: 123rf.com

 • ültetőlapát: Ez az apróság óriási segítség az ültetéskor, amikor nincs szükség akkora gödörre, amelyet ásóval kellene kiásnod.

Ezen kívül az alábbiakat is szerezd be:

 • Minden valamire való kertésznek kell egy kitűnő metszőolló. Fontos, hogy vedd kézbe, próbáld ki, hogy mennyire kényelmes a használata.Munka után ne hagyd elől, mert akkor sajnos nagyon hamar el fog rozsdásodni. Tisztítsd meg, töröld szárazra és tedd védett helyre.
 • Ha nem csak a növényeidet szeretnéd óvni, hanem a kezedet is, akkor nem is kérdés, hogy kell egy kesztyű is. Ez mindig megfelelő méretű legyen, mert a túl kicsi elszorítja a kezed, a túl nagyban pedig nem fogsz tudni hatékonyan dolgozni. Válassz szellőző anyagból készült, csúszásgátló kesztyűt, amely minden munkafolyamatban jó társad lesz.
 • Bár nincs kifejezetten kertészcipő, nem árt, ha mind a téli, mind a nyári időszakra beszerzel egy kényelmes, évszaknak megfelelő, vízhatlan, nem csúszós lábbelit és egy gumicsizmát.
 • A fűrész hasznos lehet a fáid, bokraid ágainak ritkításakor, de erre a célra beszerezhetsz egy ágvágót is. Ennek a hosszú nyele kényelmessé teszi a magasabb ágak levágását is.
 • A létra is elengedhetetlen, hiszen ha nem elég hosszú az ágvágó, valahogy meg kell hosszabbítanod a kezed. És persze ne felejtsd el, hogy milyen jó szolgálatot tesz a gyümölcsfáid szüretelésekor.
 • Ha már a termésnél tartunk, egészen biztosan szükséged lesz vödrökre, ládákra. Reméljük olyan jó a termésed, hogy ezekből sosem lesz elég a beszerzett mennyiség.
 • A kertet öntözni kell. Ez nem is kérdés. Viszont az öntözéshez két megoldást is választhatsz. A nagyobb területek öntözéséhez mindenképp kell slag, de ne feledkezz meg a locsolókannáról sem. Érdemes a slaghoz slagkocsit is vásárolni, mert így mindig rendezett a slag, nem törik meg, nem lyukad ki, nem lépünk rá és még a kutya sem tudja rágóguminak használni.

A kertész ereje a szerszámaiban is rejlik. Fotó: 123rf.com

 • Ha pedig gyeped is van, a fűnyíró beszerzését sem fogod tudni megúszni. Benzines vagy elektromos fűnyíró, esetleg traktor, a lehetőségek tárháza végtelen. Fontos figyelembe venned a kerted méretét, és elhelyezkedésének jellegzetességeit a megfelelő fűnyíró kiválasztásánál. Ha igazán szép eredményt szeretnél elérni, érdemes szegélynyírót is vásárolnod.
 • A jelölőtáblák nagyon hasznosak, hiszen jó darabig fogalmunk sincs, mit rejt a föld. Lehet, hogy azt gondolod, hogy te aztán pontosan tudod, mit hová ültettél és teljesen felesleges megjelölnöd, de az első gyomlálásnál nagyon fogod bánni, hogy nem tudod, mit is kellene látnod az adott ágyásban.
 • A palántázó egészen biztosan jó szolgálatot fog tenni a palántáid kiültetésekor.
 • Egy térdvédő, vagy térdeplő megkönnyítheti a talaj közeli munkálataidat.
 • A sort a végtelenségig lehetne növelni. Ha valami fontosat kihagytunk, kérlek küldd el kommentben, hogy mi az az eszköz, amitől soha nem válnál meg a kertészkedéseid során.

A legpraktikusabb a téli szezonban végignézni a szerszámok során, felmérni az állapotukat és elvégezni rajtuk a szükséges javításokat, esetleges cseréket. Azonban ahhoz, hogy ne kelljen minden tavasszal új eszközöket beszerezned, nem árt, ha folyamatosan karbantartod a régieket. Ezeket a teendőket ne spórold meg, hogy ne kelljen sokat költened az új kerti szerszámok beszerzésére:

 • Minden nap végén tisztítsd meg a kerti eszközeidet a ráragadt földtől, sártól, szennyeződéstől.
 • Használj drótkefét, száraz, vagy nedves törlőruhát a tisztításhoz

Egy kerti tároló megkönnyíti a munkádat. Fotó: 123rf.com


 • Ne hagyd vizesen az eszközeidet. Töröld szárazra és a fém részeket ápold olajjal.
 • A fából készült nyeleket, fogantyúkat csiszolópapírral csiszold le, ha érdesek. Így a kezedet is meg tudod óvni a sérülésektől. Utána kezeld le a felületeket lenmagolajjal.
 • Ne hagyd a munka után a szabadban a szerszámaidat. A garázsban, vagy egy zárt kerti tárolóban felakasztva tökéletes helyük lesz.